Alles over contentmarketing: wat is het, waarom is het belangrijk en hoe begin je ermee?

door | jun 12, 2023

Contentmarketing is een van de sterkste manieren om je bedrijf te laten groeien. Ze zeggen niet voor niets: content is king. Contentmarketing gaat om het delen van waardevolle en authentieke content met je doelgroep om een band met ze op te bouwen en te laten zien wie je bent en waarvoor ze bij je moeten zijn. 

In deze blog leg ik je uit wat contentmarketing is, waarom het belangrijk is en hoe je ermee begint!

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is een strategische marketingaanpak waarbij je waardevolle, relevante en consistente content creëert en deelt om je doelgroep te bereiken en te interesseren. Je wilt ze aantrekken, opwarmen om klant bij je te worden en daarna ook nog te behouden. 

Contentmarketing omvat alle soorten content die je tegenkomt. Denk aan blogs, podcasts, video’s, infographics, e-mails en social media posts. Alles is content!

Contentmarketing-Studio-Rocket-Power

Waarom is contentmarketing belangrijk?

Contentmarketing is belangrijk omdat het een effectieve manier is om je bedrijf te laten groeien. Denk aan:

  1. Het vergroot je naamsbekendheid. Door regelmatig waardevolle en authentieke content te delen, kun je de bekendheid van je merk vergroten en jezelf positioneren als een autoriteit in je vakgebied.
  2. Het bouwt vertrouwen op. Door waardevolle en relevante content te delen, laat je aan je publiek zien dat je weet waar je het over hebt en dat je ze als allerbeste kunt helpen. Dit leidt tot meer vertrouwen en geloofwaardigheid.
  3. Het genereert nieuwe klanten. Contentmarketing kan leiden tot meer leads en uiteindelijk meer omzet. Door potentiële klanten te voorzien van waardevolle content, kun je ze helpen bij het nemen van aankoopbeslissingen. Je laat dus zien wat voor expert je bent, hoe je ze kunt helpen en waarom ze voor jou moeten kiezen.
  4. Het verbetert je vindbaarheid. Zoekmachines houden van websites die regelmatig worden bijgewerkt met nieuwe content. Door regelmatig waardevolle content te delen, kun je hoger scoren in Google en meer organisch verkeer naar je website leiden. Daarnaast gebruiken mensen ook YouTube, social media en Spotify om content te zoeken en kan je dus bovenaan de resultaten verschijnen als je hier rekening mee houdt.

Hoe kun je starten met contentmarketing?

#1 Bepaal je doelgroep en Tone of Voice

Net zoals alles met marketing begint ook contentmarketing bij je doelgroep. Je zult namelijk relevante content moeten maken om ervoor te zorgen dat je doelgroep geïnteresseerd is en blijft. Onderzoek hun interesses en behoeftes zodat je daarop kunt inspelen. Alles hierover lees je hier: 3 tips om je klanten beter te begrijpen.

Daarnaast is ook je Tone of Voice belangrijk, de manier waarop je communiceert. Deze moet passen bij je eigen manier van communiceren, maar ook bij je doelgroep. Als je bijvoorbeeld in jargon praat en je doelgroep snapt hier niks van, dan bereik je ook niks met je content. Hoe je je Tone of Voice bepaalt lees je hier: Tone of voice: hoe spreek jij je doelgroep aan?.

#2 Bepaal je contentpilaren

Om consistent waardevolle content te kunnen creëren is het belangrijk om je contentpilaren te bepalen. Dit zijn de 3-5 thema’s die regelmatig terugkomen in je content. Hierdoor weet je doelgroep exact wat je expertise is en waarvoor ze bij je moeten zijn. Daarnaast helpt het je ook met content maken omdat je precies weet waar je het wel en niet over gaat hebben.

Hoe je je contentpilaren bepaalt lees je hier: In 5 stappen je contentpilaren bepalen zodat je precies weet waar je content over kunt maken!.

#3 Maak een contentplanning

Een contentplanning kan je enorm helpen om consistent zichtbaar te zijn, omdat je precies weet wat voor content je moet maken. Denk aan welke contentpilaar je gebruikt, wat je invalshoek is en welke soort content je gebruikt. Contentmarketing hoeft niet alleen maar over 1 soort content te gaan, dus maak het leuk voor jezelf en je doelgroep. Wissel af tussen video, blog, podcast, infographic, social content etc.

Sowieso is het aan te raden om deze assen regelmatig af te wisselen om ervoor te zorgen dat je diverse content hebt. De ene post maak je over contentpilaar 1, met een persoonlijk verhaal en in een video. De blog erna kan gaan over contentpilaar 2, met vooral tips en dus in blogformat. 

Hoe je een sterke contentplanning maakt lees je hier: Contentkalender: meer structuur in je contentstrategie.

#4 Content produceren

Contentmarketing is geen contentmarketing zonder ook daadwerkelijk content te maken. Voor sommigen werkt het goed om je content in bulk te produceren, voor anderen werkt het beter om het per keer te doen. Kijk naar je contentplanning en ga aan de slag!

Bouw je verhaal duidelijk op met een kop, inhoud en staart. Begin met een aandachtstrekker, deel je boodschap en sluit af met een passende call to action. Maak er een ondersteunende visual, foto of video bij en klaar is Kees! Plan het in of post het direct op het desbetreffende platform.

#5 Meet en blijf testen

Je wilt natuurlijk resultaten zien met je contentmarketing, dan is het ook belangrijk om de resultaten te meten en te blijven tweaken. Houd voor jezelf bij, in Excel bijvoorbeeld, hoe je blog, podcast, video, e-mail of social media post het doet. Kijk vervolgens ook of je verbanden kunt leggen. Is een bepaald tijdstip goed? Werkt een specifieke titel of eerste zin goed? Wat voor aanbod kan je het beste doen? 

Door met je content te blijven testen en vervolgens te meten hoe het presteert zal je zien dat je na verloop van tijd steeds meer resultaten krijgt met je content. Niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook super leerzaam!

Extra: recycle je content

Een handige manier om contentmarketing efficiënt te maken is door bestaande content te hergebruiken. Een post van maanden geleden herkent niemand als je een andere afbeelding erbij zet en een paar zinnen aanpast. Of haal uit een blog een of meerdere posts. Zeker als je een contentplanning hebt kan je kijken of je content van een paar maanden geleden een klein beetje kan aanpassen of stukjes eruit kunt halen. En tadaaa: nieuwe content! 

En nu?

Wil je meer gaan doen met contentmarketing? Super slim! Contentmarketing draait om het creëren en verspreiden van waardevolle en authentieke content om aan de relatie met je doelgroep te werken. Het werkt goed voor je naamsbekendheid, het vertrouwen in je, je trekt meer leads aan en wordt beter vindbaar. Dus waarom zou je het eigenlijk niet doen?!

Je begint met contentmarketing door je doelgroep, Tone of Voice en contentpilaren te bepalen. Hier maak je een contentplanning mee en produceer je je content. Vervolgens ga je je content meten en blijf je testen om te zien wat werkt. En als laatste is het nog slim om je bestaande content te blijven hergebruiken om zo efficiënt mogelijk met je contentmarketing bezig te zijn. 

Wil je meer leren over starten met contentmarketing en hoe je waardevolle en authentieke content maakt? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn. Alles over deze cursus vind je hier: Kickstart je online marketing.