Wat is het verschil tussen een merk en een huisstijl? Uitleg begrippen, verschillen en overeenkomsten

door | mei 1, 2023

Toen ik net begon met mezelf te verdiepen in branding vond ik het maar verwarrend: wat is nou precies het verschil tussen een merk en een huisstijl? Het draait toch allebei om je bedrijf? Nu ben ik niet de enige die het verschil niet wist en krijg ik nog weleens de vraag. Inmiddels ben ik al een paar jaar bezig met branding. Daarom leg ik je in deze blog uit wat een merk en een huisstijl zijn, wat het verschil is en ook de overeenkomsten, zodat het voor eens en altijd duidelijk is!

Wat is een merk? Of brand?

Een merk (of in het Engels brand) is de identiteit en belofte van een bedrijf of product. Het omvat alle eigenschappen, waarden en associaties die klanten hebben bij een merk. Onder een merk vallen ook de missie, visie, waarden, klantbelofte, doelgroep, USP’s (Unique Selling Points), de huisstijl en de tone of voice. Het is dus veel meer dan alleen een naam of logo. 

Het doel van branding is om een sterke en positieve associatie bij de consument op te wekken en daarmee een voorkeurspositie te verwerven ten opzichte van concurrenten. Een sterk merk kan bijdragen aan loyaliteit, vertrouwen, geloofwaardigheid en differentiatie. Daarom is branding zo belangrijk voor een bedrijf. 

Denk maar eens aan Nike. Ongetwijfeld zie je hun ‘Swoosh‘ voor je, maar krijg je er ook een bepaald gevoel van. Misschien denk je wel aan sport, maar ook aan motivatie, gelijkheid, inclusiviteit en duurzaamheid. Allemaal waarden waar Nike voor staat en wat ze overal – van hun campagnes tot in hun klantenservice en producten – laten terugkomen.

Wat is een huisstijl?

Een huisstijl is het geheel van visuele elementen en richtlijnen die gebruikt worden om de identiteit van een bedrijf, organisatie of product te communiceren naar de buitenwereld. Het gaat hierbij om de visuele en verbale uitstraling van het merk, die ervoor zorgt dat het bedrijf herkenbaar is en zich onderscheidt van concurrenten.

Een huisstijl bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Logo
 • Kleuren
 • Typografie (lettertypes)
 • Vormen
 • Beeldgebruik (foto, video, illustraties en iconen)
 • Tone of Voice (communicatiestijl)

Deze elementen vormen samen een samenhangend geheel en dragen bij aan de herkenbaarheid en identiteit van het merk.

Een huisstijl wordt vaak vastgelegd in een huisstijlhandboek of brand guide, waarin de richtlijnen en regels staan beschreven voor het gebruik van de visuele elementen en communicatiestijl. Dit zorgt ervoor dat de huisstijl consistent wordt toegepast in alle uitingen, zoals op de website, social media, drukwerk en andere communicatiemiddelen.

Een sterke en consistente huisstijl kan bijdragen aan het opbouwen van een positief imago en het versterken van de herkenbaarheid en merkidentiteit van een bedrijf. Denk maar eens aan Apple. Nog voordat je het appeltje hebt gezien weet je vaak al dat je naar een product van ze kijkt. Het is strak, modern, simpel en minimalistisch. Super herkenbaar!

Wat is het verschil tussen een merk en een huisstijl?

Nu je weet wat beide betekenen is het tijd om te kijken naar het verschil tussen een merk en een huisstijl. Je kunt het als volgt zien: het merk gaat over de identiteit van het bedrijf als geheel en hoe het wordt waargenomen door mensen, terwijl de huisstijl specifieke visuele elementen omvat die worden gebruikt om die identiteit te communiceren en te versterken. 

Dus de huisstijl is het topje van de ijsberg die je boven wat ziet uitsteken, terwijl alle inhoud van het merk zich onder water bevindt. De huisstijl is dus een onderdeel van het merk, maar de branding bevat nog veel meer.

verschil tussen een merk en een huisstijl-Studio-Rocket-Power

Wat zijn de overeenkomsten tussen een merk en een huisstijl?

Hopelijk is het verschil tussen een merk en een huisstijl zo duidelijk! Er zijn ook nog een aantal overeenkomsten tussen beiden die ik ook nog wil uitleggen:

 1. Identiteit: zowel een merk als een huisstijl dragen bij aan de identiteit van een bedrijf. Ze zorgen voor herkenbaarheid en maken het mogelijk voor consumenten om het bedrijf te onderscheiden van concurrenten.
 2. Consistentie: zowel een merk als een huisstijl vereisen consistentie in hun toepassing. Het is belangrijk dat ze op een consistente manier worden gecommuniceerd en gepresenteerd, om een duidelijk en eenduidig beeld te creëren bij de consument. Je wilt net zoals bij Nike en Apple dat je doelgroep precies weet waar jij voor staat! Alles over consistentie lees je hier: Consistente uitstraling in branding en marketing: 4 tips
 3. Beleving: zowel een merk als een huisstijl dragen bij aan de merkbeleving bij de consument. Ze creëren een gevoel en emotie bij de consument, die bijdragen aan hun perceptie en houding ten opzichte van het bedrijf.
 4. Positionering: zowel een merk als een huisstijl dragen bij aan de positionering van een bedrijf in de markt. Ze helpen bij het creëren van een unieke positie in de geest van de consument en zorgen voor differentiatie ten opzichte van concurrenten.

Kortom, zowel een merk als huisstijl zijn essentieel voor het opbouwen van een sterk en herkenbaar imago van een bedrijf. Ze werken samen om de identiteit van een bedrijf te versterken, consistentie te creëren, een positieve merkbeleving te stimuleren en de positionering in de markt te versterken. De een kan niet zonder de ander!

En nu?

Wil je met je huisstijl en merk aan de slag? Zou ik je zeker aanbevelen, dat heeft een grote impact op je positie in de markt! Om deze blog over het verschil tussen een merk en een huisstijl overzichtelijk te eindigen zal ik het nog even kort samenvatten:

 1. Een merk is de hele identiteit van een bedrijf. Denk aan de missie, visie, waarden en doelgroep.
 2. Een huisstijl is de visuele weergave van deze identiteit. Met een logo, kleuren, typografie, beelden en tone of voice wordt de identiteit van het merk naar buiten gebracht.
 3. Het verschil tussen een merk en een huisstijl is dus dat de huisstijl een onderdeel is van het merk.
 4. Er zijn ook overeenkomsten: namelijk de identiteit, consistentie, beleving en positionering.

Wil je leren hoe je zelf een sterk merk en een prachtige bijhorende huisstijl maakt? Volg dan mijn cursus Ontwerp je Merk en Huisstijl. Hierin leer je het proces om zelf een unieke en professionele huisstijl en branding op te zetten. Begin met een stevige fundering en ontwerp daarna een professioneel logo, passende kleuren, aansluitende typografie en beeldmateriaal wat de juiste sfeer overbrengt! Voor maar 75 euro excl. start je vandaag nog met het ontwikkelen van je eigen stijl zodat je jouw business vol zelfvertrouwen kunt gaan promoten. Alles over deze cursus lees je hier: Ontwerp je Merk en Huisstijl.