Heb jij in je aanbod al een online product? Wij geloven erin dat het de perfecte manier is om je aanbod op een schaalbare en toegankelijke manier uit te breiden.
Dit hebben we zelf dan ook gedaan. Wij hebben ons 1-op-1 aanbod in een online product gegoten voor verschillende redenen. Waarom het maken van een online product ook interessant voor jou is en vooral hoe je het maakt en verkoopt lees je hier!
Waarom je een online product zou willen maken
Er zijn meerdere redenen waarom het interessant is om een online product te maken.
- Je kunt meer verdienen. Als je nu vol zit met je tijd door 1-op-1 werk is het interessant om een online product te maken. Je hebt geen plafond meer voor je omzet omdat je het product 1 keer maakt en doorlopend kunt verkopen.
- Je kunt meer mensen helpen. Je klanten kunnen wel gebruik maken van jouw expertise, maar dat is niet afhankelijk van je tijd. Zodra je digitale product af is, is het schaalbaar. Dit betekent dat je zoveel mogelijk mensen kunt helpen zonder dat je daar meer werk in moet stoppen.
- Het is een goede eerste stap in de klantreis. Waarschijnlijk is je 1-op-1 aanbod een stuk duurder dan je digitale product. Door gebruik te maken van jouw online product kunnen mensen op een goedkopere manier kennis met je maken. Als dit bevalt zal de kans groter zijn om door te stromen naar een volgende stap in jouw aanbod. Als potentiële klanten enkel de keuze hebben uit een duurder aanbod is die drempel veel hoger dan wanneer ze bij een goedkoper en laagdrempeliger online product kunnen beginnen.
Jouw online product maken en verkopen
Als jij ook een eigen online product wilt gaan maken zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Door het op deze manier uit te voeren weet je zeker dat je een product maakt dat goed in elkaar zit en waar vraag naar is. Het hele proces van een eigen product maken kan wel een aantal maanden duren om goed te doorlopen.
Stap 1: Een concept bedenken
Voordat je jouw online product echt gaat maken is het belangrijk om een goed concept te bedenken. Er zijn veel verschillende producten die je kunt maken. Denk aan een cursus, bepaalde templates of voorbeelden, maar ook een video of (werk)boek. Afhankelijk van je vak en waar je jouw doelgroep bij wilt helpen kies je een soort dat bij je past.
Ga voor jezelf eens na waar je vaak klanten bij helpt. Waar krijg je vaak vragen over? Wat voor stappen zijn er voor dat je 1-op-1 met mensen kunt gaan werken? Waar wil je mensen graag wat over leren of inspireren?
Kies vervolgens 1 specifiek onderwerp uit waar jouw online product over gaat. Door een focus te kiezen wordt het veel makkelijker om je product te maken en te verkopen. Als je van alles een beetje in je product wilt proppen is het voor niemand duidelijk wat het precies inhoudt. Dus maak een keuze over welk onderwerp jouw online product gaat waar je mensen mee kunt helpen zonder dat er tijd van jou in moet zitten.
Stap 2: Marktonderzoek doen
Zodra je een goed concept hebt bedacht voor je online product waar je echt mega enthousiast over bent is het tijd om marktonderzoek te doen. Niet iedereen vind dit altijd even leuk, maar het is wel heel belangrijk. Door de vraag naar jouw concept te valideren kom je er direct achter of je het uiteindelijk gaat verkopen.
Bij het doen van marktonderzoek is het ook slim om een groep testpersonen te maken. Vraag of maximaal 10 mensen je product willen testen zodra het af is om feedback te krijgen en reviews te verzamelen. Zo kan je je product nog verder verbeteren en heb je ook direct bewijs van de kwaliteit voor de verkoop.
Dit marktonderzoek kun je doen door een oproep te plaatsen in een community en/of op je eigen kanalen. Zet neer wat je concept is en ga vooral in op de problemen en verlangens van jouw doelgroep waar je product op inspeelt. Vraag vervolgens of mensen hier geïnteresseerd in zouden zijn en/of ze testpersoon willen zijn.
