Snel een blog schrijven in 6 stappen – inclusief gratis tools om je te helpen

door | jul 3, 2023

Snel een blog schrijven hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Wie wil er nou uren bezig zijn met een artikel schrijven als je ook snel een goede blog kunt maken?! Ik snap er zelf persoonlijk niks van als ik hoor dat mensen soms wel een heel dagdeel bezig zijn met 1 blog van een A4. Meestal schrijf ik een blog van zo’n 2-3 A4’tjes binnen een uur. Om je te helpen snel een blog te schrijven deel ik met veel liefde mijn proces!

Snel een blog schrijven in deze 6 stappen

#1 Kies het onderwerp en de titel (5 minuten)

Je kunt snel een blog schrijven als je helder hebt waar het precies over gaat en wat de titel wordt. Ik heb zelf een document met daarin een lijst met onderwerpen. Dan kijk ik door die lijst en kies ik een onderwerp uit dat me aanspreekt. Vaak heb ik de lijst niet eens nodig en heb ik al vanzelf een idee. 

Het is veel makkelijker om een blog te schrijven over iets waar ik het recent over heb gehad met een klant. Dan zit je nog in de materie en schrijf je gewoon over de tips die je al hebt gedeeld.

Als je een onderwerp kiest waar je zin in hebt of inspiratie voor hebt, gaat het schrijven ook meer vanzelf. Als je alles moet forceren snap ik dat het lang kan duren om snel een blog te maken.

Wat je ook kunt doen is A.I. inzetten om onderwerpen te laten genereren. Vraag bijvoorbeeld aan ChatGPT of het 10 onderwerpen voor blogs kan voorstellen over je branche. Artific is een fijne en gratis Nederlandse tool om dit ook mee te realiseren.

Snel-een-blog-schrijven-Studio-Rocket-Power

#2 Bepaal je zoekwoord en titel (5 minuten)

Je kunt prima snel een blog schrijven die ook nog eens goed vindbaar is. Dan is het alleen wel belangrijk om je zoekwoord, ook wel keyword genoemd, te bepalen. Dit is de term waar je op wilt scoren als mensen zoeken, zoals bij deze blog ‘Snel een blog schrijven’. Je zoekwoord kan uit 1 woord bestaan, maar dan is er vaak meer concurrentie. Probeer iets meer woorden te gebruiken zodat je hoger in de zoekresultaten komt te staan omdat er minder concurrentie op is. Een langer zoekwoord noem je ook wel een long tail keyword.

Je kunt A.I. vragen voor je zoekwoord, maar ook Ubersuggest of Google. Met Artific en Ubersuggest krijg je een lijst met vergelijkbare zoekwoorden, hoeveel er maandelijks op gezocht wordt en hoe moeilijk het is om bovenaan te komen (dus hoeveel concurrentie er is).

Je kunt ook zelf je bedachte zoekwoord in Google zetten om te zien hoeveel resultaten er zijn en wat je concurrenten voor blogs hebben gemaakt.

Als ik m’n zoekwoord weet schrijf ik in enkele woorden de titel op. Dan combineer ik het zoekwoord, wat het resultaat is en welke vorm ik gebruik. Dus bijvoorbeeld een bepaald aantal tips, stappen of voorbeelden. 

Wat je ook kunt doen is A.I. inzetten om titels te laten genereren. Vraag bijvoorbeeld aan ChatGPT of het 10 goede SEO-titels kan genereren voor je gekozen onderwerp en zoekwoord. Met Artific kan dit ook.

#3 Maak een opzet (10 minuten)

Wat mij helpt met snel een blog schrijven is om eerst een opzet van de structuur neer te zetten. Dan heb ik de titel, keyword, welke koppen ik wil schrijven, wat ongeveer de inhoud wordt per kop en met welke actie ik afsluit. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik een logisch verhaal schrijf, maar ook dat ik niet meer inhoudelijk lang moet nadenken tijdens het schrijven. Door het maken van de opzet heb ik het lastige werk gedaan en is het daarna alleen nog uitwerken.

Alles over goede blogs schrijven lees je hier: Hoe maak je een goede blog? 4 stappen en voorbeelden

#4 Schrijf je blog (30-60 minuten)

Tijd om de blog zelf te gaan schrijven! Ik werk zelf altijd van introductie > inhoud > afsluiting. Maar als je het fijn vindt kan je ook beginnen bij de inhoud om daarna de introductie en call to action te schrijven.

Wil je al helemaal snel een blog schrijven? Dan kan je A.I. ook laten helpen en je hele blog voor je laten schrijven. Hiervoor zou ik je ChatGPT aanbevelen omdat die het meest uitgebreid is. Geef duidelijk aan wat het onderwerp is, je zoekwoord, de kopjes, wat je Tone of Voice is en hoe uitgebreid de blog moet worden. Je kunt ook nog benoemen wat je doelgroep is, of het jargon mag gebruiken of bijvoorbeeld dat je per kopje een voorbeeld wilt. Hoe duidelijker je de opdracht geeft, hoe beter het resultaat zal zijn. Vervolgens is je blog binnen enkele minuten af!

#5 Check je blog (15 minuten)

Of je je blog zelf hebt geschreven of het door A.I. hebt laten schrijven, het is altijd belangrijk om de inhoud nog even te controleren. Lees je blog na en check of de inhoud compleet is, dat je goed Nederlands gebruikt en dat je regelmatig je zoekwoord gebruikt. 

Persoonlijk laat ik m’n blog minstens een dag liggen na het schrijven om er weer fris naar te kunnen kijken. Ik vind het zelf ook fijn om de blog enigszins hardop te lezen want dan hoor je meteen of je zinnen lekker lopen. Het is ook slim om je blog in Word of Google Docs te zetten, deze geven je vaak ook suggesties voor taal, zinsbouw en interpunctie. Kan nooit kwaad!

#6 Zet de blog op je website (10 minuten)

Als je blog af is moet je deze nog op je website zetten om gevonden te worden. Hierbij plak je de inhoud op je website, voeg je eventueel nog media toe (ook goed voor de vindbaarheid!) en zet je de SEO instellingen goed neer. Dat zijn je zoekwoord, titel en meta-beschrijving. Vergeet ook niet een foto toe te voegen als omslagfoto en gebruik hierbij het zoekwoord als titel van de foto. Wil je het helemaal goed doen? Installeer dan een SEO-plugin op je website en check of je alle punten hebt gehad. Voor WordPress raad ik de gratis plugins Yoast of Rank Math SEO aan. 

Zodra alles af is check ik altijd het voorbeeld om te zien of het design ook klopt. Heb ik alle links toegevoegd? Kloppen de afbeeldingen en alinea’s? Als dat ook goed is, plan ik m’n blog in en klaar is Kees!

En nu?

Wil je snel een blog schrijven? Geen enkel probleem! Ik kan dit vaak wel binnen een uur. Met de stappen in deze blog kan jij dit zelf ook. Begin met het onderwerp en de titel bepalen, kies je zoekwoord, maak een opzet, schrijf de blog, check deze vervolgens en zet ‘m op je website!

Tijd voor mijn call to action! Mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘ sluit perfect aan op deze blog. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn zodat je resultaten ziet! Alles over deze cursus lees je hier: Kickstart je Online Marketing.