Klanten kopen niet – de 4 belangrijkste redenen waarom klanten niet bij je kopen en wat je eraan doet

door | feb 15, 2022

Doe je zo je best om te verkopen maar klanten kopen niet? Denk je dat je aanbod ze perfect verder helpt maar snap je niet waarom ze niet in grote hoeveelheden over de toonbank gaan? Dat is voor veel mensen herkenbaar.

Niet getreurd, de kans is groot dat het aan een van deze 4 belangrijkste redenen ligt dat je niets verkoopt. Om je te helpen het te verbeteren: ik vertel je ook direct wat je eraan kunt doen!

4 redenen waarom klanten niet kopen

#1 Ze hebben te weinig vertrouwen in je

Klanten kopen niet van je als ze geen of weinig vertrouwen in jou en je aanbod hebben. Ga voor jezelf ook maar na: als je een product wilt kopen maar de website ziet er een beetje oud uit, je ziet geen reviews of de informatie is niet duidelijk, dan koop jij zelf ook niet toch? Dit geldt ook voor jouw ideale klanten.

Zeker bij een hogere investering is het belangrijk dat jouw potentiële klant jou volledig vertrouwt dat jouw aanbod het resultaat oplevert waar ze naar verlangen. Hoe doe je dat? Kijk of de informatie over jou en je aanbod duidelijk is, werk aan de emotionele connectie en deel reviews. Benoem duidelijk wie je bent, wat het je ideale klant oplevert om bij jou te kopen en wat ze kunnen verwachten. Zorg dat er zo min mogelijk vragen kunnen zijn hierover en dat mensen een connectie met jou voelen.

Als laatste is het belangrijk om reviews te delen. Het is heel leuk dat jij vindt dat je anderen heel goed kunt helpen, maar het is veel sterker als anderen dat bevestigen. Toon minimaal 3 reviews op je website, maar hoe meer hoe beter!

#2 Je aanbod sluit niet aan

Klanten kopen niet als je product of dienst ze niet verder helpt. Weet je zeker dat er vraag is naar jouw aanbod? En zien potentiële kopers daar ook de meerwaarde van in zodat ze ervoor willen betalen? Als je dit niet helder hebt is het de moeite waard om hier onderzoek naar te doen. Kijk of je mensen uit jouw doelgroep kunt vinden en vraag ze eens wat ze van jouw aanbod vinden. Waarom zouden ze het wel of niet kopen?

Een andere reden dat je aanbod niet wordt gekocht is dat het niet op elkaar aansluit. Stel dat je 3 producten verkoopt, dan is het interessant om je klanten van het ene naar het volgende product te sturen. Dat het een logische vervolgstap is. Als je wel het ene product verkoopt maar niet het andere kan het eraan liggen dat je aanbod geen logische opbouw heeft. Neem dan onder de loep hoe je je vaardigheden kunt verdelen onder verschillende producten of diensten zodat er wel een logische flow in zit. Bijvoorbeeld: product 1 helpt mensen van A naar B, product 2 van B naar F en product 3 van G naar Z.

#3 Ze zien jou en je aanbod niet vaak genoeg

Klanten kopen niet als ze niet weten wat je verkoopt. Dit klinkt misschien heel logisch, maar veel mensen vergeten regelmatig hun aanbod te delen. Mensen moeten minstens 10 keer je aanbod voorbij zien komen voordat ze het onthouden. Dit getal kan zelfs tot 50 keer gaan! Dus denk niet dat als je 1 keer je aanbod hebt benoemd dat dit genoeg is. Zelfs als je denkt dat mensen het nu wel weten is het de moeite waard om over je aanbod te vertellen.

Let er wel op dat je niet alleen maar je aanbod gaat promoten, maar deel ook over jezelf. Gebruik elke keer een ander haakje om over je aanbod te vertellen, anders haken mensen af. Vertel bijvoorbeeld waarom je het hebt ontwikkeld, gebruik een situatie die je hebt meegemaakt als aanleiding of vertel over de resultaten. Wissel het af en maak het persoonlijk, dat zorgt voor een connectie en vertrouwen. Houdt het interessant om te blijven volgen.

#4 Je spreekt klanten niet op de juiste manier aan

Klanten kopen niet als ze zich niet aangesproken voelen. Of het gaat over de salespage, content of in gesprek, ze moeten zich wel herkennen in je verhaal. Ga maar eens na: als je een stuk tekst leest en je kan je er totaal niet in verplaatsen, dan ga je ook niet over tot een aankoop toch? 

Als iemand precies kan benoemen tegen welke problemen jij aanloopt en wat je graag zou willen halen uit een bepaald aanbod, dan denk je meteen: yes, DIT heb ik nodig! Daarom is het zo belangrijk om jouw doelgroep op de juiste manier aan te spreken. 

Laat bijvoorbeeld een ideale klant jouw content of salespage lezen. Wat denkt en voelt diegene dan? Als iemand zich niet herkent in je tekst dan valt hier nog veel aan te verbeteren. Begin eerst met een lijst te maken van de pijn en verlangens van jouw ideale klant. Waar lopen ze tegenaan? Wat voor uitdagingen hebben ze? Wat voor resultaten willen ze graag hebben? Pas als je dit weet ga je deze punten terug laten komen in je communicatie. Dit zorgt ervoor dat je ze op de juiste manier kunt aanspreken om ze zo over te halen wel bij je te kopen.

En nu?

Doe je zo je best om te verkopen maar klanten kopen niet? De kans is groot dat het aan een van deze 4 problemen ligt: ze hebben te weinig vertrouwen in je, je aanbod sluit niet bij ze aan, ze weten niet wat je aanbod is of je spreekt ze niet op de juiste manier aan. Doe doelgroeponderzoek om erachter te komen waar het grootste probleem ligt en pak het aan. Meestal kan je met een paar aanpassingen al veel betere resultaten behalen!

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn!