Je online academy bouwen en promoten in 5 stappen – inclusief tools!

door | jul 10, 2023

Wil je eigen cursussen maken en op je eigen platform aanbieden? Dan kan je een academy bouwen! Dit is een verzamelplek van al je content, gestructureerd zodat klanten het stapsgewijs kunnen volgen. Zeker met academy tools kan je eenvoudig zelf een academy bouwen die gebruiksvriendelijk is voor je klanten en er professioneel uitziet.

In deze blog neem ik je mee in de 5 stappen om zelf je academy te ontwikkelen! En geen zorgen als je denkt dat je niet technisch bent, ik weet zeker dat jij dit ook kan.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

In 5 stappen je eigen online academy bouwen

Stap 1: De fundering

Voordat je kunt beginnen met je academy bouwen is het belangrijk om de fundering van je cursus en academy neer te zetten. 

Doel

We beginnen bij je doel. Wil je je cursus los verkopen als DIY of is het een onderdeel voor bijvoorbeeld een traject? Wil je een community toevoegen? Hoeveel klanten wil je erin hebben? Wil je allemaal diverse cursussen maken die mensen apart kunnen kopen of krijgen mensen toegang tot het geheel?

Hoe beter je weet wat je wilt bereiken met je academy en hoe je het in de praktijk wilt gebruiken, hoe beter het resultaat wordt.

Online-academy-bouwen-Studio-Rocket-Power

Doelgroep

Het kennen van je doelgroep is essentieel voordat je kunt beginnen met je academy bouwen. Je hebt namelijk inzicht nodig in de behoeften en interesses van je doelgroep. Zo kan je er voor zorgen dat de inhoud van je cursus perfect aansluit, maar ook dat je academy goed te gebruiken is. Stel dat je doelgroep jongeren zijn, dan zul je veel korte video’s willen maken. Stel dat je een oudere doelgroep hebt, dan zul je misschien meer uitleg moeten geven hoe je academy werkt. 

Inzicht in je doelgroep krijg je door het te onderzoeken. Alles hierover vind je hier: Goed doelgroeponderzoek doen in 5 stappen.

Niche

Voordat je begint met je academy bouwen kijken we ook nog naar je niche. Een goede academy en cursus hebben een duidelijke niche. Je moet kunnen uitleggen waarom mensen precies bij jou moeten zijn, wat jouw specifieke expertise is. Dit is de combinatie van je expertise en je doelgroep. Op die manier kan je kwalitatieve cursussen ontwikkelen die zich onderscheiden van je concurrenten. 

Stap 2: Kies het juiste platform

Voor je eigen online academy bouwen is het natuurlijk belangrijk om een goede tool te kiezen waarmee je dat gaat doen. Er zijn veel diverse opties beschikbaar, zowel Nederlandstalig als Engels en in diverse prijsklassen.

Ik heb persoonlijk 2 favorieten:

  1. Learndash. Dit is een plugin voor WordPress. Voor $199 per jaar kan je zelf eenvoudig een academy bouwen in een gratis WordPress omgeving. Dit is wel Engelstalig, maar laagdrempelig te gebruiken.
  2. Huddle. Nederlands platform. Hier kan je ook een community aan toevoegen. Te gebruiken vanaf €15 per maand voor een jaarlijks abonnement. Hiermee kan je 100 leden en 1 cursus toevoegen.

Het belangrijkste is dat je voor je online academy diverse platformen gaat bestuderen en proberen als daar een demo voor is. Kies vervolgens degene uit die het beste bij jouw behoeften past.

Vervolgens kan je het platform zo instellen als je zelf wilt. Upload Learndash in je WordPress omgeving of koppel Huddle aan je eigen domein. Vervolgens kan je je huisstijl toevoegen en instellingen voor de cursus bepalen. Je wordt in stapjes meegenomen en er is veel uitleg beschikbaar, dus geen zorgen!

Stap 3: Creëer waardevolle inhoud

Als de basis van je online academy staat en we het platform hebben gekozen gaan we aan de slag met waardevolle content creëren. Per cursus kies je 1 onderwerp en formuleer je de klantbelofte. Dit is het eindresultaat wat iemand kan of weet na het volgen van je cursus. Neem je cursisten mee in logische stappen naar het doel en zorg dat de inhoud relevant, toegankelijk en waardevol is. 

