Consistente uitstraling in branding en marketing: 4 tips

door | nov 16, 2020

Als je denkt aan de IKEA, waar denk je dan aan? Ik denk je aan een Zweedse gigant die blauw en geel gebruikt, voor een goede prijs producten verkoopt die je zelf in elkaar zet en die vrij toegankelijk is. Ze geven je overal hetzelfde gevoel: of je rondloopt in de winkel, op hun website kijkt of ze op social media volgt. Overal herken je dat het IKEA is. Ze hebben dus een super consistente uitstraling!

consistent bijv.naamw. Uitspraak:   [kɔnsis’tɛnt] met elkaar kloppend, op een logische manier samenhangend

Ik leg je graag uit waarom het belangrijk is om een consistente uitstraling te hebben. Daarnaast geef ik je tips hoe je dit kunt toepassen in je branding en marketing!

Waarom is een consistente uitstraling belangrijk?

Misschien denk je “booooring, ik wil een beetje flexibel en creatief kunnen zijn in mijn uitstraling”. Maar doe het niet! Het maakt het onoverzichtelijk, verwarrend en onprofessioneel. En dat is nou juist niet de associatie die je bij jouw ideale klant wilt opwekken natuurlijk.

Dus waarom is een consistente uitstraling zo belangrijk? Je wilt dat elke ervaring die een (potentiële) klant met jou heeft aansluit bij je bedrijf. Van receptioniste tot website en drukwerk. Alles moet bij elkaar horen! Anders herkennen mensen niet meer dat het bij jou hoort.

Als IKEA ineens roze en groen gaat gebruiken herken je waarschijnlijk niet dat het IKEA is. 

Door scherp te blijven in wat je wilt uitstralen zorg je ervoor dat je volgers in je vertrouwen. Ze weten met wie ze te maken hebben en waar je voor staat. Je straalt professionalisme uit en ze zullen dus eerder bij je kopen.

Consistente branding

Branding is zo veel meer dan een logo en een mooi kleurenpalet. Branding is de totale identiteit van jouw business. Het geeft jouw doelgroep het gevoel van herkenbaarheid, vertrouwen en personificatie. Lees hier meer over het belang van goede branding.

2 belangrijke tips om een consistente uitstraling met je branding te hebben zijn een brand guide ontwikkelen en vervolgens ook kritisch blijven of je je eigen gids wel volgt.

Consistente uitstraling - Brand Guide

 

#1 Ontwikkel een brand guide

Een brand guide, ook wel merkgids of stijlgids genoemd, is een document waarin beschreven staat hoe je merk communiceert. Zo staat erin beschreven wat het merkverhaal is en hoe het logo, typografie, fotografie en kleuren worden gebruikt. Maar ook wat de tone of voice is en wat wel en wat niet mag. Je kunt het natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wilt, maar het is vooral belangrijk dat het werkbaar is.

Een brand guide vertelt namelijk aan een vormgever hoe bijvoorbeeld een document moet worden opgemaakt. Of een copywriter hoe een stuk moet worden geschreven. Het zorgt voor houvast in hoe je merk eruitziet, hoe het voelt en hoe het klinkt. 

 

#2 Check of je je eigen huisstijl volgt

Heel leuk een brand guide maken, maar als je het niet volgt heb je er natuurlijk niks aan. Controleer dan ook regelmatig of je teksten, kleuren en visuals aansluiten bij je gemaakte brand guide. Het liefst houd je het document naast je als je nieuwe middelen ontwikkelt. Vergeet na het opstellen ook niet om bijvoorbeeld je website of drukwerk te controleren en zo nodig aan te passen! En stuur ook het document mee als anderen voor jou aan de slag gaan.

Consistente marketing

Met je marketing laat je jezelf aan de buitenwereld zien om de verkoop van jouw producten en/of diensten te stimuleren. Het is dan natuurlijk ook belangrijk om hier consistent in te zijn. En hoe fijn is het als je dit op een eenvoudige manier kunt doen zodat je dit ook efficiënt kunt aanpakken? 

2 belangrijke tips om dit goed te doen is om gebruik te maken van templates en een planningtool in te zetten. 

Consistente uitstraling - Canva Template

 

#1 Ontwikkel templates 

Templates zijn de meest eenvoudige manier om zaken te standaardiseren. Waarschijnlijk heb je al wel een format voor bijvoorbeeld een factuur of e-mail, maar het is ook een goed idee om dit te doen voor je marketing. Denk hierbij aan het beeldmateriaal of de opbouw van een bericht op social media.

Een fijne manier om voor het beeldmateriaal een template te maken is bijvoorbeeld met Canva. Hier staan al vele templates in en je kunt je gemaakte brand guide toevoegen. Zo hoef je alleen nog maar de inhoud aan te passen en is het niet meer nodig om helemaal vanaf niks te beginnen elke keer!

Voor de opbouw van een post kan je een eenvoudig format maken. Denk hierbij aan;

  1. Titel of slogan
  2. Intro op het onderwerp
  3. Tips of inzichten
  4. Vraag
  5. Hashtags

Voor de hashtags kun je bijvoorbeeld een documentje maken met de belangrijkste hashtags die je gebruikt. Dan hoef je in het vervolg enkel die te kopiëren en te plakken bij je bericht!

 

#2 Gebruik een planningtool

Ah, heerlijk automatische tools die het vervelende werk voor je doen! Om consistent te zijn in je marketing wil je wellicht op dezelfde dagen en tijden een post plaatsen. Zo weten je volgers wanneer ze een nieuw bericht van je kunnen verwachten. 

Voor Instagram en Facebook maken wij zelf gebruik van de tool Later. Hier kan je je foto of visual uploaden, tekst erbij zetten en automatisch inplannen. De tool plaatst je post op het moment dat jij dat hebt ingesteld, dus dan heb je er geen omkijken meer naar! 

Hoe consistent ben jij in je branding en marketing?