Bedrijf starten? 9 stappen om goed te beginnen

door | sep 7, 2021

Wil jij je eigen bedrijf starten? Dat vind je vast heel spannend, want er zijn zoveel dingen waar je aan moet denken! Je hebt geen idee waar je moet beginnen, help?!

Dat gevoel kennen wij heel goed. Wij vonden het zelf ook best wel spannend om een bedrijf te beginnen. Het voelde ontzettend groot en we waren ook een beetje bang voor de gevolgen. Wat moet je allemaal regelen? Doen we het allemaal wel goed? Maar toen we eenmaal bezig waren en de eerste stappen aan het zetten waren viel het eigenlijk wel mee.

Vaak maken we het groter dan hoe het echt is. Als je je bedrijf wilt starten zijn er een aantal onderdelen waar je aan moet denken. Wij vertellen je graag onze eigen lessen over de eerste stappen van het ondernemerschap!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

1. Nadenken over de fundering

De allereerste stap in je bedrijf starten is natuurlijk cruciaal voor de rest van je bedrijf. Waarschijnlijk heb je al wel een beetje een idee wat je wilt gaan doen met je bedrijf, maar ga er ook even voor zitten om er een plannetje van te maken. Denk na over vragen zoals:

  • Waarom wil je gaan ondernemen?
  • Wat zijn jouw producten/diensten?
  • Met wat voor klanten wil je gaan samenwerken?
  • Waarom moeten klanten voor jou kiezen?

Probeer hier duidelijke antwoorden op te formuleren, dat gaat je enorm helpen met je marketing en sales straks. Vind je dit nog lastig? Geen probleem! Wat kan helpen is om onderzoek te doen naar de markt en je doelgroep. Ga bijvoorbeeld eens zoeken in groepen met ondernemers wat vragen zijn die vaak worden gesteld. Waar lopen mensen tegenaan? Wat willen ze graag bereiken? En vooral: wat kan jij hiervoor bieden?

Daarbij is het ook interessant om onderzoek te doen naar je eigen kwaliteiten. Waarvoor komen mensen altijd bij jou om hulp te krijgen? Vraag het eens aan mensen om je heen wat zij vinden dat goede eigenschappen zijn. Dit is ook hele mooie input om je eigen kwaliteiten te ontdekken en naar buiten te kunnen brengen!

Het is fijn om je antwoorden op deze vragen voor jezelf in een document te zetten zodat je dit altijd bij de hand kunt pakken. Het helpt je om jezelf wat makkelijker te kunnen verkopen bij een kennismakingsgesprek bijvoorbeeld. En vergeet niet: het is absoluut niet in beton gegoten. Nadat je wat meer ervaring hebt met klanten kom je er steeds beter achter waar je wel en niet blij van wordt.

2. Bedrijfsvorm kiezen

Nu je weet wat je ongeveer wilt gaan doen is het tijd om voor de bedrijfsvorm te kiezen. Er zijn vele mogelijkheden, maar wat je kiest heeft weer gevolgen voor aansprakelijkheid en belastingen. De kans is groot dat je in het begin kiest voor een eenmanszaak. Zeker als je in je eentje bent en winst wilt maken met je bedrijf is dat een goed begin. 

Wil je net zoals wij met meerdere mensen een bedrijf starten? Dan is een V.O.F. (Vennootschap onder Firma) jullie optie. Weet je nu al dat je een jaaromzet van minimaal €150.000 krijgt? Dan is een BV (Besloten Vennootschap) weer interessanter. Hier ben je als persoon minder aansprakelijk en gelden er andere belastingregels. Let wel op: dit kost ook meer om op te richten en je moet jaarstukken laten maken door een notaris.

Er zijn nog meer bedrijfsvormen, namelijk:

  • NV (naamloze vennootschap)
  • Maatschap
  • Stichting
  • Vereniging
  • Coöperatie

Voordat je je gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel is het belangrijk om je goed in te lezen in de bedrijfsvorm. Je kunt de vorm altijd nog aanpassen, maar dit brengt (afhankelijk van de vorm) wel kosten en ander regelwerk met zich mee.

