Gemotiveerd blijven als ondernemer – 6 tips

door | jan 4, 2022

Gemotiveerd blijven als ondernemer kan soms een flinke uitdaging zijn. Misschien krijg je niet de resultaten waar je op had gehoopt, weet je niet hoe je verder moet of kan je het even niet opbrengen. 

Dit is voor ons ook heel herkenbaar. Doe je nog zo je best, maar merk je na een tijdje dat je steeds minder gemotiveerd bent. Er zijn een aantal trucjes die ons hebben geholpen om gemotiveerd te blijven en onze motivatie te verhogen. Onze 6 tips lees je hier!

Gemotiveerd blijven dankzij 6 tips

1. Weet je why

Gemotiveerd blijven is een stuk makkelijker als je weet waarvoor je het doet. Door jouw why te weten kan je ook door blijven gaan als het even tegenzit omdat je het voor het grotere doel doet.

Stel je hebt allemaal doelen geformuleerd voor bijvoorbeeld je omzet, aantal klanten en aantal volgers op je kanalen. Vraag jezelf dan af waarom je deze doelen hebt geformuleerd. Gaat het je echt om dat geld en die status? Waarschijnlijk niet. 

Jouw purpose zal een groter doel zijn. Misschien wil je wel meer vrijheid creëren met deze doelen of meer mensen helpen met jouw expertise. Als je dan helder hebt waarom je je doelen hebt opgesteld zal je ineens merken dat je ze makkelijker haalt. Misschien heb je niet dat omzetdoel bereikt, maar voel je wel veel meer vrijheid of heb je wel veel mensen kunnen helpen. Dan is dat kleine doel helemaal niet meer relevant en zal jouw why een veel grotere motivatie zijn.

2. Maak simpele en kleine doelen

Dit leidt ook tot de tweede tip voor gemotiveerd blijven: simpele en kleine doelen opstellen. Je hebt ongetwijfeld ook wel eens veel te grote en vage doelen geformuleerd. Een onrealistisch omzetdoel of je aanbod ‘veel’ willen verkopen werkt niet. 

Het is totaal niet motiverend als je voor je gevoel niet dichterbij het halen van je doel komt. Maak het jezelf een stuk makkelijker om te beginnen en een doel af te vinken door het klein te maken. Dit zorgt er namelijk voor dat je 90% meer kans hebt om ze daadwerkelijk te halen dan wanneer het een groot en vaag doel is. Een bepaalde mail versturen kan ook al een belangrijke bijdrage leveren aan je doel, dus dit soort doelen kan je ook heel goed opstellen.

Let er wel op dat je je doelen specifiek maakt, anders weet je niet wanneer je ze gehaald hebt. Zeg niet dat je veel klanten wilt helpen, maar hoeveel klanten je dan wilt helpen. Dan werk je echt ergens naartoe!

3. Vertel je doelen tegen anderen en houd ze op de hoogte

Een andere hele goede manier voor gemotiveerd blijven is om een stok achter de deur te hebben. Dit kan je zelf heel goed organiseren door een accountability partner te kiezen. Dit is iemand waar je je doelen tegen verteld en die je verantwoordelijk houdt voor het behalen ervan.

Door je doelen tegen anderen te zeggen voel je je ook direct veel meer verantwoordelijk, zeker als anderen er ook naar vragen. Dit kan dan ook 2 kanten op werken. Anderen helpen jou met het behalen van je doelen, maar jij kunt dit ook bij de ander doen. Je kunt afspreken om elke week even kort te bellen of te appen om zo regelmatig bij elkaar te checken hoe het gaat. En extra leuk: zo kan je ook nog eens samen je overwinningen vieren!

4. Maak een aanvalsplan

Een manier die voor ons heel goed werk voor gemotiveerd blijven is om een aanvalsplan te maken. Zo noemen wij ons document waarin we zetten welke acties we moeten ondernemen om onze doelen waar te maken. Hierin zetten we elke week welke taken we hebben. Dit zorgt ervoor dat je werkt aan belangrijke zaken voor je doelen in plaats van de week over je heen te laten komen. 

Het werkt super overzichtelijk omdat je precies weet wat je moet doen. Zo zet je elke week een stapje in de goede richting! Hiermee maak je het automatisch ook heel klein en praktisch voor jezelf. Geen enorme projecten, maar elke week een paar kleine brokjes. 

5. Maak het visueel

Gemotiveerd blijven is ook een stuk makkelijk als je je dromen en doelen visueel maakt. Dit kan je op 2 manieren aanpakken: met een visualisatie, maar ook een visionboard.

Visualisaties werken heel sterk. Door voor je te zien hoe je leven eruit ziet als je je doelen hebt bereikt zorgt er ook voor dat je meteen de motivatie voelt om hier vol voor te gaan. Zie en voel hoe het eindresultaat eruit ziet en hoe jouw leven is. Houdt jezelf hierin niet tegen, maar durf groots te dromen! Als je er dan even doorheen zit kan je dit beeld weer voor je nemen en voel je je meteen veel meer gemotiveerd om actie te ondernemen.

Een visionboard kan ook heel goed werken. Dit is een vel waar je allemaal afbeeldingen en quotes plakt die je inspireren. Dit kan je per jaar doen, maar ook over een langere periode. Maak bijvoorbeeld een bord over hoe je wilt dat jouw komende jaar eruit ziet. Hoe wil je je voelen? Wat zijn beelden die echt bij jouw visie voor dat jaar passen? Scheur die uit en plak ze op je bord! Vervolgens zet je dit visionboard ergens neer waar je er vaak naar kunt kijken. Bijvoorbeeld op je bureau of een andere centrale plek in je huis. Zo word je regelmatig herinnerd aan je visie.

6. Vier je overwinningen

De laatste tip voor gemotiveerd blijven is misschien wel de leukste. Uiteindelijk ben je zelf je grootste cheerleader, dus je kunt ook jezelf actief aanmoedigen! Zeker als je er even doorheen zit kan het heel verleidelijk zijn om allemaal negatieve gedachtes te hebben, maar dit gaat je niet verder helpen. Dat zegt niet dat ze er niet mogen zijn, maar je kunt ook proberen om jezelf te motiveren met helpende overtuigingen. In plaats van te denken dat je het niet kunt zeg je tegen jezelf: Kom op, ik kan dit!! Wedden dat je dan makkelijker die ene stap zet?

Als je vervolgens een doel hebt behaald verdien je het ook om dat te vieren. Dit hoeft niet heel groots te zijn, maar ga er wel bewust bij stilstaan. Je kunt jezelf iets cadeau doen, maar het kan ook even een momentje voor jezelf zijn of iets lekkers. Naar zo’n beloning toewerken kan ook goed helpen bij gemotiveerd blijven. Vergeet ook vooral niet trots te zijn op jezelf, you rock!

En nu?

Vind jij gemotiveerd blijven als ondernemer soms lastig? Dat is herkenbaar! Dankzij deze 6 tips kan je het echter wel een stuk makkelijker voor jezelf maken. Begin met je why, maak vervolgens simpele en kleine doelen en vertel deze tegen anderen. Maak een aanvalsplan om je doelen te behalen, maak je doelen visueel en vier alle overwinningen. Ik weet zeker dat je dat kan!

Hoe zorg jij ervoor dat je gemotiveerd blijft?