Hoe kom je aan ideeën voor je content? 6 tips en 15 suggesties

door | nov 28, 2022

Vind je het lastig om aan ideeën voor je content te komen? Dat snap ik heel goed! Soms heb je al veel content gemaakt en ben je even door je ideeën heen. Of misschien weet je niet zo goed waar je moet beginnen. 

Ik heb een aantal tips om aan ideeën voor je content te komen en ook een aantal praktische suggesties waarmee je direct aan de slag kunt!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

6 tips om aan ideeën voor je content te komen

Als je aan je ideeën voor je content gaat werken is het slim om even terug te denken aan gesprekken die je hebt gevoerd en gedachten die je hebt gehad. Schrijf vervolgens de onderwerpen op die je aanspreken om een lijst met ideeën voor je content te verzamelen. 6 situaties die je kunnen helpen met input verzamelen zijn:

#1 Waar praat je over met klanten?

Waar je ene klant tegenaan loopt zal ook herkenbaar en waardevol zijn voor andere (potentiële) klanten om content over te consumeren. Denk even terug aan het contact dat je hebt gehad met klanten. Wat voor vragen waren er? Wat voor problemen moest je oplossen? Wat voor zaken heb je ontwikkeld? Wat voor tips heb je gedeeld waar ze veel aan hadden? Dit zijn mooie ideeën voor je content!

#2 Waar praat je over met conculega’s?

Vaak praat je met conculega’s over vakinhoudelijke zaken die ook mooi zijn om te delen met klanten. Wat zijn dingen die je met ze bespreekt? Welke uitdagingen komen voor? Wat zijn overwinningen? Wat zijn tips die je onderling uitwisselt? Let er alleen wel op dat je het niet te ingewikkeld maakt voor mensen die nog niet zo bekend zijn in je vakgebied om je content te begrijpen.

#3 Wat vertel je tegen anderen over je werk?

Stel je hebt het met vrienden en familie over je werk, hoe leg je dan uit wat je doet? Wat zijn gebeurtenissen waar je trots op bent of juist irritant vindt als die gebeuren? Of misschien geef je wel tips aan bekenden die ook nuttig kunnen zijn voor je doelgroep.

#4 Wat irriteert je rondom je vak?

Nu denk je misschien: waarom zou ik content gaan maken over dingen die me irriteren rondom m’n werk? Dan wil je juist je visie erover delen en vertellen hoe je dat kunt oplossen! Ik vind het bijvoorbeeld irritant als mensen de marketing van anderen gaan kopiëren. Dan kan ik daarover vertellen en ook meteen hoe je dat kunt aanpakken. De combinatie van persoonlijk en waarde is goud waard.

#5 Welke visie heb je?

Net zoals bij de irritaties zul je ongetwijfeld ook nog andere visies hebben. Dit zijn mooie ideeën voor je content! Neem een onderdeel van je werk en neem mensen vervolgens mee in je visie. Waarom vind je dat ene zo belangrijk? Waar gaat je hart sneller van kloppen en wat wil je het liefste van de daken schreeuwen zodat iedereen het weet?

#6 Wat heeft je de afgelopen tijd geïnspireerd of geraakt?

Vaak als ik content ga maken denk ik even terug aan de afgelopen week. Wat viel me op? Waar was ik het echt niet mee eens of wat heeft me juist enorm geraakt? Misschien heb je wel iets nieuws geleerd of een bepaald inzicht gehad. Dit zijn ook mooie ideeën voor je content om over te delen!

15 suggesties voor content

Er is letterlijk over van alles content te maken, maar dat kan het ook lastig maken om te kiezen. Ik heb buiten de tips van net nog wat algemene suggesties die je ongetwijfeld ook ideeën voor je content kunnen geven!

