5 tips voor een mooi e-book – zo maak je een mooi document op

door | dec 4, 2023

Je wilt graag een mooi e-book maken, maar je vindt het design tot nu toe niet erg aantrekkelijk. Dat is jammer, want de opmaak heeft wel een grote invloed op de ervaring van de gebruiker.

Gelukkig heb ik een achtergrond in design, dus in deze blog ga ik je 5 tips geven om een mooi e-book te maken!

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

5 tips voor een mooi e-book

#1 Maak het visueel

Een mooi e-book geeft niet alleen inhoudelijke waarde, maar versterkt de boodschap ook visueel. Soms willen we alles in tekst of geluid uitleggen, maar is het veel makkelijker te begrijpen als je je boodschap visueel kunt maken. 

Denk bijvoorbeeld aan het uitleggen van een proces. Dit kan je in vele stappen uitleggen, maar je kan er ook een infographic van maken waarin je de stappen laat zien. Of bijvoorbeeld het inzichtelijk maken van data, dat kan met een tabel maar ook met grafieken. Hoe gecompliceerder je boodschap is voor de ontvanger, hoe beter je het visueel kunt maken. Hierdoor kan je doelgroep beter je kennis tot zich nemen.

#2 Wissel af

Een e-book met alleen maar dezelfde uitstraling per pagina is saai. Dan zien lezers geen verschil tussen je pagina’s, waardoor ze het overzicht verliezen en verveeld raken.

Een mooi e-book heeft dus een afwisselend design en inhoud. Verander bijvoorbeeld eens van achtergrondkleur, voeg een keer een foto toe, doe een opdracht, voeg een quote toe, laat mensen een video bekijken, laat de tekst anders verspringen of vertel een persoonlijk verhaal. Door de afwisseling houd je mensen actief en is de kans dus ook veel groter dat ze je kennis overnemen en kunnen onthouden.

#3 Geef het ruimte

Er is niets zo vervelend als een opgepropte pagina en dat je niet weet waar je moet kijken. Je hoeft niet alle informatie in beeld te brengen of bij elkaar op een pagina te proppen. Dat maakt het heel onrustig en kost het meer energie voor je klant om je boodschap te begrijpen. 

Mooi e-book maken Studio Rocket Power

Even een voorbeeld ter illustratie. De linker optie is minder goed leesbaar met de brede regels en weinig witruimte. Er zijn wel kopjes, dikgedrukte teksten en bullet points. Maar de rechter versie heeft meer ruimte, trekt meer de aandacht en is ook goed leesbaar met de gekleurde koppen en bulletpoints.

Een mooi e-book oogt rustig en heeft genoeg witruimte. Vertel informatie puntsgewijs, gebruik witregels tussen zinnen en geef het ademruimte! En als designer zeg ik je: er bestaat bijna niet zoiets als te veel ruimte. Liever meer pagina’s gebruiken met daarin rust dan een brij aan informatie.

#4 Maak het gebruiksvriendelijk

Je weet van tevoren niet altijd op welke manier klanten je product gaan gebruiken. Ik kan je nu al verklappen dat mensen het voor elkaar krijgen om dingen te doen die je niet voor mogelijk had gehouden. Bijvoorbeeld je e-book lezen op mobiel, het uitprinten of proberen overal op te klikken. 

Let er dus op dat je een mooi e-book maakt dat ook geschikt is voor diverse mogelijkheden en dat het intuïtief is. Zet er liever heel duidelijk op hoe het wel en niet te gebruiken is en waar ze moeten klikken dan dat je mensen laat bungelen. Zorg er ook voor dat je klanten weten hoe ze de gewenste informatie vinden door bijvoorbeeld een inhoudsopgave toe te voegen.

#5 Gebruik templates

Als je echt eenvoudig een mooi e-book wilt maken, gaan templates je zo enorm helpen. Dit zijn sjablonen die kant-en-klaar zijn en waar je alleen je content in hoeft te plakken en in je huisstijl moet zetten. Je vindt ze voor Word, maar als je echt een mooi design wilt hebben zou ik je aanraden om in Canva te werken. Dat werkt heel intuïtief. 

Ik ben enorm fan van templates, want het bespaart je gewoon zoveel tijd, geld en energie. Je hoeft niet zelf te lopen stoeien en hebt wel een mooi design. Win-win toch!

Extra tip: wil je al helemaal makkelijk doen en diverse templates hebben die bij elkaar passen? Bekijk dan mijn Online Business Template Kit! Hierin vind je 200 templates voor o.a. social media, e-books, webinars, logo’s en contentplanning. Voor maar €7,- kan je direct aan de gang en hoef je niet meer gefrustreerd te raken! Bekijk de kit hier: Online Business Template Kit.

En nu?

Wil je een mooi e-book maken, maar weet je niet goed hoe je dat moet doen? Gebruik deze 5 tips! Maak je boodschap visueel, wissel af in design en inhoud, geef het ruimte, maak het gebruiksvriendelijk en gebruik templates. 

Wil je meer leren over e-books maken en andere soorten online producten? Volg dan mijn cursus Maak je Online Product! Hierin leer je alles over de verschillende soorten online producten, hoe je goede inhoud maakt en hoe je alles kunt implementeren qua techniek. Super compleet dus! Ik leg alles op een praktische manier uit, inclusief vele tutorials en voorbeelden. Geen zorgen over de inhoud of techniek! Alles over de cursus vind je hier: Maak je Online Product.