5 tekens dat het tijd is voor je merk rebranding

door | dec 1, 2021

Ben jij bezig geweest met je branding maar heb je het gevoel dat het niet helemaal (meer) bij je past? Ben je enorm gegroeid als bedrijf of heb je juist een andere weg ingeslagen? Dan is het tijd om jouw merk te rebranden!

Rebranding betekent dat je je bestaande branding gaat aanpassen zodat het weer volledig bij jou en je bedrijf past. Maar wanneer is dat nodig? Ik leg je uit wat de 5 tekens zijn dat het tijd is voor je merk rebranding!

1. Je uitstraling past niet meer bij je

Rebranding is nodig als je uitstraling niet meer bij je past. Dit kan zijn dat je kleuren, lettertypes, logo of beeldgebruik niet communiceren waar jij voor staat. 

Misschien wil je net een ander gevoel overbrengen en daar hoort ook een andere huisstijl bij. Dit kan al in kleine dingen zitten, zoals ronde hoeken in plaats van rechte hoeken. Maar ook dat je net een andere tint van een kleur gebruikt of een andere hoofdkleur kiest. Of dat je een iets ander lettertype moet gaan gebruiken.

Het kan ook zijn dat je bedrijf zo erg is veranderd dat niks meer past. In dat geval is het dan ook goed om from scratch weer te beginnen. Met een schone lei kan je je branding met een frisse blik opzetten en in 1 keer doorvoeren. Het is wel aan te raden om deze wijziging in 1 keer te lanceren zodat mensen niet constant hoeven te wennen aan veranderingen.

Heb je bij je branding een bepaalde trend gevolgd die nu over is? Wij raden altijd af om trends te volgen met je branding omdat het maar een korte periode relevant is. Heb je een trend gevolgd die niet echt bij je past? Dan zul je je branding moeten veranderen. Afhankelijk van de veranderingen kan je kleine aanpassingen doen of het juist in 1 keer groots aanpakken.

2. Je trekt niet de juiste klanten aan

Rebranding is ook cruciaal als je nu niet de juiste klanten aantrekt. Dit kan inhouden dat je mensen aantrekt die niet bij je passen of dat je een andere doelgroep wilt gaan aanspreken.

Jouw merk moet uitstralen waar jij voor staat en zo jouw ideale klant aantrekken. Het kan echter zo zijn dat je je merk niet authentiek genoeg hebt neergezet waardoor je niet de juiste klanten aantrekt. Branding moet er juist voor zorgen dat je jouw ideale klant aantrekt omdat je laat zien wie je bent en waar je voor staat. Als je nu niet de juiste klanten aantrekt breng je dus niet het juiste gevoel over. Dan is het belangrijk om terug te gaan naar de tekentafel en een rebranding door te voeren.

Het kan ook zo zijn dat je een nieuwe doelgroep wilt gaan aanspreken. Bijvoorbeeld omdat je een nieuw aanbod hebt ontwikkeld wat niet bij je oude doelgroep past. In dat geval zul je ook een rebranding moeten doen. Je merk moet reflecteren waar jij en deze doelgroep voor staan om ze aan te trekken. 

3. Je valt niet op tussen je concurrenten

Rebranding moet jouw prioriteit nummer 1 zijn als je niet opvalt tussen je concurrenten. Anders zal jouw ideale klant je ook niet zien.

Zorg ervoor dat je geen kopie bent van je concurrenten. Ontwikkel een authentieke branding die volledig bij jou past en je doelgroep aanspreekt. Wij geloven erin dat als jij een sterk merk hebt dat onderscheidend is en resoneert bij jouw ideale klant je geen concurrentie meer hebt. 

Je hebt dan automatisch een voorkeurspositie omdat jouw ideale klant zich aangetrokken tot jou voelt. Dit kan alleen als je branding uniek is en volledig uitstraalt wie jij bent en waar je voor staat. Als dit nog niet zo is, moet je bezig met jouw rebranding.

4. Je bedrijf of strategie is veranderd

Ben je een nieuwe weg ingeslagen sinds de lancering van jouw merk? Dan zul je ook een rebranding moeten doen om het weer aan te laten sluiten bij je bedrijf.

Misschien wil je wel de bedrijfsnaam veranderen, zijn je kernwaarden veranderd of heb je een andere visie. In het ondernemen is nooit iets af. Je blijft altijd leren en veranderen, daar hoort je branding ook bij! 

Hierbij geldt weer: afhankelijk van de grootte van de wijzigingen kan je kleine aanpassingen doen of moet je wellicht je hele branding opnieuw ontwikkelen. In ieder geval is een rebranding belangrijk bij een veranderd bedrijf of strategie zodat alles weer op elkaar aansluit.

5. Je kunt niet verder groeien

Merk je dat je niet verder kunt groeien als bedrijf? Dan is een rebranding ook slim om te doen. Misschien kan je niet de juiste prijzen vragen, nieuwe medewerkers aantrekken of lukt het niet om de juiste klanten aan te trekken.

Goed nieuws: de kans is groot dat het niet aan je bedrijfsvoering ligt, maar aan je branding! Dankzij een rebranding kan je ervoor zorgen dat potentiële klanten of medewerkers anders naar jou kijken. Dit zorgt ervoor dat je wel die ideale klanten gaat aantrekken die geen problemen hebben met jouw prijzen. Pak die rebranding met beide handen aan om jouw bedrijf verder te laten groeien!

En nu?

Rebranding is cruciaal als jij last hebt van een van de bovenstaande 5 punten. Anders zul je nooit opvallen tussen je concurrenten, jouw ideale klant aantrekken en je bedrijf laten groeien. Van welk punt heb jij nu last?

Wil jij voor jezelf checken hoe jouw merk er nu voor staat en op welke punten je een rebranding moet doorvoeren? Download dan hieronder de Ultieme Online Marketing Checklist! Vul de checklist in en ontvang van ons een advies welke stappen jij kan nemen om jouw merk én bedrijf te laten groeien.