Waarom is een goede branding belangrijk?

door | okt 22, 2020

Branding is een veelgehoorde term tegenwoordig. Je weet dat het iets is waar je mee bezig moet zijn als bedrijf, maar je bent nog niet 100% zeker wat het nou is en waarom het zo belangrijk is. Geen zorgen, je bent niet de enige. Veel startende ondernemers weten niet exact wat branding is en wat er allemaal bij komt kijken. 

Wat is branding?

Voordat ik dieper inga op waarom branding nou zo belangrijk is voor jouw brand, wil ik eerst kort nog even vertellen wat branding is. Branding is zo veel meer dan een logo en een mooi kleurenpalet. Branding is de totale identiteit van jouw business. Het geeft jouw doelgroep het gevoel van herkenbaarheid, vertrouwen en personificatie. Door een consistente uitstraling herkennen mensen jouw bedrijf en groeit hun vertrouwen in jou.

Om een goede branding neer te zetten, zijn er drie aspecten om rekening mee te houden, namelijk:

Meer lezen over de drie onderdelen van een goede branding? Ik heb hier een blog over geschreven

Waarom is het belangrijk?

1. Branding onderscheid jou van je concurrenten

Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om uniek te zijn. Vooral als het gaat om je aanbod. Je zult altijd concurrentie hebben. Om die reden is het juist zo belangrijk om branding in te zetten. Branding maakt namelijk het verschil tussen jou en je concurrenten. Je product of dienst mag dan misschien wel hetzelfde zijn als je concurrent, maar de manier waarop jij een connectie legt met je doelgroep, zal het onderscheid maken tussen jou en je concurrent.

2. Creëert een consistente ervaring

Consistentie is essentieel voor je doelgroep om jou als bedrijf te blijven begrijpen. Op wat voor kanaal ze je ook tegenkomen, ze moeten het gevoel krijgen dat ze met hetzelfde bedrijf de interactie aangaan, zonder ook maar het logo te zien. Wanneer jouw branding verschilt per kanaal, zorgt dit voor verwarring bij de doelgroep. Met als gevolg: ze gaan naar de concurrent. Dat zou zonde zijn!

3. Branding zorgt voor herkenning

Door jouw uitstraling en boodschap consistent te houden, zal jouw brand eerder herkend worden door mensen. Wanneer ze bijvoorbeeld door Pinterest of Instagram aan het scrollen zijn, zullen ze in een oogopslag weten of de informatie of visual bij jouw bedrijf hoort. Zij gaan zich op een gegeven moment meer op hun gemak voelen bij jouw brand en dit zorgt ervoor dat ze eerder een aankoop bij jou doen. Dit kun je opbouwen door op een consistente manier aanwezig te zijn bij jouw doelgroep. Denk hierbij aan aanwezigheid in hun social feed of bijvoorbeeld via een nieuwsbrief. 

4. Zorgt voor een emotionele connectie

Doordat het aanbod tegenwoordig zo groot is, zijn mensen geneigd op zoek te gaan naar anderen redenen om van je te kopen. De emotionele connectie die een potentiële klant met jouw bedrijf heeft, maakt dan het verschil tussen of zij voor jou kiezen of niet. Die emotie zorgt namelijk voor meer vertrouwen, waardoor ze eerder van je zullen kopen. Naast dat ze eerder van je kopen, zullen ze jouw brand ook sneller aanraden aan anderen. Win-win, want zo zijn ze ook nog ambassadeur van jouw bedrijf! 

5. Zorgt voor focus en duidelijkheid

Ook intern is een goede branding belangrijk. Het is heel gemakkelijk om van idee naar idee te dwalen, waardoor je originele doelen al snel naar de achtergrond verdwijnen. Een duidelijke branding strategie zorgt ervoor dat je gefocust blijft. Je kunt altijd een stapje terugnemen en je afvragen: past dit nog bij mijn kernwaarden? Jouw brand helpt je strategisch te zijn en blijven.

Hoe nu verder?

Nu je weet wat branding is en waarom het belangrijk is, wil je natuurlijk het liefst direct aan de slag. Maar waar moet je in hemelsnaam beginnen? 

De eerste stap is om jouw businessplan helder te maken. Wie is je doelgroep? Hoe spreek je hen aan? Hoe wil jij positioneren ten opzichte van je concurrenten. Dit helpt je richting en focus te geven.

Vervolgens ga je je richten op merkidentiteit: je uitstraling naar buiten toe, denk aan logo, kleurenpallet, typografie en ga zo maar door?

Misschien denk je wel: dit is allemaal leuk en aardig, maar ik ben net begonnen en heb nog geen budget om een op maat gemaakte branding te laten ontwikkelen door een designer. Geen zorgen! Omdat ik graag startende ondernemers helpen heb ik een branding cursus ontwikkeld, genaamd ‘Ontwerp je Merk en Huisstijl’. 

Hierin leer je het proces om zelf een unieke en professionele huisstijl en branding op te zetten. Begin met een stevige fundering en ontwerp daarna een professioneel logo, passende kleuren, aansluitende typografie en beeldmateriaal wat de juiste sfeer overbrengt! Voor maar 75 euro excl. start je vandaag nog met het ontwikkelen van je eigen stijl zodat je jouw business vol zelfvertrouwen kunt gaan promoten.