 1. Een waardevolle tip. Bijvoorbeeld waar iemand op moet letten, hoe je iets voor elkaar krijgt, een stukje kennis of bewustwording.
 2. Demo/how to. Laat zien hoe iemand iets voor elkaar kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan hoe je een bepaalde tool gebruikt, iets maakt of aanpast.
 3. Kijkje achter de schermen. Dit zorgt goed voor de connectie met je bedrijf! Laat bijvoorbeeld zien hoe je een product maakt, hoe je dag eruit ziet of hoe een project verloopt.
 4. Persoonlijk verhaal. Hoe meer je aan de persoonlijke connectie met je doelgroep werkt, hoe beter ze je kennen en hoe liever ze bij je willen kopen. Vertel bijvoorbeeld waarom je je bedrijf bent begonnen, wat je favoriete product/dienst is en wat je hebt geleerd de afgelopen week.
 5. Kennismaken met je. Hoe meer mensen zich in je zullen herkennen, hoe beter! Hierbij kan je bijvoorbeeld grappige feitjes over jezelf vertellen, vertel je wat over je achtergrond en wat algemene kennis (zoals je thuissituatie).
 6. Producten, merken en diensten. Laat zien wat voor moois je allemaal verkoopt! Vertel wat het is, voor wie, wat het oplevert en waarom mensen het moeten kopen. Geef zoveel mogelijk informatie zodat mensen makkelijk de keuze kunnen maken om te kopen. Dit kan je natuurlijk ook persoonlijk maken door te vertellen waarom je er zo enthousiast over bent.
 7. Reviews. Reviews hebben een enorm goede invloed op het vertrouwen van potentiële klanten in jou. Deel dus vooral de reviews die mensen achterlaten op Google of social media. Dit kan in een afbeelding met de tekst of zet de review in de tekst van je post. 
 8. Veelgestelde vragen. Er zijn altijd genoeg vragen van mensen over je vak of bijvoorbeeld een product. Je kunt hiervoor zoeken in communities of bij Answer the Public waar naar wordt gezocht. Vergeet natuurlijk ook niet de vragen te delen die je al hebt gekregen. Geef een duidelijk antwoord op de vraag in video of tekst.
 9. (stuk van) Blog of andere content. Stel je hebt een blog geschreven, dan kan je prima een stukje daarvan als post hergebruiken. Of je deelt in je content dat er een nieuwe blog online is gekomen. Dit kan je natuurlijk ook doen bij een podcast of video.
 10. Aanbod. Vergeet ook niet af en toe je aanbod te benoemen, zeker als je een aanbieding hebt! Deel hierbij ook weer duidelijk de informatie wat het is, voor wie, wat het oplevert en ook hoe de aanbieding verloopt.
 11. Sneak preview. Maak mensen nieuwsgierig en laat eens een voorproefje zien van wat je aan het ontwikkelen bent! Laat bijvoorbeeld een klein stukje zien van je nieuwe e-book, het proces van een nieuw product ontwikkelen of de eerste reacties. Durf te prikkelen!
 12. Nieuwtje. Misschien is er wel een update uit je vakgebied of is er iets nieuws bij je bedrijf, deel dit dan ook gerust! Dit kan in een blog, maar ook prima in een post, video, podcast of waar dan ook.
 13. Quote. Misschien zijn er wel een paar quotes die je inspireren of die je zelf hebt geformuleerd. Deze kan je natuurlijk ook mooi laten terugkomen in je content! Maak er een mooie afbeelding van en gebruik deze bij je post of story.
 14. Stel een vraag. Het is heel goed voor de interactie om eens een vraag te stellen. Dit kan met een poll, als quiz of een open vraag. Het is ook leuk om dan de reacties te delen en te vertellen wat je daarvan vindt. Als je ziet dat mensen veel fouten maken in de quiz kan je bijvoorbeeld tips geven.
 15. Deel content van klanten. Als klanten je hebben getagd in hun content is het natuurlijk super sterk om dit op je eigen kanaal ook te delen! Zeker op social media is dit heel makkelijk te doen door de post te delen in je stories of te reposten. Dit werkt ook heel goed voor het vertrouwen.

En nu?

Heb je ideeën voor je content nodig? Er is altijd overal inspiratie te vinden! Kijk bijvoorbeeld eens wat je al hebt besproken met anderen, wat je ergens van vindt of wat je heeft geïnspireerd. Het is namelijk niet zo moeilijk om content te maken als je deelt wat je toch al hebt meegemaakt.

Verder zijn er altijd nog andere onderwerpen waar je ideeën voor content kunt vinden, zoals een tip, kijkje achter de schermen, veelgestelde vraag, je aanbod of een nieuwtje.

Ik hoop natuurlijk dat je na het lezen van deze blog weer vol ideeën voor je content zit! Het heeft mij ook nog op ideeën gebracht haha.

Wil je meer tips over hoe je aan goede ideeën voor je content komt en goede content maakt op een manier die bij je past? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Hier lees je alles over deze cursus.