Hoe krijg je je eerste klant? 5 tips om mee aan de slag te gaan

door | sep 23, 2021

Eerste klanten krijgen is ontzettend spannend. Je bent net voor jezelf begonnen vol enthousiasme en bent nu op zoek naar die eerste klant. Hoe ga je dat doen? 

Toen wij net waren begonnen hadden we vooral wat klusjes van bekenden. We kregen via via wat kleine projecten. Helemaal prima natuurlijk, je moet tenslotte ergens beginnen! Niet iedereen heeft direct klanten. Zeker als je niet in je omgeving mensen hebt die gebruik willen maken van jouw diensten kan dat best wel een uitdaging zijn.

In deze blog geef ik een aantal tips hoe je aan je eerste klant kunt komen!

#1 Weet wie je wilt helpen en waarmee

Om je eerste klant binnen te halen is het goed om te weten wie dat überhaupt zou moeten zijn. In het begin kan het lastig zijn om een specifieke klant te kunnen benoemen die jouw ideale klant is, maar toch is het goed om ermee bezig te gaan. Ga na met wat voor mensen jij het beste kunt werken of de beste klik hebt. 

Denk daarbij ook na wat voor problemen deze mensen hebben en hoe jij dit kunt oplossen. Als je dan eenmaal in contact staat met een potentiële klant is het fijn als jij kunt vertellen wat je voor ze kunt betekenen. In het begin hoeft dit nog niet super specifiek te zijn als je dit nog niet weet, maar probeer wel een aantal punten op te noemen. 

Dus in plaats van bijvoorbeeld: “Ik ondersteun ondernemers als VA” is het duidelijker als je kunt zeggen “Ik ondersteun ondernemers als technisch VA met o.a. hun website, funnels en e-mail”. 

#2 Maak jezelf zichtbaar

Om die eerste klant te krijgen is het ook belangrijk dat je bekend maakt dat je voor jezelf bent begonnen en wat je doet. Als jij namelijk niemand vertelt dat je bent gaan ondernemen weet ook niemand dat. Dus ga jezelf zichtbaar maken! Maak bijvoorbeeld een post voor je social media kanalen waarin je aankondigd dat je een bedrijf bent gestart. 

Zie het ook meteen als een lange termijn investering om nieuwe mensen aan te trekken. Door jezelf consistent zichtbaar te maken zullen steeds meer mensen je leren kennen. Daarmee vang je mogelijk niet alleen je eerste klant, maar later ook nog meer klanten!

Lees meer over beginnen met marketing hier: 5 marketingstrategieën voor startende ondernemers

#3 Maak gebruik van je netwerk

Deze tip haakt nog een beetje in op het vorige punt, maar ga ook letterlijk aan mensen vragen of ze je kunnen helpen. Ik kan me voorstellen dat je dit in het begin best wel spannend vindt, maar als ondernemer ga je nog wel vaker uit je comfortzone!

Wie uit je netwerk heeft wel baat hebben bij jouw diensten? Stuur die persoon een berichtje met dat je voor jezelf bent begonnen en te vragen of je misschien een keer kan bellen om te kijken of jij diegene kan helpen.

Waarschijnlijk ken je ook nog wel mensen die een groot netwerk hebben. Dan kan het ook heel waardevol zijn om die mensen een berichtje te sturen of zij wellicht nog mensen kennen die jouw hulp goed kunnen gebruiken. 

Ik heb zelf geleerd dat ondernemers elkaar heel graag willen helpen, dus maak daar vooral gebruik van! Zeker als starter nemen andere ondernemers je graag onder hun vleugels. Zoek die samenwerkingen op en kijk ook of je iets terug kan doen voor de mensen die jou helpen. Maak er een win-win van 🙂

#4 Doe doelgroeponderzoek

Een hele leuke manier om aan je eerste klant te komen en tegelijkertijd ook je doelgroep beter te leren kennen is om doelgroeponderzoek te doen. Of je nog geen idee hebt of al wel een beetje wie jouw ideale klant is, doelgroeponderzoek is altijd ontzettend leerzaam.

Het makkelijkste om aan deelnemers te komen is door een oproepje te plaatsen in een community zoals Business Babes en op je social media kanalen. Hier maak je een lijstje van punten waar jouw doelgroep moeite mee heeft zodat je wel de mensen aantrekt die jouw hulp ook echt kunnen gebruiken.

Zo’n lijstje kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

  • Ben je net gestart met je bedrijf of wil je binnenkort gaan starten?
  • Weet je niet hoe je potentiële klanten kunt bereiken?
  • Weet je niet hoe je kunt opvallen tussen je concurrenten in je overvolle markt?
  • Heb je geen idee wat je online moet delen en hoe je van jezelf een merk maakt?
  • Wil je graag beginnen met marketing en branding, maar weet je niet waar je moet beginnen? 
  • Heb je veel tijd en energie verspild met dingen uitproberen in je eentje, maar zonder resultaat?

Wat goed werkt is om een interview te doen van ongeveer een uur over hun uitdagingen en verlangens. Geef mensen ook iets terug voor hun tijd, zoals tips op de punten waar zij moeite mee hebben. Ga lekker met ze in gesprek om jouw doelgroep beter te leren kennen en misschien willen die mensen al direct jouw hulp. Mochten ze dat niet direct willen, dan misschien later nog wel. Je komt zo heel makkelijk in contact met potentiële klanten en je leert ook nog eens meer over deze mensen!

#5 Biedt je diensten met korting aan om meer ervaring op te doen

Wat wij hebben aangeboden om aan onze eerste klanten te komen is onze diensten gratis aanbieden. We hadden een oproepje op LinkedIn gezet dat we 4 dagen gratis zouden komen werken om direct veel ervaring op te doen. We hebben er ontzettend veel van geleerd en er uiteindelijk 2 echte klanten aan overgehouden!

Wat we er o.a. van hebben geleerd is om het niet gratis aan te bieden haha. Als mensen iets gratis krijgen gaan ze er toch anders mee om en je trekt er natuurlijk ook wel een ander slag mens mee aan dan wanneer ze er in ieder geval iets voor moeten betalen. 

Wij zouden dan ook aanraden om het niet gratis te doen. Met korting je diensten aanbieden is in het begin wel een goede manier om veel ervaring op te doen, klanten te krijgen en er ook nog eens geld aan te verdienen. Je kunt bijvoorbeeld aanbieden het voor de helft van de prijs te doen of een ander symbolisch bedrag. Maar spreek hoe dan ook af dat je er iets voor terugkrijgt in de vorm van geld!

De mensen die je hebt geholpen weten wat je voor ze kunt betekenen, je kunt bij nieuwe klanten je ervaring laten zien en misschien kan je nog meer werk doen voor deze mensen of gebruik maken van hun netwerk. Je leert ontzettend veel van deze projecten. Hoe ga je met klanten om? Hoe gaat zo’n project in z’n werk? En je kunt natuurlijk ook nog eens tegelijkertijd onderzoeken wat nou problemen en verlangens zijn van deze mensen. Deze kennis is zoveel waard en kan goede kansen bieden voor de toekomst, dus het is zeker de moeite waard om te proberen!

Wil je nog meer van dit soort praktische tips om jouw eerste klant te krijgen? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn.