Veel ondernemers willen in het begin hun doelgroep beter leren kennen. Dat snap ik heel goed, daar heb ik zelf ook meerdere keren onderzoek naar gedaan. Door deze ervaringen kwam ik erachter dat doelgroeponderzoek voor- en nadelen heeft. Heel eerlijk gezegd raad ik het ook niet aan iedereen aan. Want waarom doelgroeponderzoek doen als je al lekker bezig bent?
In deze blog ga ik je vertellen over waarom doelgroeponderzoek wel of niet interessant kan zijn zodat je zelf kunt bepalen of je er tijd in gaat steken.
Weten hoe je precies doelgroeponderzoek moet aanpakken? Dat lees je hier!
✅ Waarom doelgroeponderzoek wel nuttig is
#1 Je krijgt inzicht in de problemen, verlangens, overtuigingen en bezwaren
Als je je klanten het allerbeste wilt kunnen helpen is het belangrijk om te weten waar ze tegenaan lopen en wat ze willen bereiken. Doelgroeponderzoek kan heel handig zijn om te doen zodat je inzicht krijgt in wat deze problemen en verlangens zijn. Vraag hiervoor waar ze moeite mee hebben en wat hun gewenste resultaten zijn.
Ook is het hierbij interessant als je weet welke overtuigingen en bezwaren deze mensen hebben. Dus wat geloven ze dat ze tegenhoudt om bij je te kopen? Vinden ze je bijvoorbeeld te duur, denken ze dat ze het zelf wel kunnen of zijn ze ervan overtuigd dat het veel tijd kost? Vraag bijvoorbeeld waardoor mensen wel of niet voor jou zouden kiezen.
#2 Pas je aanbod erop aan
Waarom doelgroeponderzoek ontzettend leerzaam kan zijn is zodat je je aanbod kan laten aansluiten op de wensen van je ideale klant. Je kunt natuurlijk heel goed in je gesprek vragen op welke manier zij het beste hulp krijgen. Willen ze graag zelf aan de slag met een cursus? Willen ze coaching of liever een project? Dit kan natuurlijk verschillen per persoon, maar het kan enorm helpen als je het moeilijk vindt om je aanbod te bepalen.
#3 Pas je taal en content erop aan
Een voordeel van doelgroeponderzoek vind ik dat je letterlijk te horen krijgt hoe je ideale klant dingen zegt. Deze input kan je ontzettend goed gebruiken voor je marketing. Gebruik precies wat zij hebben gezegd.
Stel je vraagt wat de uitdagingen zijn en je ideale klant zegt ‘Ik vind het spannend om m’n gezicht te laten zien op social media. Dan kan je deze zin natuurlijk goed gebruiken in je eigen content. Zet deze zinnen op je website, in een social media post of ergens anders. De kans is namelijk groot dat als iemand het op deze manier zegt, dat anderen uit je doelgroep zich er precies in herkennen. Ideaal!
#4 Je komt erachter of je een klik hebt met deze mensen
Zeker als je nog niet veel hebt gewerkt met de doelgroep die je in gedachten hebt is het fijn om met ze te praten. Op deze manier kom je er al snel achter of je een klik met ze hebt of dat je toch je doelgroep iets moet aanpassen.
Ik vind het zelf heel waardevol om te weten met wie je wel wilt werken, maar ook met wat voor mensen je niet wilt samenwerken. Dankzij doelgroeponderzoek kom je hier vrij snel achter, nog voordat je een opdracht met ze moet doen die je misschien niet prettig vindt.
#5 Je kunt in contact komen met potentiële klanten
Waarom doelgroeponderzoek ook heel waardevol is, is doordat je in contact kunt komen met potentiële klanten. Tijdens je gesprek ontdekken mensen hun problemen en verlangens. Zeker als je ze daarbij kunt helpen en misschien al wat tips kunt geven tijdens het gesprek groeit hun vertrouwen. Misschien worden ze niet direct klant, maar je leert ze wel direct kennen en zij jou. Als je dan vervolgens een aanbod ontwikkelt en content maakt die volledig op ze aansluit zullen ze op termijn klant worden. Echt een win-win dus!