Het is fijn om verschillende vormen van content te gebruiken, zoals video’s, teksten, audio en documenten. Maak bijvoorbeeld werkboeken of templates om je cursisten te helpen de stof toe te passen. Laat zien wat je weet en help je doelgroep te leren!

Als de content af is ga je je online academy bouwen door alle inhoud per les toe te voegen aan het gekozen platform. 

Stap 4: Marketing en promotie

Na een online academy bouwen wil je natuurlijk ook klanten krijgen die er gebruik van maken!

Strategie 

Om klanten naar je online academy te krijgen zul je een sterke marketingstrategie moeten ontwikkelen. Hierin bepaal je hoe vaak je zichtbaar bent per kanaal, wie je wilt bereiken en wat voor content je maakt. 

Voor een online academy kan het slim zijn om een doorlopende strategie te ontwikkelen door bijvoorbeeld te adverteren op een gratis weggever en daarna met een funnel mensen op te warmen om klant te worden bij je academy.

Naast adverteren wil je ook zichtbaar zijn op social media en kan je langetermijn content maken zoals blogs, podcasts of video’s. 

Hoe je een goede marketingstrategie ontwikkeld, lees je hier: Starten met marketing: in 5 stappen je marketingstrategie opzetten.

Salespage

Op je salespage ga je je online academy promoten met alle informatie die je doelgroep nodig heeft. Je schrijft overtuigende copy, maakt de pagina mooi op en zorgt ervoor dat de pagina gebruiksvriendelijk is. Vergeet ook niet om regelmatig knoppen toe te voegen waarmee mensen zich kunnen aanmelden voor je online academy en om eventueel contact met je op te nemen!

Hoe je een goede salespage maakt, lees je hier: Verkoop je aanbod dankzij een goede salespage in 10 stappen.

Lancering

Je kunt ervoor kiezen om je nieuwe academy groots te lanceren zodra deze af is. Maak bijvoorbeeld een leuke actie met een korting of extra’s. Het is ook slim om webinars te geven tijdens het lanceren van je online academy. Tijdens dit webinar ga je je doelgroep bewust maken van het onderwerp waar je cursus over gaat, geef je tips om te laten zien hoe goed je ze kunt helpen en doe je een mooie aanbieding.

Deze lancering kan enkele weken duren. Let op: een lancering is wel intensief. Je kunt je content voorbereiden, maar je zult enkele weken of zelfs maanden vrijwel elke dag met de promotie bezig moeten zijn. 

Stap 5: Ondersteuning en verbeteren

Eenmalig een online academy bouwen bestaat helaas niet, je zult er altijd mee bezig blijven. Of het nou de inhoud verbeteren is of ondersteuning bieden aan je cursisten, het hoort er allemaal bij. 

Support

Het aanbieden van goede klantenondersteuning is essentieel om de tevredenheid van je cursisten te waarborgen. Zorg ervoor dat je bereikbaar bent voor vragen en problemen via e-mail. Laat zo snel mogelijk van je horen (probeer binnen 1 werkdag in ieder geval iets te sturen), dat draagt bij aan het vertrouwen van je cursisten. 

Verbeteren

Het is belangrijk om feedback van je klanten te ontvangen en je cursussen voortdurend te verbeteren. Maak bijvoorbeeld enquêtes, stuur emails om te vragen naar feedback en lees beoordelingen. Luister naar je cursisten en pas je cursussen aan op basis van hun behoeften. Door te blijven groeien en te verbeteren, zorg je ervoor dat je online academy altijd relevant en waardevol blijft.

En nu?

Wil je een online academy bouwen? Super tof! Ik weet zeker dat je het kunt om zelf cursussen aan te kunnen bieden. Het opzetten begint bij de fundering, het juiste platform kiezen en waardevolle content creëren. Zodra je academy staat ga je met je marketing en support ervoor zorgen dat je nieuwe klanten aantrekt en cursisten een super goede ervaring hebben! 

Wil je alles leren over het maken van cursussen en een online academy? Volg dan mijn cursus Maak je Online Product! Hierin leg ik je alles uit over diverse soorten online producten, zoals e-books, webinars en cursussen. Ik leer je van A t/m Z over welk product je zou kunnen maken voor je doelgroep en hoe je er een fantastisch product van maakt qua inhoud, vormgeving en techniek. Ik neem je helemaal aan de hand met vele voorbeelden, tutorials en templates. Alles over deze cursus leer je hier: Maak je Online Product.