Hoe krijg je meer luisteraars voor je podcast? 13 tips om je podcast te promoten!

door | mrt 20, 2023

Een podcast maken is leuk, maar het is nog leuker als er ook veel mensen wat aan hebben. Je probeert wel wat, maar hoe krijg je nou meer luisteraars voor je podcast? Gelukkig zijn er vele manieren om je podcast meer onder de aandacht te krijgen!

Hoe je je podcast goed kunt promoten lees je in deze blog. Wil je weten hoe je een goede podcast maakt? Dat lees je hier: Zelf een eigen podcast beginnen? 5 stappen en tools om zelf je podcast te maken!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

13 tips voor meer luisteraars voor je podcast

#1 Deel het op social media

Een laagdrempelige manier voor meer luisteraars voor je podcast is om je podcast te delen op social media. Maak bijvoorbeeld een post over je podcast in het algemeen, maar ook over een losse aflevering. 

Je kunt ook mooi je podcastaflevering delen vanuit Spotify in je Instagram stories. Dan kunnen volgers direct de aflevering openen in Spotify als ze hierop klikken. Dit doe je door vanuit Spotify bij een aflevering te klikken op ‘Delen’ > Instagram verhaal en dan post je het in je stories. 

Maak het voor volgers zo makkelijk mogelijk om naar je podcast te gaan. Zet voor Instagram de link in je link in bio (los of op de pagina waar mensen dan heengaan). Voor de andere social media kan je de link al direct in je post zetten of in de opmerkingen.

#2 Deel het in je e-mails

Als je een nieuwsbrief hebt kan je een mail wijden aan het onderwerp van een aflevering. Zet dan de link naar de aflevering in je e-mail. Ook is het slim om onderaan je mails een linkje te maken naar je podcast.

Een andere slimme manier om aan meer luisteraars voor je podcast te komen is door het ook te benoemen in je gratis weggever of funnel hiervan. Deze wordt vooral aangevraagd door onbekenden, dus zo kan je je podcast ook mooi promoten onder nieuwe mensen. 

#3 Maak een pagina op je website

Wij Nederlanders zijn dol op gratis content, dus ook op een podcast die ons verder helpt. Als je op je website al een pagina of menu-item hebt met ‘gratis’ kan je natuurlijk ook mooi je podcast hieronder kwijt! 

Het ligt eraan hoeveel afleveringen je hebt, maar ik vind persoonlijk een aparte pagina op je website met alle afleveringen wel heel tof. Zo kan je van alle afleveringen duidelijk laten zien wat het inhoudt en direct een verwijzing maken naar diverse platformen. Ik post zelf elke week een nieuwe aflevering, dus voor mij is dit teveel werk om te onderhouden. Om m’n podcast toch onder de aandacht te brengen heb ik wel een linkje naar m’n podcast toegevoegd onder het menu-item ‘Gratis’. 

Om meer luisteraars voor je podcast te krijgen kan je ook nog een populaire aflevering op je homepage plaatsen of bijvoorbeeld een aflevering die over jezelf gaat op je ‘over mij’ pagina.

#4 Voeg het toe aan blogs

Deze tip kwam ineens tot me: de podcastaflevering bij de bijbehorende blog plaatsen. Ik schrijf altijd eerst een blog en maak er dan een podcast van, dus ik heb grotendeels dezelfde content in beide vormen. Waarom zou ik ze dan niet allebei laten zien?!

M’n blogs worden veel gelezen, dus dan is het net zo makkelijk om m’n podcast te promoten bij de lezers. Ik zet ze zelf bovenaan, maar je zou ook onderaan je blog de podcast kunnen benoemen. Als je geen gratis download hebt zou ik je ook aanraden om een vast blok onder je blogs te maken met daarin de verwijzing naar je podcast (zoals ik dat nu heb gedaan voor m’n gratis weggever).

#5 Adverteer ermee

Als je flink meer luisteraars voor je podcast wil is het super slim om ermee te adverteren. Er wordt al veel geadverteerd met gratis content, maar nog niet mega veel met podcasts. Je kunt er vervolgens voor kiezen om te adverteren met een populaire aflevering, eentje die je speciaal hebt gemaakt voor promotie of de algemene link naar je podcast. Dit ligt vooral aan het doel wat je hebt.

#6 Maak samen met iemand een podcast

Nog zo’n gouden manier voor meer luisteraars voor je podcast: samenwerken. Of je eenmalig een interview doet, een paar afleveringen in een onderwerp duikt of juist een hele podcast samen maakt, maakt niet uit. Het voordeel is vooral dat er dan meerdere mensen je podcast kunnen promoten. Spreek ook af wat je verwacht van je gast qua promotie zodat het ook daadwerkelijk iets oplevert.

