Beelden voor content nodig? Ik geef je 9 tips om dat eenvoudig te maken!

door | okt 3, 2022

Heb je een toffe blog of post geschreven, maar heb je geen idee wat voor plaatje daarbij kan? Ik snap je, het kan soms moeilijk zijn om goed ondersteunend materiaal te hebben. Het is wel super belangrijk om beelden voor content te hebben om de aandacht te trekken en je boodschap te ondersteunen. 

In deze blog geef ik je diverse tips hoe je mooie beelden voor content maakt. Van foto’s, video’s tot visuals!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Mooie beelden voor content

Fotografie

Goede eigen foto’s zijn echt onwijs belangrijk in je marketing. Zonder hebben kijkers geen idee wie er achter het bedrijf zit en voelen ze dus ook geen klik met je. Gebruik alsjeblieft geen stockfoto’s, dat is zo nietszeggend. Eigen foto’s helpen je ook enorm met onderscheiden en herkenning. Dus onderschat hier de kracht niet van!

Een paar manier hoe je aan goede beelden voor content komt met foto’s:

  1. Doe een fotoshoot. Misschien voor de hand liggend, maar het is echt super makkelijk om snel aan goede beelden te komen door ze in 1 keer te maken. Je kunt zelf een fotoshoot doen door foto’s van jezelf te maken. Je kunt een vriend, familielid of collega vragen foto’s van je te maken. De beste optie voor goede foto’s is om naar een fotograaf te gaan. Dan weet je zeker dat je kwalitatief goede foto’s krijgt die uitstralen waar je voor staat.
  2. Maak een beeldbank. Als je dan toch een fotoshoot gaat doen, maak meteen een diverse beeldbank. Gebruik diverse kleding, maak foto’s van de omgeving en fotografeer diverse situaties. Het wordt wat lastig als je alleen maar dezelfde foto’s hebt om mooie beelden voor content te hebben, dan is het al snel eentonig. Dus wissel af en je zult altijd genoeg keuze hebben!
  3. Gebruik presets. Presets zijn vaste instellingen voor je foto’s qua belichting, contrast en kleuren. Door steeds dezelfde presets te gebruiken passen je foto’s automatisch bij elkaar. En nog een bonustip: ik heb 9 hele mooie presets te koop! Deze vind je hier: Lightroom Presets
Beelden-voor-content-presets-Studio-Rocket-Power
Voorbeelden van resultaten met het gebruik van m’n templates

Video

Video is een krachtig middel om je boodschap te vertellen en aan de emotionele connectie te werken met potentiële klanten. 

Hoe je met video goede beelden voor content maakt:

  1. Gebruik een goede camera. We willen niet alleen maar naar pixels kijken, we willen jou zien! Hiervoor is het belangrijk om een goede camera te gebruiken voor video’s. Dit betekent niet per se dat je met een spiegelreflex moet werken, telefoons hebben ook goede camera’s. Let erop dat je goed scherp stelt op het onderwerp.
  2. Goed licht en geluid. Niets is zo irritant als je gekraak hoort of het onderwerp niet goed ziet. Een goede camera helpt hier al bij, maar je zult ook buiten de camera hierop moeten letten. Zet een lamp op je gezicht als je weinig licht hebt en ga alsjeblieft niet met je rug naar het licht zitten (dan krijg je tegenlicht en zie je niks meer op de camera). Test ook of het geluid goed is of gebruik een losse microfoon als het niet helder genoeg is.
  3. Optioneel: gebruik een autocue. Ik ben persoonlijk niet zo goed in teksten uit m’n hoofd leren en dan een helder verhaal te houden op video. Daarom gebruik ik een autocue als ik lange belangrijke video’s opneem. Deze autocue heb ik zelf gebouwd met een donkere doos, m’n spiegelreflexcamera, wat boeken en een glasplaat uit een fotolijstje. Ik vind het zelf echt ideaal, want dan plak ik m’n script in de app Teleprompter en kan ik het oplezen. Scheelt zoveel tijd!

Visuals

Visuals kunnen je verhaal ook heel goed ondersteunen. Denk aan iconen, een quote, illustratie of infographic. 

Dit soort beelden voor content zijn prima zelf te maken of online te vinden:

  1. Maak templates. Templates zijn documenten die je 1 keer maakt en vervolgens steeds opnieuw kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor e-books, presentaties of social media posts. Ik ben er zelf groot fan van omdat het zoveel tijd bespaart aangezien je niet steeds opnieuw moet beginnen. Gelukkig heb ik een webshop vol met handige templates voor een prikkie!
  2. Gebruik dezelfde stijl. Het is wel belangrijk dat je stijl consistent is zodat mensen herkennen dat het bij je bedrijf past. Let er daarom op als je zelf aan de slag gaat dat je je huisstijl volgt. Gebruik je overal ronde vormen? Doe dat dan ook bij je visuals. Ditzelfde geldt ook voor kleuren en lettertypes, houd het consistent.
  3. Als je niet zelf alle visuals maakt zou ik je ook aanraden om iconen, illustraties en andere visuals bij dezelfde maker te halen. Ik koop ook wel eens een illustratie, maar dan is het altijd in dezelfde stijl. Bij platformen zoals Freepik (illustraties) en The Noun Project (iconen) kan je dan bij de maker zoeken of ze nog meer bijpassende visuals hebben. Is dit niet mogelijk, let er dan op dat de stijl wel overeenkomt. 

En nu?

Wil je mooie beelden voor content hebben? Dat snap ik heel goed, dat is onwijs belangrijk! Het is zo saai om niks te doen of zo’n standaard plaatje te gebruiken. Dat is niet alleen onpersoonlijk, maar ook vooral niet onderscheidend. Zelf voor mooie beelden zorgen is helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien denkt.

Ga een fotoshoot doen, ontwikkel een beeldbank en gebruik presets voor mooie foto’s. Gebruik een goede camera, licht en geluid en eventueel een autocue voor video’s. En maak templates en gebruik dezelfde stijl bij je visuals. 

Kan je wel wat hulp gebruiken om eenvoudig mooie beelden te maken? Bekijk dan vooral mijn webshop met diverse templates! Hierin vind je templates voor o.a. social media posts, e-books, presentaties, Lightroom Presets en nog veel meer! Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?! M’n webshop vind je hier: Webshop