Waarom is personal branding belangrijk?

door | nov 9, 2020

Wat is personal branding?

Waarom is personal branding belangrijk? Een personal brand wordt gelinkt aan een persoon en niet per se het bedrijf zelf. Je bouwt een connectie met de persoon achter het bedrijf. Die persoon is het gezicht van het bedrijf. Je kan alsnog een grote business hebben, maar wel een persoonlijk blijven. Het gaat erom dat je jouw unieke eigenschappen en talenten inzet om een positieve indruk bij je doelgroep achter te laten. Op die manier creëer je een personal brand, waarmee jij je onderscheidt van de rest. Het is tegenwoordig namelijk veel lastiger om je te onderscheiden op het gebied van je aanbod.

Wanneer je een business runt, moet het je ultieme doel zijn om een connectie te leggen met je doelgroep. Maar hoe leg je die connectie? We zijn geen robots die berekeningen maken hoe we het beste onze producten/diensten kunnen verkopen. Vooral als je online verkoopt is het belangrijk om door de internet barrière heen te breken en op een persoonlijk niveau de verbinding te zoeken. 

Je aanbod is vaak niet uniek, maar jij als persoon wel! Je eigen persoonlijkheid, verleden en kernwaarden. De combinatie daarvan maakt jou uniek. Door je verhaal te delen kun je connectie maken op een veel dieper niveau.  Dit geldt niet alleen in je business. Denk maar eens aan je privéleven. Waarom mag jij iemand zo graag? Waarom spendeer jij graag tijd met die ene vriend(in)? Dat komt door jullie persoonlijke connectie.

Business-wise werkt dit ook zo. Wanneer jij je verhaal vertelt, zullen mensen zich relateren aan jou verhaal. En dat is al de eerste stap voor een connectie met jouw bedrijf! Maar hoe vertel jij jouw verhaal aan je doelgroep? Dit kan erg overweldigend zijn. Wanneer moet je wat delen? En deel je dan te veel/weinig? Ik deel het graag op in 4 onderdelen:

In 4 stappen jouw persoonlijke verhaal delen

Brandpurpose

Wat is jouw purpose? Wat voor impact wil je maken op de wereld? Jouw purpose is het overlappende gedeelte van:

  • De waarde die je biedt voor je doelgroep;
  • En de vreugde die je persoonlijk uit je business haalt.
waarom is personal branding belangrijk

Kernwaarden

Je kernwaarden zijn de guiding principles die je helpen een connectie te maken met je doelgroep. Het moeten waarden zijn waar jij al in gelooft als persoon. Je klant zal er direct doorheen prikken als je kernwaarde niet gekozen zijn op basis van authenticiteit.  Om achter je kernwaarden te komen, kan je jezelf een aantal vragen stellen:

  • Welke dingen vind ik belangrijk in het leven?
  • Welke onderwerpen ben ik gepassioneerd over?
  • Waarom ben ik mijn business begonnen?
  • Hoe wil ik dat klanten zich voelen wanneer ze met mij samenwerken?
  • Wat zorgt ervoor dat ik dag in dag uit voor m’n business blijft werken?

Als je een manier kan vinden om deze waarden in je business terug te laten komen, zal je doelgroep zich er eerder aan kunnen relateren, wat er weer voor zorgt dat er een connectie ontstaat. 

Tone of Voice

Hoe communiceer jij met je doelgroep? Welke toon gebruik jij als je tegen je doelgroep praat? Het is de manier waarop jij je brand neerzit door middel van woorden en taal. Jouw tone of voice moet oprecht zijn en het moet een eerlijke representatie zijn van jou en je business. Zo kan je formeel of informeel, grappig of serieus, commercieel of informatief, technisch of juist toegankelijk communiceren. Maak dit helder voor jezelf en wees hier ook consistent in. Jouw tone of voice kan je onderscheiden van je concurrenten, dus wees creatief!

Het allerbelangrijkste, als het gaat om tone of voice, wat ik wil meegeven is: wees menselijk! Je wil verbinden met je doelgroep en de conversatie met ze aangaan. Jouw persoonlijkheid moet door je tone of voice heen stalen.  Zet eens op papier wat jij met je doelgroep zou willen delen. Zeg dit vervolgens eens hardop. Als het niet iets is wat je face-to-face tegen een klant zou zeggen, dan moet je het ook niet online doen.

Visuele identiteit

Er zijn veel mensen (waarvan veel designers) die denken dat het ontwerpen van je visuele identiteit en branding hetzelfde is. Met alleen visuals zul je die connectie met je doelgroep niet maken. Pas wanneer jij de eerste twee stappen van het brandingsproces helder hebt, kun je aan de slag gaan met het visuele aspect. Jouw visuals zullen daarnaast alleen maar sterken zijn, als je een duidelijk beeld hebt van je kernwaarden en tone of voice.   Een consistente visuele identiteit zorgt voor herkenbaarheid en vertrouwen. Alles wat je ziet bij een bedrijf valt onder een visuele identiteit. Denk hierbij aan: logo, lettertypes, kleuren, iconen en vormen. 

Waarom zijn deze onderdelen belangrijk?

Het zorgt voor vertrouwen

Door jouw unieke stem te durven gebruiken heeft je doelgroep het idee dat ze met een vriend praten. Jouw doelgroep creëert vertrouwen in jou als persoon en daarbij ook de producten en diensten die je levert.

Het schept verwachtingen

Je schept al een verwachting bij mensen hoe het is om met jou te zijn/werken. Sommige mensen kunnen bang zijn je in te huren, omdat ze niet weten hoe alles gaat verlopen. Daar consistent en transparant over zijn, zorgt ervoor dat mensen beter weten wat ze kunnen verwachten. Dit zorgt er ook voor dat ze minder snel teleurgesteld zullen zijn. 

Zorgt voor authenticiteit

Personal branding is een persoon zelf en niemand anders. Personal branding zorgt ervoor dat je geen nep persona kan creëren. Het helpt je authentiek te zijn, wat ervoor zorgt dat je dingen makkelijker voor elkaar krijgt. Het geeft je zelfvertrouwen. 

Na het lezen heb je als het goed is een antwoord op de vraag ‘waarom is personal branding belangrijk’? Nog steeds vragen na het lezen van deze blog? Neem dan vooral contact op!