8 tips en ideeën voor meer inspiratie als ondernemer

door | feb 22, 2022

Je zult het wel herkennen: het ene moment barst je van de ideeën en zit je lekker in de flow, het andere moment zit je maar naar je scherm te staren. Je zit maar te denken en te denken, maar… er komt niets. 

Inspiratie als ondernemer is niet iets wat komt en gaat. Je zult niet elk moment precies weten wat je wilt doen of vertellen. Iedereen heeft dat, maar het is soms wel lastig. Dus hoe zorg je ervoor dat je wel inspiratie als ondernemer hebt? Ik deel je mijn favoriete tips voor meer inspiratie!

Tips en ideeën voor inspiratie als ondernemer

#1 Lees een boek, artikel of magazine

Loop je even vast op een bepaald onderwerp? Dan kan het helpen om een boek, blog of magazine daarover te lezen. Lekker bladeren door de inhoud en lezen over een onderwerp of persoon waar je meer over wilt leren geven je ongetwijfeld nieuwe inzichten en ideeën. Je kunt natuurlijk ook online zoeken naar bepaalde stukken om te lezen.

#2 Kijk op Pinterest en social media

Inspiratie als ondernemer kan je gewoon online opzoeken. Scroll op je favoriete platform op zoek naar nieuwe ideeën, inspirerende quotes of beelden. Mijn persoonlijke favoriet is Pinterest omdat het een enorme bank met inspirerende beelden is. Zoek naar het onderwerp waar je geïnspireerd over wilt raken en ga de content verzamelen die je aanspreekt. 

Let er alleen wel op dat je niet verstrikt raakt in deze platformen, je kunt letterlijk eindeloos doorgaan. Ga bijvoorbeeld een half uur zoeken en verzamelen en laat het dan even bezinken. Anders bestaat de kans dat je hoofd vol zit met alle informatie en je anderen gaat kopiëren. Ik weet zeker dat je met je verzameling weer genoeg inspiratie hebt om zelf door te gaan.

#3 Maak een visionboard

Als je dan toch bezig bent met inspiratie verzamelen, maak er dan direct een visionboard van! Scheur of print alles uit wat je aanspreekt en plak het op een vel papier. Dit kan gaan over een specifiek onderwerp, maar ook over de toekomst van je bedrijf of hoe je je wilt voelen. Ik zou je wel aanraden om het op papier te doen, online werkt het veel minder fijn. 

Als je visionboard af is wil je deze op een plek zetten die je regelmatig ziet. Je zult merken dat als je dan je visionboard ziet, je direct meer inspiratie als ondernemer voelt!

#4 Ga in gesprek

Voor mij persoonlijk is de beste manier voor meer inspiratie om met anderen te praten. Dit kan zijn met andere ondernemers, maar ook met andere mensen om je heen. Vertel waar je op vastloopt en ga over het onderwerp in gesprek. Je zult merken dat de vragen, boodschap en ideeën van de ander jou weer tot nieuwe inzichten brengt. En het is natuurlijk ook gezellig!

#5 Doe nieuwe dingen

Een hele goede manier om aan meer inspiratie als ondernemer te komen is door nieuwe dingen te doen. Hierdoor worden je hersenen geprikkeld met nieuwe kennis en ervaringen. Deze indrukken kan je weer gebruiken om nieuwe verbanden te leggen of hele nieuwe ideeën te bedenken. 

Ga bijvoorbeeld naar een museum, pretpark, bezoek een nieuwe stad of ander land, ontmoet nieuwe mensen of doe iets engs. Het maakt niet uit wat je precies doet, maar daag jezelf uit. Je zult niet alleen je comfortzone oprekken, maar ook weer thuiskomen met nieuwe inspiratie. Win-win!

#6 Luister naar een podcast

Misschien werkt het voor jouw inspiratie als ondernemer goed om te luisteren. Ga op zoek naar mensen die je aanspreken en luister hun podcast. Of zoek een podcast over het onderwerp waar je meer over wilt weten. Er zijn zo ontzettend veel podcasts te vinden tegenwoordig dat je wel iets passends moet kunnen vinden! Zeker als iemand op een fijne manier verteld en je de inhoud interessant vindt zul je met nieuwe ideeën komen tijdens of na het luisteren.

#7 Ga naar buiten en kom in beweging

Sommige mensen houden ervan om een podcast te luisteren terwijl ze buiten een rondje lopen. Ik houd zelf meer van de geluiden van de natuur als ik loop, maar ieder z’n voorkeuren. Het helpt mij ontzettend goed om een stuk te gaan lopen, daarmee maak ik echt m’n hoofd even leeg. Door te ontprikkelen komt er weer plek om over andere dingen na te denken.

Het helpt ook goed om te gaan sporten, mediteren, yoga te oefenen of andere manieren van bewegen. Door je te focussen op je lichaam (of juist nergens op te focussen) breng je je hersenen tot rust. Je zult merken dat er tijdens of na het bewegen ineens ideeën in je hoofd oppoppen waarmee je aan de slag kunt.

#8 Relax

De laatste tip die ik voor je heb om meer inspiratie als ondernemer te hebben is om te relaxen. Ga ontspannen en geef jezelf nieuwe mentale ruimte! Ga bijvoorbeeld douchen, neem een bad, lees een boek, doe iets creatiefs, kijk een film of serie of doe helemaal niks. Het maakt niet uit wat je doet, zolang jij er maar van relaxt. Laat het los dat je nu direct het beste idee van de wereld moet hebben en doe iets leuks! 

Weet je niet wat je wilt doen? Doe dan even niks. Je vervelen is ook ontzettend waardevol voor je creativiteit. Doe wat goed voelt.

En nu?

Loop je als ondernemer even vast met inspiratie en kan je wel wat nieuwe ideeën gebruiken? Begin dan eens met deze 8. Kijk wat je aanspreekt en probeer het uit. Lees een boek, zoek online naar inspiratie, maak een visionboard, ga in gesprek met anderen, doe nieuwe dingen, luister naar een podcast, ga naar buiten en kom in beweging en vergeet ook niet te relaxen. Doe wat er voor jou werkt en je zult vanzelf merken wat voor jou de beste manier is voor meer inspiratie als ondernemer!

Kan je wel wat hulp gebruiken met nieuwe inspiratie? Stuur vooral even een mail of DM op Instagram en dan gaan we samen in gesprek! Dan heb je al meteen 1 van de 8 manieren geprobeerd :).