Wat voor soorten content zou je moeten delen in je marketing? De 10 belangrijkste soorten + tips om ze aan te pakken

door | jan 30, 2023

Heb je even geen inspiratie voor wat voor soorten content je kunt maken? Of weet je misschien niet hoe je deze het beste in kunt zetten? Geen probleem! Er zijn namelijk zoveel soorten content dat er altijd wel iets is wat bij je past.

In deze blog leg ik je de diverse soorten content uit en hoe je dit het beste aanpakt! Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

10 soorten content om in te zetten in je marketing

#1 Tekst

Een van de meest voorkomende soorten content is toch wel geschreven tekst. Een groot deel van de mensen heeft een voorkeur om te lezen i.p.v. luisteren, dus hier sluit tekst natuurlijk perfect op aan. 

Soms wordt tekst ondersteund met visueel materiaal, maar dit hoeft niet. Op social media worden er ook genoeg posts geplaatst met enkel tekst, vooral op Twitter, Reddit en LinkedIn

Het belangrijkste bij tekst is om direct de aandacht te trekken in de eerste zin. Je hebt namelijk geen beeldmateriaal om de aandacht te krijgen, dus moet je dat in de eerste zin doen. Maak een statement, stel een vraag of leg concreet uit wat je behandelt in de rest van de tekst. Check of je zelf getriggerd zou worden door je zin.

De rest van je verhaal moet lekker lopen, dus let er op dat het een logisch verhaal is met een duidelijke volgorde. Probeer genoeg alinea’s te gebruiken zodat het niet 1 groot blok tekst is. Kijk of je de tekst zo kunt neerzetten zoals je het ook in het echt zou vertellen, dan leest het vaak ook prettig.

#2 Video/vlog

Video is een van de soorten content wat steeds populairder wordt. Bij interessante video’s wordt onze aandacht veel langer vastgehouden dan met tekst, maar er wordt ook snel doorheen gescrold. 

Het voordeel van video of een vlog is dat je goed je persoonlijkheid kan overbrengen, maar dat kan ook eng zijn. Een goede video houdt de aandacht van de kijker vast. Probeer je video dus niet te langdradig te maken. Maak een grappige video, neem mensen mee in je leven of vertel een leuk verhaal. 

Bij video geldt ook: de eerste seconden zijn het belangrijkste om interessant te maken zodat mensen blijven kijken. Vertel bijvoorbeeld eens wat mensen in de rest van de video kunnen verwachten als het een langere video is, geef een teaser of maak een hele korte video voor Reels, Tiktok, stories of YouTube shorts.

#3 Podcast

Podcasts worden steeds meer gemaakt en geluisterd en is dus een van de populaire soorten content. Sommige mensen houden ervan om onderweg een aflevering te luisteren om ergens over te leren, zetten het als vermaak op tijdens een wandeling of (zoals ik) om lekker te lachen tijdens huishoudelijke taken. 

Een podcast kan de ideale manier zijn voor potentiële klanten om een gevoel bij je persoonlijkheid en kennis te krijgen. Dus vind je het leuk om lekker te praten over je verhaal en waarde? Dan kan een podcast perfect voor je zijn!

Alles over het maken van een goede podcast lees je hier: Zelf een eigen podcast beginnen? 5 stappen en tools om zelf je podcast te maken!

En m’n eigen podcast kan je hier luisteren: De Ontdekkingsreis van het Ondernemen (Spotify)

#4 Blog

Een blog, you hate it or you love it. Ik ben er persoonlijk dol op om een blog te schrijven en lees ook regelmatig blogs als ik ergens over wil leren. In mijn ogen is een blog de ideale manier om aan je vindbaarheid te werken. 

Zeker als je efficiënt omgaat met je blog hoeft het niet veel werk te kosten. Ik maak zelf elke week een blog, maak hier een podcast van en soms ook nog posts. Zo kan ik eenvoudig m’n content recyclen

Een paar korte tips: kies een goed zoekwoord, gebruik deze regelmatig tijdens het schrijven, maak een waardevolle blog en zet je SEO goed in.

Alles over blogs maken lees je hier: Hoe maak je een goede blog? 4 stappen en voorbeelden

#5 E-mail

E-mailmarketing is ook een ondergeschoven kindje voor veel ondernemers, terwijl het een van de waardevollere soorten content is in mijn ogen. Bij social media moet je maar net hopen dat het algoritme je helpt om je doelgroep te bereiken, terwijl je e-mails direct aankomen bij de juiste ontvanger!

Met e-mails kan je voor 2 soorten kiezen: een funnel of een nieuwsbrief. De funnel is een reeks mails waarmee je je doelgroep opwarmt voor een bepaalde actie. Meestal kom je in een funnel terecht na het downloaden van een gratis weggever of deelnemen aan een webinar. De funnel kan je ook wel zien als een automatische klantreis die je doelgroep meer met jou verbindt. 

Naast de funnel heb je ook nog een periodieke e-mail, zoals een nieuwsbrief. Persoonlijk zou ik je niet aanraden om letterlijk nieuws te sturen naar je ontvangers, dat is vaak helemaal niet interessant. Wel is het goed om bijvoorbeeld elke 2 weken een mail te sturen om mensen bewust te maken, je kennis te delen of een aanbod te doen. 