#7 Vraag of mensen het willen delen

Misschien wel de simpelste manier voor meer luisteraars voor je podcast is om het te vragen aan mensen. Stuur bijvoorbeeld een berichtje naar mensen om je podcast te luisteren en vraag of ze deze willen doorsturen als ze mensen kennen waar het interessant voor zou zijn. Wat ook slim is, is om aan het eind van de aflevering te vragen of mensen je podcast willen delen op hun social media. 

#8 Benoem het in gesprekken

Net zoals de tip net: je kunt ook in gesprek reclame maken voor je podcast! Zeker als je met de doelgroep van je podcast praat kan je prima zeggen dat ze gebaat zijn bij je podcast. Benoem een specifieke aflevering als die aansluit bij hun vraag of raad je podcast als geheel aan. Soms hoeft het niet veel ingewikkelder te zijn dan dat om aan meer luisteraars voor je podcast te komen!

#9 Reageer op oproepjes voor inspiratie

Ik zie steeds vaker in Facebookgroepen of op social media de vraag voorbij komen voor aanbevelingen van podcasts. Hoe leuk is het dan om je eigen podcast daar tussen te zetten! Natuurlijk kan je ook andere podcasts aanraden, maar ik zou ook zeker niet vergeten om je eigen podcast in je lijst te zetten.

#10 Maak er video’s van

Ik ben groot fan van slimme marketing en kanalen laten samenwerken. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?! Als je je podcast inspreekt, maak er dan ook direct een video van. Dit hoeft helemaal niet professioneel te zijn, je kunt prima met je telefoon een video maken. Vervolgens kan je deze video op YouTube zetten of in stukjes knippen en dan posten op social media. Vergeet ook niet bij deze content je podcast te benoemen en eventueel een link!

#11 Deel het op diverse platformen

Niet iedereen luistert via Spotify naar podcasts, dus het kan ook slim zijn om je podcast te delen op andere platformen om aan meer luisteraars voor je podcast te komen. Denk aan Apple Podcasts, Google Podcasts, Springcast, Podimo (voor betaalde podcasts), Spotify en Anchor. Om het jezelf makkelijker te maken kan je via Anchor.fm je podcast klaarzetten en wordt deze automatisch naar de andere platformen doorgezet als je dit hebt gekoppeld. Voordat je bij alles een account aanmaakt zou je eventueel een poll kunnen doen op welke platformen je doelgroep luistert.

#12 Vraag om reviews

De laatste twee tips voor meer luisteraars voor je podcast gaan over vindbaarheid. Een podcast met goede beoordelingen wordt beter getoond in Spotify dan podcasts zonder deze reviews. Zodra je 10 beoordelingen hebt wordt dit op je profiel getoond en telt het dus mee voor de vindbaarheid. 

Om aan reviews te komen is het slim om dit uit te vragen. Zeg het in de aflevering, zet het in de omschrijving en deel het ook op de andere plekken. Mensen kunnen na 30 seconden sterren geven en het werkt heel eenvoudig. In het screenshot hieronder zie je hoe het eruit ziet voor gebruikers:

meer-luisteraars-voor-je-podcast-spotify-Studio-Rocket-Power

#13 Gebruik een goed vindbare titel

De laatste tip alweer voor meer luisteraars voor je podcast! Net zoals bij blogs is het bij video’s en podcasts belangrijk om een interessante en goed vindbare titel te gebruiken. Let er dus op dat je een titel gebruikt waar mensen daadwerkelijk naar zoeken! Dit geldt voor een aflevering, maar ook voor je hele podcast. Zet je eigen naam en/of bedrijfsnaam in de naam van je podcast en kies dus goede titels voor de afleveringen.

Eventueel kan je nog voor de titel van de aflevering een getal zetten zodat je mensen makkelijk naar een aflevering kunt verwijzen. 

En nu?

Heb je een podcast en wil je meer luisteraars voor je podcast hebben? Dan heb je geluk want er zijn genoeg mogelijkheden om dit te doen! Promoot je podcast op je eigen kanalen, zoals op social media, je e-mails, website en blogs. Krijg nieuwe luisteraars door ermee te adverteren, samen te werken met iemand, het te benoemen in gesprekken en te vragen of anderen je willen helpen promoten. Verder is het ook slim om er video’s van te maken, het te delen op verschillende platformen en te reageren op oproepjes voor interessante podcasts. Voor de vindbaarheid is het slim om reviews te vragen en goed vindbare titels te gebruiken.

En in het geval van practise what you preach: wil je meer leren over online marketing, personal branding en ondernemerschap? Luister dan vooral m’n podcast De Ontdekkingsreis van het Ondernemen! Hierin neem ik je mee in mijn reis als ondernemer naar het opzetten van een succesvolle online business. Alle lessen, tips en tricks bespreek ik zodat jij deze kunt gebruiken voor je bedrijf. Ga je mee met mijn ontdekkingsreis?  De podcast vind je hier: https://open.spotify.com/show/5hxrxZDnXF0QaubpAQTgvT?si=3c25d4ff4219484f