3. Bedrijfsnaam bedenken

Tijd om je plannen concreter te maken door een passende bedrijfsnaam te bedenken! Allereerst wil je wel dat de bedrijfsnaam houdbaar is en dat er in ieder geval een beetje it te halen is wat je precies doet met je bedrijf. Dus ga geen hele fancy bedrijfsnaam bedenken die niemand snapt, kan onthouden en die je misschien over een half jaar weer moet aanpassen. Bij een bedrijf starten wil je juist dat mensen het kunnen onthouden en navertellen.

Je kunt natuurlijk wel een deel van je bedrijfsnaam leuk maken met je eigen naam, een combinatie van woorden of iets wat jij heel leuk vindt, maar zet er dan bijvoorbeeld nog kort voor of achter wat je precies doet. Let er ook op dat je bedrijfsnaam niet teveel lijkt op die van een concurrent, dan bestaat de kans dat de Kamer van Koophandel de naam afkeurt.

Heb je de perfecte handelsnaam bedacht? Fantastisch! Check eerst bij de KvK of het al geregistreerd staat. Is dat niet het geval? Controleer ook direct of het domein nog beschikbaar is en de social media kanalen. Zijn ze nog vrij? Claim ze direct, dan kan je ze straks gaan gebruiken voor je website en marketing!

4. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Yeah, je bent er nu helemaal klaar voor je bedrijf starten door je officieel in te gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel! Je kunt heel eenvoudig online een afspraak maken om je in te gaan schrijven, namelijk hier.

Bij deze afspraak bespreek je even kort wat je ongeveer gaat doen, hoeveel omzet je verwacht te maken in het eerste jaar (het maakt niet heel veel uit wat je hier zegt, maar probeer hier een beetje te gokken o.b.v. je uurprijs en hoeveel uur je verwacht te kunnen werken voor klanten). Als alles goed is zet je je handtekening, rekent €50 af en je bent de trotse eigenaar van je eigen bedrijf! Whoehoe, zo tof! Je krijgt direct wat papieren mee van je inschrijving en ontvangt binnen een paar dagen nog wat meer informatie per post.

5. Open een zakelijke rekening

Tijd voor de financiën. Niet iedereen ziet hier direct de waarde van in als ze net hun bedrijf starten, maar ik kan je echt ontzettend aanbevelen om direct een zakelijke rekening te openen! Op die manier houd je goed onderscheid tussen je persoonlijke financiën en je zakelijke kosten. Geen onduidelijkheid over wat welke kosten zijn, want je ziet het direct op je zakelijke bankrekening. Is ook ideaal voor je boekhouding!

Daarbij staat het ook een stuk professioneler als je naar je klant een zakelijk rekeningnummer stuurt om op te storten dan een privé rekening. Wij zitten zelf bij KNAB en dat vind ik echt ideaal. Je kunt je online aanmelden bij de bank en het kost je een paar euro per maand. Werkt heel gebruiksvriendelijk en ze hebben ook een fijne helpdesk!

6. Regel je administratie

We gaan nog even verder met de administratie. Niet iedereen z’n favoriete onderdeel van het ondernemen, maar het hoort er wel bij. Dus je kunt het ook maar beter direct vanaf het begin na het bedrijf starten je administratie goed doen, anders zit je elk kwartaal in de stress. Daarbij is het ook vooral voor je eigen inzicht fijn om te kunnen zien of er nog facturen openstaan. En de Belastingdienst vindt het natuurlijk ook fijn als je alles netjes op orde hebt!

Wij werken zelf met MoneyMonk, online boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Je kunt je uren, ritten en onkosten bijhouden voor projecten. En daarbij kan je ook eenvoudig facturen aanmaken en je banktransacties verwerken tot goede overzichten voor jezelf en de Belastingdienst. Meer informatie over MoneyMonk vind je hier.

En nog een extra tip die voor ons super goed werkt: plan elke week een half uurtje in om je boekhouding bij te werken. Meestal ben je in 5 minuten klaar en dat zorgt ervoor dat je ook zonder stress en gedoe netjes je btw-aangifte kunt doen. Waarom elk kwartaal stressen als je ook elke week 5 minuten in alle rust alles netjes kunt bijwerken?