❌ Waarom doelgroeponderzoek niet waardevol is
#1 Het kan overweldigend zijn
Waarom doelgroeponderzoek onnodig kan zijn is omdat het in mijn ogen best wel overweldigend kan zijn. Je krijgt enorm veel informatie, net zoveel als je vraagt aan ze. Toch is het lang niet allemaal even nuttig. Als je aardig wat mensen hebt gesproken kan het lastig zijn om de belangrijkste informatie eruit te halen. Vaak wordt het zoeken naar een speld in een hooiberg als je een heel document van input hebt. Let er dan op dat je niet met al teveel mensen afspreekt, maar richt je op zo’n 5 mensen. Dan is het nog wel te doen.
#2 Een groot gedeelte weet je al
Na het doen van doelgroeponderzoek kwam ik tot de conclusie dat ik niet nieuws had ontdekt. Mijn vermoedens werden bevestigd, ook handig, maar daar was ik niet perse naar op zoek. Zeker als je al met je ideale klant hebt gewerkt kan je prima benoemen wat hun grootste uitdagingen zijn. Vraag jezelf dus af waar je naar zoekt: bevestiging of hele nieuwe inzichten? Voor de eerste kan het de moeite waard zijn, voor de tweede vraag ik het me af of je het in een gesprek eruit krijgt.
#3 Mensen weten hun diepste problemen en verlangens vaak niet
Ik vond het persoonlijk een enorme teleurstelling dat veel mensen niet konden benoemen wat hun grootste problemen en verlangens waren. Je zult heel veel moeten doorvragen om het eruit te krijgen, maar de vraag is of dat geschikt is in een kort gesprek met onbekenden. Waarom doelgroeponderzoek doen als je de belangrijkste input niet krijgt? Je kunt het natuurlijk wel proberen of op zoek gaan naar wat meer oppervlakkige inzichten, maar verwacht niet teveel van je gesprekspartner.
#4 Je zult nooit alles ontdekken
Je kunt niet iedereen spreken die binnen je doelgroep valt, dus je zult nooit 100% van de informatie achterhalen over deze mensen. Natuurlijk zullen er grote dingen overlappen, maar de nuances zul je missen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar besef je wel dat je nooit alles zult vinden wat je zoekt.
#5 Het kost veel tijd en energie
Het laatste nadeel waarom doelgroeponderzoek niet even zinvol is, is omdat het veel tijd en energie kan kosten. Het ligt eraan hoeveel mensen je wilt spreken, maar in mijn ervaring kost het veel tijd zonder heel veel nieuwe inzichten. Het zoeken van de mensen, maken van afspraken, voeren van gesprekken en het samenbrengen van de inzichten kosten allemaal best wat tijd. Als je ervan houdt om nieuwe mensen te spreken (en dat heb ik) krijg je er ook wel energie van tijdens het gesprek, maar hoe dan ook kost het best wat tijd. Weeg voor jezelf af of dat het je waard is en bepaal hoeveel tijd je eraan wilt besteden.
En nu?
Doelgroeponderzoek kan ontzettend leerzaam en leuk zijn, maar niet voor iedereen is het even waardevol. In deze blog heb ik 5 voordelen en 5 nadelen van doelgroeponderzoek met je gedeeld.
Waarom doelgroeponderzoek wel waardevol is: je krijgt inzichten in de problemen en verlangens van je doelgroep. Op basis hiervan kan je je aanbod en content aanpassen zodat het ze aanspreekt. Daarnaast kom je erachter of je een klik hebt met deze mensen en kom je in contact met potentiële klanten.
Waarom doelgroeponderzoek niet waardevol is: het kan overweldigend zijn door de hoeveelheid informatie, een groot gedeelte weet je al, je zult nooit alles ontdekken en mensen weten hun diepste problemen en verlangens niet goed te benoemen. Ook kan het geheel veel tijd en energie kosten.
Als je nog maar net bent begonnen met ondernemen of als je je doelgroep hebt aangepast zou ik zeggen: ga vooral doelgroeponderzoek doen! Zo kan je snel over ze leren. Ben je al lekker bezig? Dan zou ik het niet doen want dan brengt het je waarschijnlijk niks nieuws.
Wil je graag jouw doelgroep super helder maken en precies weten hoe je ze met jouw merk omver blaast zodat ze klant bij je worden? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Meer informatie over deze cursus vind je hier.