Bij een goede e-mail gaat het erom dat je de aandacht trekt met een goede titel, in de eerste zinnen mensen triggert om door te blijven lezen en verder ook een duidelijk verhaal te delen. Alles over goede e-mails maken lees je hier: Hoe te beginnen met emailmarketing

#6 E-book/whitepaper/checklist

Een van mijn favoriete soorten content: een online download zoals een e-book, whitepaper of checklist. Ik vind dit fantastisch omdat je er zoveel mee kan doen. Je kunt jezelf voorstellen, tips geven, mensen bewust maken, een aanbod doen, opdrachten geven, van alles.

Het belangrijkste voor een gratis download is dat het gaat over een onderwerp waar ook daadwerkelijk interesse in is vanuit je doelgroep. Kies een specifiek onderwerp en ga dan lekker delen! Focus je vooral op mensen bewust maken en kennis met jou en je bedrijf laten maken. Natuurlijk kan je ook je kennis delen met een paar tips en opdrachten, maar je wilt ook niet dat mensen daarna ‘klaar’ zijn. Na je download wil je natuurlijk dat ze naar je toe komen voor je hulp!

Hoe je een goede gratis weggever maakt lees je hier: Maak een goede weggever dankzij deze stappen

#7 Presentatie/webinar

Een presentatie of webinar is ook zo leuk om te geven! Een webinar is een super goede manier om (potentiële) klanten minstens een uur naar je te laten luisteren en aan het denken te zetten. 

Bij een webinar kan je, net zoals bij een e-book, alle soorten content kwijt: persoonlijk, kennis, bewustwording en sales. Het verschilt een beetje per doelgroep waar je de focus op wilt leggen. Bij potentiële klanten is het goed om je te richten op het persoonlijke en de bewustwording, terwijl je met bestaande klanten meer wilt richten op kennis en mogelijk ook bewustwording. 

Hoe je een goede presentatie of webinar opbouwt lees je hier: In 9 stappen een goed webinar geven en maken

#8 Infographic/illustratie

Dan komen we inmiddels bij de minder voorkomende soorten content. Een infographic of illustratie kan ontzettend goed werken om veel informatie op een duidelijke manier inzichtelijk te maken. Denk maar eens aan een proces uitleggen, is het dan overzichtelijker om dat heel uitgebreid uit te schrijven of in 1 mooie infographic te gieten? Ik zou dat laatste adviseren.

Met een infographic of illustratie is het belangrijk dat het duidelijk is wat het is. Geef het een titel, zorg ervoor dat alle onderdelen herkenbaar zijn en licht eventueel onderdelen kort toe met een korte tekst. Het is ook slim om je infographic door iemand te laten checken of het duidelijk en leesbaar is. Vergeet niet je huisstijl toe te passen in je illustratie!

Een aantal tips om aan mooie beelden en illustraties te komen vind je hier: Beelden voor content nodig? Ik geef je 9 tips om dat eenvoudig te maken!

#9 Poll

Een poll is een waardevolle vorm van content omdat je goed inzicht kunt krijgen in je doelgroep. Een poll kan je op veel plekken gebruiken, zoals een LinkedIn post, in je Instagram stories of een Reel, maar ook nog wel eens in een blog of je webinar. 

Als je wilt dat je poll goed wordt ingevuld is het belangrijk om een simpele en duidelijke vraag te stellen. Onze concentratie is zo laag tegenwoordig dat we eerder wegklikken dan iets invullen als we er langer dan een seconde over moeten nadenken.

Stel een korte vraag en geef duidelijke opties om uit te kiezen. Indien mogelijk kan je ook emoji’s gebruiken in de keuzeopties om deze extra te verduidelijken en te laten aanspreken.

Instagram poll

#10 FAQ

Een van de soorten content die vaak vergeten wordt is de FAQ. Hoe vaak heb je wel niet een vraag waar je geen antwoord op kunt vinden en dus afhaakt? Dat hebben jouw potentiële klanten ook, zonde om daar geen aandacht aan te geven!

Een FAQ vind je vaak terug op een salespage, maar kan je natuurlijk ook goed toevoegen in een funnel of gebruiken als post of er een podcast over maken. 

Stel je even voor dat je je ideale klant bent, wat zou je willen weten over een bepaald aanbod, je werkwijze of jou als persoon? Denk aan vragen als voor wie is het, voor wie niet, wat levert het op, hoe ziet het proces eruit, wat kost het en waar ze naartoe moeten als ze nog een andere vraag hebben. Vergeet ook niet de belemmeringen op te schrijven als vraag zoals ‘Ik heb nog geen ervaring in …, is het dan wat voor mij?’ of ‘Ik heb al veel ervaring in …, is het dan wat voor mij?’. 

En nu?

Whoehoe, dat waren de 10 belangrijkste soorten content die je wilt gebruiken in je marketing! Kijk of je een soort kunt toevoegen of kunt verbeteren als je deze al gebruikt. De meeste soorten content kunnen elkaar ook weer aanvullen en versterken, dus ga daar eens mee experimenteren! Voeg bijvoorbeeld een illustratie toe aan je e-book, een video in een mail of FAQ in de e-mail.

Wil je alles leren over deze soorten content en hoe je deze het beste kunt inzetten in je marketing? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn. Alles over deze cursus vind je hier: Kickstart je online marketing