Contentkalender: meer structuur in je contentstrategie

door | okt 28, 2020

Binnen jouw social kanalen draait het om het creëren van content. Echter kan het lastig zijn om consistent content te delen, terwijl dit wel essentieel is voor je zichtbaarheid. Je hebt genoeg onderwerpen om over te posten, maar het kost veel tijd om hier dagelijks mee bezig te zijn en dan ook nog structuur te behouden. 

Daarom is het belangrijk om hier wél structuur in aan te brengen door middel van een contentkalender. Zo win je tijd én ben je consistent aanwezig bij je doelgroep. Win-win dus! 

Contentkalender

Structuur breng je aan door gebruik te maken van een contentkalender. Een contentkalender helpt jou bij het plannen en organiseren van je content. Dit hoeft niet alleen maar te gaan over je social media kanalen. Het kunnen ook mailings of blogs zijn. Je houdt hierin bij welke content je gaat delen op welke dagen. De inhoud bepaal je van tevoren. Dit zorgt voor structuur en je bent consistent aanwezig op al je kanalen, wat weer ten goede doet aan je zichtbaarheid! Je kunt daarnaast ook veel gerichter naar een productlancering toe werken. 

Waarom een contentkalender?

  • Je bent voorbereid op belangrijke evenementen/data
  • Je bent consistent online aanwezig
  • Je bespaart veel tijd, omdat je vooraf al bepaalt wat je gaat posten
  • De content is van betere kwaliteit door een goede voorbereiding

Aan de slag

Stap #1

Bepaal de categorieën waar jij content over gaat delen. Denk aan categorieën, zoals: marketing, ondernemen en tips & tricks. Geef iedere categorie een eigen kleur, zodat je op een overzichtelijke manier kan zien of je genoeg varieert in je content.

Daarnaast kun je ook nog variëren in contenttypes. Denk hierbij aan: tips, gratis weggever, inspiratie en promotie. 

Stap #2

Bepaal wanneer je iets plaatst. Het beste is om een jaarplanning aan te houden met maandoverzichten. Je hoeft niet gelijk het hele jaar vol gepland te hebben, maar zo kun je wel rekening houden met belangrijke momenten in je business die dat jaar gaan plaatsvinden. Je ziet daarnaast ook gelijk als er een gat is in je planning. Gelukkig kun je dat gat direct opvullen, doordat je van tevoren een planning hebt gemaakt. 

Stap #3

Op welke kanalen ga jij je content delen? Waar bevindt jouw potentiële klant zich? Laat de kanalen terugkomen in je planning. Zo zie je in een oogopslag op welke kanalen je content gaat delen. Dit geeft rust en structuur. Belangrijk is ook om na te denken wat voor soort content je op bepaalde kanalen gaat delen. Niet elk soort content is geschikt voor ieder kanaal. 

Stap #4

Bedenk je onderwerpen. Dit hoeft nog echt niet helemaal vast te liggen van tevoren. Maar zo heb je wel een richtlijn en dit scheelt uiteindelijk weer tijd. Als het voor jou (en je team) maar duidelijk is wat je bedoelt. 

Stap #5

Maak het jezelf nog makkelijker en plan je content in! Zorg dat je wekelijks inplant, zo kun je makkelijk uitwijken om op bepaalde trends in te haken. Maar als maandelijks voor jou werkt, dan is dat ook geen probleem! Wij werken zelf met later.com, een tool waarmee we onze instagram posts kunnen inplannen. Onze blogs plannen we via WordPress van tevoren in en onze pins via tailwind.com.

De key is nu om dit consistent te blijven doorvoeren, zet het in je agenda en blijf dit uitvoeren, ook al zie je nog niet direct resultaat. Denk altijd aan de lange termijn. En daarnaast is het belangrijk om kritisch naar je contentplanning te blijven kijken. De online wereld is continu in beweging en hier moet jij jouw contentstrategie op aanpassen!

Kan je hier wel wat hulp en inspiratie voor gebruiken? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn. Meer informatie vind je hierrr!