Beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers – 4 tools uitgelicht

door | nov 7, 2022

Meestal is de boekhouding niet het favoriete onderdeel van ondernemen. Maar het is wel belangrijk om je financiën op orde te hebben voor jezelf en de Belastingdienst! Een boekhoudprogramma voor ZZP’ers kan jou daar goed bij helpen.

Alleen… welke kies je dan? Er zijn zoveel programma’s voor dat het misschien lastig is om een keuze te maken. In deze blog deel ik mijn favoriete boekhoudprogramma voor ZZP’ers zodat jij daar niet langer over na hoeft te denken!

Beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers

MoneyMonk

Onmisbare-tool-MoneyMonk-Studio-Rocket-Power

Mijn favoriete boekhoudprogramma voor ZZP’ers is MoneyMonk. Het is namelijk een heel compleet pakket voor je administratie. Zowel projectmanagement als boekhouding zitten in het systeem. Zo kan je alles aan elkaar koppelen en heb je een totaaloverzicht.

MoneyMonk heeft koppelingen met alle Nederlandse banken zodat je automatisch je transacties kunt importeren. Ook kan je als ZZP’er en VOF binnen bepaalde branches (bepaald door de PSD2 wetgeving) automatisch je btw-aangifte doen vanuit het boekhoudprogramma. 

MoneyMonk is gespecialiseerd als boekhoudprogramma voor ZZP’ers en specifiek dienstverleners. Alles wat je nodig hebt zit erin. Fotografeer vanuit de app eenvoudig je bonnetjes om ze te uploaden of voeg eenvoudig je uren en ritten toe. 

Op de desktop heb je veel verschillende rapportages en kan je je facturen en offertes vormgeven. MoneyMonk is een gebruiksvriendelijk systeem met een goede support.

Je kunt MoneyMonk gratis gebruiken als je het alleen voor het projectmanagement gebruikt. Wil je alle functies? Dan kost het vanaf €7,50 per maand exclusief btw. En wil je maar liefst 50% korting op het eerste jaar?! Gebruik dan mijn link.

MoneyMonk bekijken en met korting gebruiken kan via deze link.

Moneybird

boekhoudprogramma-voor-zzpers-Moneybird-Studio-Rocket-Power

Een ander fijn boekhoudprogramma voor ZZP’ers is Moneybird. Het werkt heel gebruiksvriendelijk met de app of op je computer.

Moneybird is eenvoudig te gebruiken voor je boekhouding en je uren. Als je een webshop hebt is het al helemaal aan te raden om Moneybird te gebruiken omdat je hier een koppeling mee kunt leggen. Zodra er dan een bestelling wordt geplaatst op je webshop maakt Moneybird automatisch een factuur en stuurt deze naar de koper. Hier heb je dan geen handmatig werk meer aan!

In Moneybird vind je een aantal fijne overzichten en kan je ook nog koppelingen leggen met je bank of andere systemen. 

Moneybird kan je gratis gebruiken als je per maand maximaal 3 facturen, 3 inkomende documenten uploaden, 20 transacties importeren en 20 urenregels toevoegen. Wil je meer gebruiken? Dan kan dat vanaf €12,- per maand exclusief btw. 

Wil je 120 dagen Moneybird gratis proberen i.p.v 60? Gebruik dan deze link om Moneybird te bekijken en uit te proberen!

E-boekhouden

Het laatste boekhoudprogramma voor ZZP’ers wat ik nog wil aanraden is E-boekhouden. Ik heb er persoonlijk weinig mee gewerkt, maar ik hoor er altijd hele positieve reacties over. 

In E-boekhouden is alles mogelijk. Je kunt het programma zo instellen dat het volledig op je wensen aansluit. Ook krijg je de eerste 15 maanden gratis als je je net hebt ingeschreven bij de KvK. Daarna kan je al vanaf €9,95 per maand exclusief btw gebruik maken van het boekhoudprogramma bij een kleine administratie.

De enige nadelen van E-boekhouden in mijn ogen zijn de leercurve om het programma goed te leren kennen en in te stellen en de uitstraling van het programma. Voor mijn gevoel komt het ontwerp uit de vorige eeuw, maar als je daar doorheen kijkt werkt het prima.

Meer lezen over E-boekhouden? Dat kan hier.

Excel

Nog een mogelijkheid om je boekhouding te doen als ZZP’er is Excel. Het valt officieel geen boekhoudprogramma te noemen, maar toch zijn er genoeg ondernemers die met Excel hun boekhouding doen. Persoonlijk heb ik te weinig verstand van boekhouden en Excel om dat zelf voor elkaar te krijgen, maar als jij dat wel kan is Excel ook een goed programma.

Excel wordt vaak gebruikt als boekhoudprogramma voor ZZP’ers omdat het gratis is en zelf in te richten valt. Als je een Office abonnement hebt kan je Excel gratis gebruiken en anders kan je gratis Google Spreadsheets gebruiken. 

Meer lezen over Google Spreadsheets gebruiken? Dat kan hier. 

En nu?

Als ondernemer is het aan te raden om een boekhoudprogramma te gebruiken voor je eigen overzicht. Ik raad zelf altijd aan om MoneyMonk of Moneybird als boekhoudprogramma te gebruiken als je ZZP’er bent omdat deze systemen daarvoor ontwikkeld zijn. E-boekhouden of Excel zijn ook prima tools om je administratie in bij te houden. Ik zou je vooral adviseren om bij verschillende programma’s een proefaccount aan te maken en te ervaren hoe ze voor je werken. 

Welk boekhoudprogramma voor ZZP’ers gebruik jij?