Stap 3: Online zichtbaar maken en je doelgroep opwarmen
Als het goed is heb je al enthousiaste reacties op je marktonderzoek gekregen dat jouw online product super tof is. Dan is het nu tijd om jouw volgers op te gaan warmen om later bij je te gaan kopen.
Dit doe je door jezelf en je proces zichtbaar te maken. Laat op je kanalen zien dat je bezig bent met de ontwikkelingen van je online product zodat mensen op de hoogte zijn en nieuwsgierig worden. Vertel je enthousiasme en geef ook alvast een teaser wat het inhoudt.
Deze stap doe je tot de lancering van je product zodat iedereen jouw product echt MOET hebben zodra het af is!
Het is ook slim om te gaan adverteren op Facebook en Instagram met een gratis weggever. Op deze manier kan je nieuwe mensen aantrekken die mogelijk jouw nieuwe product willen kopen.
Stap 4: Pre-sale
Voordat je je online product gaat maken zou ik je aanraden om een pre-sale te doen. Dit houdt in dat mensen je product voor een instapprijs kunnen kopen, maar nog geen toegang krijgen. Op deze manier kom je er echt achter hoeveel interesse er is naar jouw product. Ook verdien je er dan alvast geld aan voordat je met de uitwerking aan de slag gaat.
Voordat je dit kunt doen moet je wel alvast een salespage maken. Hierop zet je de belangrijkste informatie over je online product en wanneer kopers toegang krijgen.
Wil je nog niet je product verkopen voordat het af is? Dan kan je ook met een wachtlijst werken. Hiervoor hoef je nog niet perse een salespage te maken, maar is wel aan te raden. Op deze pagina laat je mensen hun naam en e-mail invullen zodat je ze op de hoogte kunt houden van de ontwikkelingen. Ook kan je mensen je een berichtje laten sturen of laten reageren op een post om aan te geven dat ze geïnteresseerd zijn. Maak voor jezelf een duidelijk overzicht van geïnteresseerden zodat je hiermee in contact kunt blijven.
Stap 5: Product maken
Nu je weet hoeveel vraag er is ga je eindelijk jouw online product maken! Dit vind ik een van de leukste dingen om te doen.
Afhankelijk van het type product ziet deze stap er anders uit. Stel dat je een cursus gaat maken begin je met alle inhoud uit te werken. Zodra je scripts af zijn ga je de video’s opnemen en bewerken. Daarna maak je eventuele werkboeken en zet je alles online op een platform. Wij werken zelf met Learndash, echt een aanrader!
Is jouw online product een e-book of een document met voorbeelden? Dan blijft het waarschijnlijk bij geschreven tekst. Hiervoor ga je ook beginnen met alle inhoud uit te werken. Daarna ga je de opmaak doen en je bestand online uploaden.
Is jouw online product een template zoals Canva bestanden of website templates? Dan is het ook aan te raden om eerst voor jezelf uit te werken welke pagina’s je gaat maken. Vervolgens ga je dan de uitwerking ervan maken en ervoor zorgen dat iedereen kan werken met deze templates.
Naast het maken van het product zelf is het ook aan te raden om bij deze stap direct de techniek goed neer te zetten. Kunnen mensen jouw product kopen vanaf de salespage? Ontvangen ze jouw product goed in de mail? Wij maken bij onze producten ook altijd nog een korte funnel met een aantal mails met inloggegevens, wat informatie over ons en nog tips om alles uit het product te halen.
Let er hoe dan ook op dat het duidelijk is voor de kopers hoe ze met jouw digitale product om moeten gaan. Zet bijvoorbeeld in de mail met het product of inloggegevens duidelijk neer hoe alles werkt en waar ze naartoe moeten met vragen.
