Online cursus maken? 6 lessen om een toffe cursus te maken!

door | sep 5, 2022

Steeds meer ondernemers gaan een online cursus maken. De vraag naar cursussen is groot en dit zal alleen maar toenemen. Ik vind het zelf onwijs leuk om een online product te maken, zoals een cursus of templates. Bij een online cursus maken kan je zelf beslissen wat erin komt en hoe je het aanpakt. Je kunt het dus zo vormgeven als je zelf wilt!

In de afgelopen jaren heb ik diverse cursussen, groot en klein, gemaakt. De lessen die ik hierbij heb geleerd wil ik graag met je delen zodat jij zelf een super toffe online cursus kunt maken!

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

6 lessen over een online cursus maken

#1 Maak iets waar je zelf enthousiast over bent

Een online cursus maken begint bij jezelf af te vragen waar je zelf graag een cursus over wilt maken en op welke manier. Misschien zie je concurrenten over een bepaald onderwerp een cursus maken waar je zelf niet heel enthousiast over wordt. Begin er dan niet aan! Als je niet enthousiast bent vanaf het begin wordt het heel lastig om een goede cursus te maken omdat je niet de juiste energie erin gaat stoppen. 

Denk hierbij ook na over de vorm. Wil je video’s maken, alleen tekst, alleen audio, gecombineerd? En op Instagram, een eigen platform, per mail? Er zijn vele mogelijkheden. 

Ik zou je aanraden om een vorm te kiezen die bij je past. Ik begin zelf met schrijven en vervolgens maak ik er video’s van. De tekst zet ik dan alsnog bij de les waar het over gaat. Ook heb ik m’n eigen academy gebouwd omdat ik dat wel zo tof vind en ik dit ook vaker heb gedaan. 

Je kunt het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Vind je jezelf niet zo technisch? Gebruik dan een bestaand platform zoals Kajabi, Huddle of een afgeschermd Instagram profiel

Mijn academy is met Learndash gebouwd en ziet er als volgt uit:

Online-cursus-maken-Learndash-Studio-Rocket-Power

#2 Maak iets waar behoefte aan is

Een online cursus maken is zonde als je niet weet of er wel vraag naar is. Persoonlijk begin ik pas na te denken over een online cursus maken als ik van meerdere klanten dezelfde vraag heb gehoord. 

Als je deze input nog niet hebt, kan je natuurlijk ook heel goed een poll plaatsen in communities en op je eigen kanalen met de vraag of mensen je idee voor een cursus zien zitten. 

Er wordt ook vaak gezegd dat je eerst je cursus moet proberen te verkopen voordat je echt met de uitvoering aan de slag gaat. Op die manier weet je direct of het wordt gekocht of niet. Dit kan heel geschikt zijn als je nog niet zoveel inzicht hebt in je doelgroep

#3 Het kost meer tijd dan je denkt

Een online cursus maken is aardig wat werk. Natuurlijk hangt het er vanaf hoe uitgebreid je het maakt en hoeveel ervaring je hebt, maar het kost best veel tijd. 

Om je een idee te geven: met mijn cursus Kickstart je Online Marketing ben ik 1 maand bezig geweest om alle lessen uit te schrijven (100 a4’tjes volgeschreven). 1 maand om alles op te nemen, te bewerken en alle bijlagen te maken. En nog wel 1 maand met alle technische zaken, de salespage en funnels die erachter komen. Deze cursus bestaat uit ruim 60 video’s, 7 werkboeken en vele templates en voorbeelden. Plus dat mijn academy al af was en ik vaker een cursus heb gemaakt. Ik kon er bijna 4 dagen per week aan besteden, dus kan je nagaan. 

Ik zou je aanraden om het ruimer te schatten dan je denkt en een goede planning te maken. Als het belangrijk voor je is, maak er dan ook genoeg tijd voor. Anders gaat het al helemaal lang duren 🙂

#4 Het is niet altijd even leuk

Heel eerlijk: een online cursus maken is niet altijd even leuk. Ik vind het creatieproces fantastisch, maar op een gegeven moment komt het ook je neus uit. Na dagen scripts te hebben uitgeschreven of vele video’s te hebben gemaakt is het even klaar. Soms verspreek je je tijdens je video en moet je een stukje opnieuw doen, ben je vergeten de audio op te nemen, is het al de zoveelste video die je moet bewerken, werkt de techniek niet mee, etcetera. 

Er komt altijd iets om de hoek kijken wat extra werk is of wat niet lekker loopt. Het scheelt dan als je de tijd hebt om op een ander moment verder te gaan of extra hulp in te schakelen. Het kan een uitdaging zijn om positief te blijven, maar met een goede mindset kom je al een heel eind. Bedenk je maar hoe blij mensen ermee zullen zijn en wat het je gaat opleveren!

#5 Verzamel feedback en reviews

Bij een online cursus maken hoort in mijn ogen ook feedback verzamelen. Ik werk zelf altijd met testpersonen die m’n cursus kunnen volgen in ruil voor feedback en een review. Op die manier leer je heel snel wat er nog onduidelijk is, wat niet werkt of wat nog ontbreekt. 

Reviews zijn ook ontzettend belangrijk voor de verkoop van je online product. Deze kan je goed op de salespage terug laten komen, maar ook in al je content over je cursus. Ik maak er ook vaak een post en stories van en zet ze in de mail over m’n cursus. Het geeft potentiële klanten veel meer vertrouwen in je cursus als je reviews hebt.

Ik plaats zelf meestal een oproep in een community om aan testpersonen te komen. Zet hier duidelijk neer waar je cursus over gaat, wat je vraagt van de testpersonen en wanneer. Zo’n 5-8 testpersonen is wel voldoende om goede feedback en reviews te krijgen.

#6 Vier elk stapje

Een online cursus maken is dus een heel proces. Vier dan elke stap die je hebt gezet! Heel eerlijk toegegeven: ik ben hier zelf niet zo goed in, ik ben alweer met de volgende stap bezig. Maar voor je motivatie is het wel heel goed om even stil te staan. Bijvoorbeeld als je een les hebt uitgewerkt, je klaar bent met je video’s, salespage, het maakt niet uit. Vier het! En dat mag zeker met taart of andere lekkere dingen. Trakteer jezelf, je hebt het verdiend 🙂

En nu?

Wil jij een online cursus maken? Super tof! Ik weet zeker dat je het ontzettend leuk gaat vinden en het je veel gaat brengen. Ik heb inmiddels al een aantal cursussen gemaakt waar ik veel van heb geleerd. Mijn 6 belangrijkste lessen bij een online cursus maken zijn:

  1. Maak iets waar je zelf enthousiast over bent
  2. Maak iets waar behoefte naar is
  3. Het kost meer tijd dan je denkt
  4. Het is niet altijd even leuk
  5. Verzamel feedback en reviews
  6. Vier elk stapje

Wil je zien wat het resultaat is van dit proces en al die lessen? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Lees hier meer over de cursus.