Succesvol ondernemen als introvert

door | mrt 17, 2021

Ondernemen als introvert was iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden. Ik ben zelf een enthousiaste introvert die ook HSP is. Vaak als ik dat zeg tegen bekenden zeggen ze “Oh echt? Dat had ik helemaal niet door”. Ik kan in persoonlijke gesprekken super enthousiast zijn en ik vind het super leuk om nieuwe mensen te leren kennen, maar het kost wel enorm veel energie.

Er is vaak een misconceptie dat je als ondernemer extravert moet zijn en dat dacht ik eerst zelf ook. Je moet bijvoorbeeld jezelf kunnen verkopen en met veel mensen contact hebben. Terwijl dat eigenschappen zijn die ik niet per se heb of fijn vindt.

Als ondernemer dacht ik bijvoorbeeld altijd dat je veel moest netwerken. Ik heb dat ook wel gedaan, maar het past niet bij mij. Ik voelde me er niet thuis en m’n batterij was daarna helemaal leeg. Maar netwerken hoorde toch?

Gelukkig kwam ik tot de conclusie dat het niet hoeft! Ondernemen als introvert kan namelijk wel en je kunt ook een succesvol bedrijf ermee opbouwen. In deze blog vertel ik je graag meer over ondernemen als introvert, de kwaliteiten van introverte ondernemers en geef ik je nog een paar tips!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Wat is een introverte ondernemer?

Allereerst wil ik graag nog even verder met het misverstand dat een ondernemer als introvert een slechte ondernemer zou zijn. Het is echt een misconceptie dat introverten een hekel hebben aan mensen en altijd super verlegen zijn. Introverten halen energie uit zichzelf, van alleen zijn. Extraverten krijgen energie van anderen. 

Een mooi voorbeeld om dit te illustreren vind ik altijd de batterij. Introverten beginnen de dag met een volle batterij en bij elke sociale interactie gaat deze een beetje leeg. Extraverten beginnen de dag met een lege batterij en bij elke sociale interactie vult deze zich. 

Het is niet meer dan dat. Dus laat je niet gek maken dat je niet kunt ondernemen als introvert! Het is gewoon een andere manier van omgaan met je energie. Daarnaast ben je nooit 100% introvert of extravert, maar meestal schommel je meer naar één kant.

De cijfers wisselen hoeveel procent van de mensen introvert is, maar het ligt tussen de 30 en 50 procent. Ik denk dat dit percentage onder ondernemers misschien iets lager ligt, maar er zijn sowieso genoeg introverte ondernemers.

Het is namelijk zeker mogelijk om als introverte ondernemer succesvol te worden. Denk maar eens aan Bill Gates, Mark Zuckerberg, Elon Musk en Richard Branson. Allemaal ontzettend succesvolle ondernemers. En wat hebben ze nog meer gelijk? Juist, ze zijn introvert! 

Kwaliteiten van introverte ondernemers

Netwerken is dan misschien niet helemaal het ding van introverte ondernemers, ze hebben ook juist andere kwaliteiten!

Ze zijn goed in luisteren en observeren

Introverten zijn namelijk enorm goede luisteraars. Ze hebben de voorkeur om te luisteren en observeren boven praten en in de spotlight staan. Op die manier doen ze ook heel veel interessante kennis op door goed alle informatie tot zich te nemen.

Dit is natuurlijk ook heel belangrijk als ondernemer! Waardevolle kennis opdoen en ook goed kunnen luisteren naar je klant. Door goed te observeren kan je precies de vinger op de pijnlijke plek leggen bij de opdrachtgever en ook echt de beste oplossing aanbieden. Mensen waarderen het als er goed naar ze wordt geluisterd en serieus worden genomen. Dit kan jij natuurlijk alleen maar als je voordeel inzetten!

Ze zijn echte experts in hun vak

Omdat introverten zo goed luisteren en observeren worden ze vanzelf een expert in het onderwerp wat ze interessant vinden. Introverten weten vaak enorm veel van specifieke onderwerpen omdat ze zich hier zo op focussen. Met deze kennis kan je een perfect aanbod creëren wat van enorme kwaliteit is en het probleem van jouw ideale klant oplost.

Ze zijn beter in staat om lastige keuzes te maken

Doordat introverten alles overpeinzen en vanuit alle invalshoeken bekijken is het makkelijker om lastige keuzes te maken. Ze observeren, reflecteren en wegen alles af van binnen voordat ze de keuze maken. Dit zorgt ervoor dat introverten beter in staat zijn om lastige keuzes te maken en eventuele obstakels kunnen overbruggen omdat ze alle opties al hebben onderzocht.

Ze zijn ontzettend creatief

Introverten hebben een hele rijke innerlijke wereld. Doordat ze zoveel kennis tot zich nemen en verwerken zijn ze ook ontzettend creatief. Het uitvoerig overdenken van een situatie zorgt ervoor dat introverten vaak ideeën ontwikkelen die ‘Out of the Box’ te noemen zijn. Dit biedt natuurlijk ook weer bijzondere kansen voor jou als ondernemer!

Ondernemen als introvert: tips!

Als je nog wat tips wilt hoe jij het beste kunt ondernemen als introvert, dan heb ik er nog een paar voor je!

Zie het als jouw kracht

Misschien vind je deze een beetje makkelijk, maar probeer introversie echt als kracht te zien. Het heeft namelijk hele mooie kwaliteiten die ook absoluut een voordeel hebben voor het ondernemerschap. Voor je eigen aanbod, maar ook voor je klanten heeft het hele mooie voordelen dat je zo goed kunt luisteren een echte expert en creatief bent! Dit zou je natuurlijk ook zo naar buiten kunnen brengen als jouw voordelen.

Doe het op jouw manier

Om nog even op het netwerken terug te komen, ik doe dat dus niet meer. Ik vind nieuwe mensen leren kennen ontzettend leuk, maar ik doe dat gewoon digitaal. Ook voor corona al. Vanachter een beeldscherm zoek ik naar interessante mensen waarmee ik een connectie wil leggen en breng ik mijn boodschap naar buiten. 

Zo doen we dat ook als bedrijf met onze marketing. We doen het op onze eigen manier. Ga dus op onderzoek hoe je dingen kunt veranderen die je veel energie kosten zodat je het op je eigen manier alsnog kan doen!

Bepaal je prioriteiten en maak een duidelijke planning

Misschien herken je het wel: je blijft hangen in gedachten en komt uiteindelijk niet over tot actie. Of het komt door dat kritische stemmetje in je hoofd of dat je zoveel aan je hoofd hebt dat je niet weet waar je moet beginnen. Bepaal je prioriteiten en maak een duidelijke planning! Neem in deze planning ook tijd voor jezelf en overdenken mee. Het kan je enorm helpen om toch in actie te komen en je energie in te zetten voor de juiste dingen. 

Ik hoop dat ik je met deze blog kan helpen inzien dat ondernemen als introvert absoluut kan en dat het enorm mooie voordelen voor jou kan hebben om een succesvol bedrijf op te zetten!

Ik hoor graag wat jouw ervaringen zijn en het lijkt me leuk om daar contact over te hebben! Stuur me gerust een berichtje op Instagram of plan een gratis inspiratiesessie in en dan hebben we het erover!