Stap 6: Feedback ontvangen en verbeteren
Je online product is af, tijd om het naar je testpersonen te sturen! Mail naar je testpersonen hoe het werkt en wat je van ze verwacht. Maak dit super duidelijk en geef ook een duidelijke deadline.
Het is ook aan te raden om je testpersonen regelmatig te mailen over de deadline zodat ze dit niet vergeten. Stuur een formulier of losse vragen om goede feedback te verzamelen. Vraag bijvoorbeeld hoe waardevol ze het vonden, wat voor cijfer ze het zouden geven en wat voor prijs ze het waard vinden. Vergeet ook vooral niet om een review te vragen! Deze zijn super belangrijk voor de verkoop.
Zodra je eenmaal je feedback hebt ontvangen ga je kijken wat je nog aan je product kunt verbeteren. Houd van te voren al rekening in je planning met het verwerken van deze feedback zodat het af is voor de verkoop.
Stap 7: Product lanceren
Het spannendste moment is aangebroken: de lancering van jouw online product! Waaaah. Een lancering is zwaar en een enorm leerproces, maar kan ontzettend leuk zijn. Houd in je achterhoofd dat een lancering een paar weken kan duren en ook voorbereiding nodig heeft.
Je gaat tijdens de lancering jezelf veel zichtbaar maken. Je kunt niet verwachten dat na 1 post over je product iedereen direct koopt, mensen hebben tijd nodig. Dus laat regelmatig je gezicht en je product zien en benoem dat het te koop is.
Ga in op de problemen en verlangens waar jouw product op inspeelt. Laat resultaten zien van de testpersonen en deel zoveel mogelijk reviews. Als het lukt is het aan te raden om elke dag zichtbaar te zijn en hierover te vertellen. Vertel niet elke keer letterlijk hetzelfde, maar probeer elke keer een ander haakje te gebruiken.
Als je een wachtlijst hebt of een gewone maillijst, mail deze mensen ook regelmatig tijdens je lancering. Zeker je wachtlijst heeft al aangegeven geïnteresseerd te zijn, dus je kunt prima minstens 4 mails sturen naar deze mensen. Vertel dat je product te koop is, wat het inhoudt, wat anderen ervan vinden en vooral welke problemen het oplost. Om de urgentie te vergroten om te kopen kan je ook nog met een tijdelijke actie werken, zoals binnen een week een bepaalde korting.
Denk tijdens de lancering in ieder geval niet dat mensen het nu wel weten, want dat is niet zo! Mensen moeten het regelmatig voorbij zien komen, anders vergeten ze het.
Stap 8: Blijven verkopen
Nadat je online product is gelanceerd is het nog niet klaar. Zeker als jouw product constant te koop is, moet je het ook blijven verkopen. Blijf dus regelmatig op je kanalen je product benoemen. Probeer 1 keer per maand je aanbod te vertellen.
Een andere sterke manier om je product te blijven verkopen is door te werken met een affiliate programma. Biedt de klanten die jouw product hebben gekocht aan dat ze een percentage krijgen van de omzet als ze je product hebben verkocht. Je ziet meestal dat klanten een eigen link of kortingscode krijgen. Als deze link of korting is gebruikt ontvangt de eigenaar hiervan tot 30% van de omzet. Laat je enthousiaste klanten het werk voor jou doen!
En nu?
Ben je er al klaar voor om jouw diensten in een online product te gieten? Het is echt een fantastische manier om meer klanten te kunnen helpen zonder dat het jou extra werk kost!
Het maken en verkopen van een online product is een heel proces. Als je het in deze volgorde doet weet je zeker dat je een sterk product ontwikkelt waar ook echt vraag naar is en waar mensen op zitten te wachten tot het af is en ze het kunnen kopen!
Heb jij al een idee voor een eigen online product? Of kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? In ons 1-op-1 coachingstraject begeleiden we je bij het opzetten van een ijzersterk merk met marketing die volledig bij je past. Daarbij denken we ook met je mee hoe je een online product kunt maken en verkopen dat voor jou en je ideale klant werkt!