De 3 onderdelen van goede branding

door | okt 6, 2020

Vaak wordt branding geassocieerd met een logo, een huisstijl, een visitekaartje en ga zo maar verder. Dit klopt ook, maar dit is niet het enige waar het om draait als we het over branding hebben. Dat maakt ‘branding’ nogal een abstract concept. Toch kan een goede branding vaak het kantelpunt zijn van een succesvolle of gefaalde business. Om die reden is het belangrijk om te investeren in de ontwikkeling van jouw brand. Maar wat is branding nou eigenlijk?

Wat is een goede branding?

Zoals eerder benoemd is branding zoveel meer dan een mooi kleurenpalet en een logo. Het is de totale identiteit van jouw business. Je kunt een business en een brand niet los van elkaar zien. Als je namelijk een business hebt, heb je automatisch ook een brand. De key is dan om een goede branding neer te zetten. 

Branding geeft jouw doelgroep het gevoel van herkenbaarheid, vertrouwen en personificatie. Door een consistente uitstraling herkennen mensen jouw bedrijf en groeit hun vertrouwen in jou. Zeker door een persoonlijke branding te hebben zullen potentiële klanten zich meer in jouw bedrijf herkennen en zal jouw imago worden versterkt.

Om een goede branding neer te zetten, zijn er drie aspecten om rekening mee te houden, namelijk:

  • Kernwaarden;
  • Tone of voice;
  • Merkidentiteit

Jouw brand maakt jou uniek ten opzichte van alle andere bedrijven die er momenteel zijn. Er wordt vaak gedacht dat het heel belangrijk is om je aanbod uniek te maken, maar in deze tijd is dat vaak onmogelijk. Daarom is het een stuk relevanter om dat onderscheidende in jouw brand naar voren te laten komen.

De 3 onderdelen van goede branding

Kernwaarden

De kernwaarden van een bedrijf worden vaak bepaald als er een idee ontstaat voor een bedrijf. Wat drijft jou namelijk om het bedrijf te beginnen? Dat is vaak het moment dat er een idee ontstaat.

Een voorbeeld hiervan is Coolblue. Ooit als vriendenclub begonnen met het idee om het meest klantvriendelijke bedrijf te zijn in Nederland en België. En dat is gelukt!

Jouw kernwaarden zullen altijd terugkomen in je bedrijf. De manier hoe je met je klanten omgaat, maar ook hoe je communiceert naar buiten doe. Daarnaast zullen er altijd momenten zijn in jouw business waarin je moeilijke beslissingen moet nemen. Op zo’n moment is het goed om terug te gaan naar je kernwaarden en te bepalen wat nou echt belangrijk is voor je business. Op die manier kun je altijd terugvallen op je kernwaarden en wordt het steeds makkelijker om beslissingen te maken.

Je hoeft jouw kernwaarden niet perse te delen op je website. Alhoewel het natuurlijk wel mag! Maar het kan ook zo zijn dat jouw kernwaarden fungeren als een interne gids voor jouw bedrijf.

Tone of voice

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: gebruik de taal van je potentiële klant! De manier waarop je als merk communiceert kan je vastleggen met de tone of voice. Hierin bepaal je de taal, grammatica, zinsopbouw en de toon van je communicatie. Zo kan je formeel of informeel, grappig of serieus, commercieel of informatief, technisch of juist toegankelijk communiceren. Maak dit helder voor jezelf en wees hier ook consistent in. Kies daarnaast ook vooral voor hetgeen wat goed voelt voor jou. Anders komt het geforceerd over en zullen mensen denken dat je niet authentiek bent.

Het is niet alleen belangrijk hoe je communiceert, maar ook wat je communiceert. Allereerst is het goed om te achterhalen wat de problemen zijn waar jouw doelgroep tegenaan loopt. Op die manier kun je bepalen met wat voor content je hierop kan inspringen. De doelgroep zal vervolgens het probleem herkennen en bewust worden van het feit dat ze jou nodig hebben.

Als je niet weet waar je doelgroep tegenaan loopt is het belangrijk om dit te achterhalen. Je kunt het ook simpelweg aan ze vragen!

Merkidentiteit

Ten slotte is het key om jouw business een visuele persoonlijkheid te geven. Die leg je vast in jouw brand identiteit. Hieronder vallen alle elementen van de visuele identiteit van jouw business. Veel bedrijven focussen zich alleen op dit onderdeel, zonder na te denken over de rest van het brand. Je kan dit ook wel vergelijken met een eerste date. In eerste instantie voel je je wel of niet aangetrokken tot een bepaalde persoon. Maar wanneer je in gesprek gaat leer je iemands persoonlijkheid pas echt kennen. Hier kom je er pas achter of je iemand leuk vindt of niet. Dit werkt ook zo voor bedrijven.

Een merkidentiteit bestaat veelal uit een logo, kleurenpalet, typografie, marketinguitingen, een website, vormen, illustraties, fotografie en ga zo maar door. Al deze onderdelen moeten jouw merkidentiteit uitstralen. Daarom is het zo van belang om overal consistent te blijven, maar ook vooral up-to-date. Zo zal jouw brand altijd herkenbaar en betrouwbaar blijven.

Een succesvolle business heeft dus altijd een herkenbare en consistente uitstraling. Met een duidelijke kernwaarden, heldere tone of voice hebben en een consistente merkidenteit.

Wil je lekker aan de slag met je branding? Meld je dan aan voor mijn cursus Ontwerp je Merk en Huisstijl.

Hierin leer je het proces om zelf een unieke en professionele huisstijl en branding op te zetten. Begin met een stevige fundering en ontwerp daarna een professioneel logo, passende kleuren, aansluitende typografie en beeldmateriaal wat de juiste sfeer overbrengt! Voor maar 75 euro excl. start je vandaag nog met het ontwikkelen van je eigen stijl zodat je jouw business vol zelfvertrouwen kunt gaan promoten.