Je niche bepalen in 3 stappen – inclusief voorbeelden

door | jul 24, 2023

Een niche heeft vaak, net zoals een doelgroep, een negatief imago. We vinden het maar wat eng om te moeten kiezen. Terwijl een niche bepalen ervoor zorgt dat je niet alleen de juiste klanten goed kunt aanspreken, maar ook nog eens helpt om de perfecte oplossing voor je doelgroep te kunnen maken!

In deze blog leg ik je uit wat een niche is, waarom het belangrijk is en gaan we samen je niche bepalen!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze aflevering!

Wat is een niche?

Een niche is een afgebakend stuk. Het is jouw eiland waar je bekend om komt te staan. Voor je bedrijf is je niche niet meer dan een combinatie van je doelgroep en je expertise. Klinkt misschien spannend, want dan zul je moeten kiezen. Maak heel eerlijk: vaak hebben we al een niche, maar durven we er niet voor uit te komen.

Niche-bepalen-Studio-Rocket-Power

Waarom is je niche bepalen belangrijk?

Je niche bepalen zorgt ervoor dat je alles kunt specificeren. Het is het verschil tussen een gewone VA die alles een beetje kan en iedereen een beetje kan helpen maar er niet tussenuit springt. Of een technische VA die alles weet over online academies bouwen in Learndash en hiervoor een duidelijke doelgroep heeft.

Je niche bepalen is belangrijk voor de volgende punten:

  1. Je expertise. Je niche bepalen zorgt ervoor dat je een echte expert wordt in jouw vakgebied in plaats van dat je van alles een beetje kan en geen super gedetailleerde kennis hebt over iets.
  2. Je aanbod. Omdat je je doelgroep en vakgebied hebt gecombineerd kan je een aanbod ontwikkelen dat perfect aansluit op de wensen van je doelgroep en het gat wat je mist in je vakgebied. Zo ontwikkel je een onweerstaanbaar aanbod zoals een online product!
  3. Je marketing. Het is zoveel makkelijker om duidelijk te communiceren als je weet voor wie en met wat jij de beste oplossing bent! Dit kan je terug laten komen in je positionering, website, content, verhaal, overal!
  4. Je concurrentie. Door een specifieke niche te kiezen is er weinig tot geen concurrentie. Terwijl als je heel breed inzetbaar bent er natuurlijk ook meer mensen zijn die exact hetzelfde doen. Je valt veel beter op als je een duidelijke niche hebt!

In 3 stappen je niche bepalen

Ik zei het al even, maar je niche is dus een combinatie tussen je expertise en je doelgroep. 

#1 Je expertise

We beginnen met je expertise. Hiervoor wil je weten waarin je uitblinkt, maar ook waar je passie ligt. Hiervoor kan het handig zijn om een lijst of mindmap te maken met alle vaardigheden, kennis en ervaring die je hebt. Denk hierbij ook vooral na over de taken en projecten waar je zelf het meest enthousiast over bent en waar je graag je tijd aan besteedt. Wat zou je graag meer willen doen?

Het kan ook helpen om hierbij opleidingen en cursussen te bekijken die je hebt gevolgd. Vergeet ook niet de resultaten en feedback die je hebt gekregen van klanten te noteren! Het kan helpen om op je LinkedIn profiel te kijken naar je vaardigheden, ervaring, je opleidingen en reviews.

Kies vervolgens uit de lijst het #1 onderwerp waar je goed in bent, maar waar je ook een passie voor hebt. Wat is jouw unieke toegevoegde waarde? 

#2 Je doelgroep

De andere belangrijke kant van je niche bepalen is je doelgroep. Kijk hierbij naar de mensen waar je het beste mee hebt samengewerkt of die je het fijnst lijken. Schrijf hierbij op wat de kenmerken van deze mensen zijn.

Je niche kan bestaan uit een doelgroep van een specifieke branche, zoals de gezondheidszorg, maar ook een bepaald type persoon, zoals startende ondernemers. Maak het zo specifiek mogelijk!

Alles over je doelgroep bepalen lees je hier: Doelgroep: 3 tips om je klanten beter te begrijpen

#3 Samenbrengen

Nu je je expertise en je doelgroep weet gaan we ze samenbrengen in je niche!

Ik zal je even een paar voorbeelden geven van niches die een combinatie zijn van een expertise en een doelgroep:

  • Lifecoach: zelfvertrouwen voor millennials
  • HR: onboarding bij start-ups die net beginnen met hun eerste personeel
  • Marketing: social media content voor lifecoaches
  • Personal trainer: snelle workouts voor jonge moeders met een baby van < 1 jaar
  • Webdesign: academy bouwen in Learndash voor technische VA’s

Het is in 1x duidelijk waarvoor ik bij die mensen terecht kan en ook wat ik dus als potentiële klant kan verwachten. Dat wil jij natuurlijk ook!

Waar kom jij bekend om te staan?

En nu?

Wil je je niche bepalen? Slim! Je niche is een afgebakend stuk waar jij bekend om komt te staan. Zo ontwikkel je niet alleen een echte expertise, het is ook een stuk makkelijker om een goed aanbod te ontwikkelen, met je marketing bezig te zijn en jezelf te onderscheiden van anderen.

Je kunt je niche bepalen door je expertise en doelgroep in kaart te brengen en ze vervolgens samen te voegen. 

Wil je meer leren over jezelf goed verkopen? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn. Alles over deze cursus vind je hier: Kickstart je online marketing.