7. Maak een website, logo en social media kanalen

Yes, lekker bezig! Tijd om jezelf zichtbaar te gaan maken. Als het goed is heb je bij stap 3 al je domein en social media kanalen geclaimd, maar dan is het nu tijd om daar meer invulling in te gaan geven! 

Allereerst wil ik je vooral meegeven dat het niet direct perfect hoeft, absoluut niet. Maar het is wel belangrijk dat potentiële klanten je kunnen vinden. Voor je website betekent dit dat je prima kunt beginnen met een gratis of goedkoop thema voor WordPress. Zorg ervoor dat je in ieder geval een homepage hebt waar op staat wie je bent, wat je doet en hoe mensen met je in contact kunnen komen. Andere pagina’s kan je altijd nog uitbreiden, maar in het begin wil je het vooral simpel houden. Let er op dat je je website niet als excuus gaat gebruiken waarom je nog niet achter potentiële klanten aan kunt gaan, want het is geen voorwaarde om succesvol te worden!

Ditzelfde geldt ook voor je social media en je huisstijl. Zet op je profiel neer wie je bent en wat je doet, maar ga niet eindeloos nadenken over de perfecte post. Wat dat inhoudt leer je namelijk alleen door te doen! 

Je huisstijl wil je er natuurlijk wel professioneel uit laten zien. Je kiest de kleuren, lettertype en maakt een logo wat bij je past. Zeker als je de basis helder hebt moet je hier wel een goede keuze voor kunnen maken. Hulp nodig hierbij? Check dan onze cursus ‘Ontwerp je eigen huisstijl & branding‘! 

8. Onderzoek welke verzekeringen je nodig hebt en sluit deze af

Stap 8 alweer, misschien ook niet het leukste onderdeel van een bedrijf starten maar wel belangrijk: verzekeringen. Als ondernemer kan je vele verzekeringen afsluiten, maar kijk hierbij vooral wat je nodig hebt. 

Een aantal mogelijke verzekeringen die wel belangrijk zijn om te onderzoeken zijn:

  • Aansprakelijkheid
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Pensioen
  • Rechtsbijstand

9. Je eerste klant bereiken

Whoehoe, alles staat! Tijd om die eerste klant binnen te halen. Hier zijn vele ideeën voor te bedenken, maar een aantal mogelijke manieren die zeker als starter goed werken zijn:

  • Laat aan bekenden weten dat je voor jezelf bent begonnen en wat je doet. Wie weet kennen zij nog wel mensen die je hulp goed kunnen gebruiken! Durf dan ook vooral te vragen of ze je willen helpen
  • Laat op social media van je horen en post dat je beschikbaar bent
  • Kom in contact met je doelgroep. Ga zelf naar ze op zoek en stuur ze een berichtje om elkaar te gaan volgen. Wat ook heel leuk is om te doen is om doelgroeponderzoek te doen. Plaats hiervoor een berichtje met dat je op zoek bent naar een bepaalde groep mensen en of je ze wat vragen mag stellen in ruil voor tips over jouw vakgebied. Zo leer je jouw doelgroep beter kennen en er bestaat ook nog eens de kans dat deze mensen jouw hulp nu al kunnen gebruiken! 

Goed, misschien zit je hoofd nu nog voller dan eerst, maar ik hoop dat het je helpt om stappen te zetten die nodig zijn voor je bedrijf starten. Ja, het is absoluut spannend. Maar ga het gewoon doen! Je zult er nooit spijt van krijgen en je zult er zo ontzettend veel van leren. En onthoud: start before you’re ready. Je zult er nooit echt klaar voor zijn, dus ga beginnen. Alleen door te doen kan je leren en die mindset zul je ook nodig hebben om te slagen als ondernemer. Ik heb er alle vertrouwen in!

Heb je nog wat tips nodig? Meld je dan aan voor onze gratis inspiratiesessie. Dan kunnen we samen met je kijken naar de mogelijkheden. Kans maken op deze sessie? Kijk dan even hier en hopelijk tot snel!