7 Gratis tool om zelf mee te ontwerpen

door | jul 4, 2022

Als ondernemer zul je ongetwijfeld soms iets moeten vormgeven. Of het nou een document is, je website of een plaatje, je wilt wel dat het er professioneel en mooi uitziet. Maar hoe ga je dat doen? Gelukkig zijn er genoeg gratis tools om zelf mee te ontwerpen!

Ik heb zelf jaren ervaring als ontwerper. Hoewel ik ook graag gebruik maak van betaalde software zoals Adobe, gebruik ik ook regelmatig gratis tools. Er zijn vele handige websites te vinden die je gratis helpen.

In deze blog deel ik mijn favoriete gratis tools om zelf mee te ontwerpen. Tools die je altijd kunt gebruiken, maar ook voor kleuren, typografie en iconen.

Algemeen

Canva

Canva-Ondernemertool

Er bestaan diverse professionele programma’s om mee te ontwerpen, maar die kosten vaak wel een paar tientjes per maand. Toch is er ook een gratis tool om zelf mee te ontwerpen die iedereen kan gebruiken: Canva. 

Ik ben zelf groot fan van Canva omdat je er onwijs veel mee kunt. Ze bieden diverse templates aan die je kunt aanpassen naar je eigen stijl, er is een enorme bibliotheek aan materialen en het werkt heel gebruiksvriendelijk. Je kunt vrijwel alles met Canva ontwerpen. Presentaties, afbeeldingen voor social media, een document of je logo, alles kan in Canva. Er zitten zelfs video’s en muziek in, dus het zijn niet alleen maar afbeeldingen!

Het enige wat lastig is met Canva is als je een eigen icoon wilt ontwerpen. Bijvoorbeeld met een logo kan je gebruik maken van de bestaande iconen in Canva, maar deze kan je buiten de kleuren verder niet aanpassen. Als je eenvoudig een bestand wilt vormgeven is Canva wel echt een aanrader!

Kosten: Canva biedt een gratis versie aan waarmee vrijwel iedereen vooruit kan. Wil je alles uit de bibliotheek kunnen gebruiken en documenten anders downloaden dan enkel een afbeelding? Dan kan je Canva Premium voor €11,99 per maand gebruiken.

Bekijk Canva hier.

Lucidpress

Gratis-tool-om-zelf-mee-te-ontwerpen-Lucidpress-Ondernemertool

Een andere gratis tool om zelf mee te ontwerpen is Lucidpress. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar deze wordt wel veel gebruikt. Met deze drag-and-drop builder kan je eenvoudig documenten opmaken. Het lijkt op andere software om mee te ontwerpen, maar dan vanuit je browser. Voeg je branding toe en maak eenvoudig templates om efficiënt te kunnen ontwerpen.

Kosten: Lucidpress is gratis tot 3 documenten, zonder toegang tot hun bibliotheek van afbeeldingen en video’s. Wil je meer? Dan kost Lucidpress $10 per maand.

Bekijk Lucidpress hier.

Kleuren

Coolors

Gratis-tool-om-zelf-mee-te-ontwerpen-Coolors-Ondernemertool

Bij een mooi ontwerp horen ook mooie kleuren. Maar hoe kom je nou tot een mooi kleurenpalet? Coolors is hiervoor de gratis tool om zelf mee te ontwerpen! 

Als je de website Coolors opent komen de mooiste kleurenpaletten je al tegemoet. Als je de generator start maakt Coolors het eerste palet. Door vervolgens op de spatiebalk te klikken ga je naar het volgende palet. Zie je een mooie kleur? Dan kan je deze eenvoudig met het slotje vastzetten. Je kunt ook eenvoudig een andere tint van de kleur kiezen en de kleurcode kopiëren.

Ga net zolang door in de gratis tool totdat je helemaal happy bent met je kleurenpalet. Vervolgens kan je deze opslaan of exporteren.

Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Je kunt ook door de enorme bibliotheek van kleurenpaletten scrollen tot er eentje je aanspreekt.

Kosten: Coolors is gratis te gebruiken. Wil je je pallet voor later opslaan of meerdere paletten opslaan? Dan kan je Coolors Pro gebruiken voor $3 per maand.

Bekijk Coolors hier.

Make tints and shades

Gratis-tool-om-zelf-mee-te-ontwerpen-Tints-and-shades-Ondernemertool

Weet je al precies welke kleur je wilt gebruiken, maar twijfel je nog over de tint? Dan is de website make tints and shades een handige gratis tool om zelf mee te ontwerpen. Zeker als je van meerdere kleuren in 1 keer de tinten wilt opzoeken en met 1 klik wilt kopiëren is deze tool fantastisch.

Kosten: voor altijd gratis, maar je mag altijd een donatie doen aan de maker.

Bekijk Make tints and shades hier.

Typografie

Google Fonts

Een ander belangrijk onderdeel van een mooie vormgeving is de typografie. De lettertypes die je gebruikt hebben ook een grote invloed op de uitstraling. Heb je geen inspiratie voor een mooi lettertype? Dan is Google Fonts een fijne gratis tool om zelf mee te ontwerpen!

In Google Fonts kan je een hele lange lijst met diverse fonts zien. Heb je een bepaalde stijl als voorkeur? Dan kan je filteren tussen Serif (met streepje onderaan de letter), Sans Serif (zonder streepje onderaan), Display (decoratie), Handwriting of Monospace. 

Het fijne aan Google Fonts vind ik dat je zelf een tekst kunt schrijven om te zien hoe het lettertype eruit ziet en je kunt deze fonts overal gratis gebruiken. Klik het lettertype naar keuze aan en download met 1 klik alle varianten hiervan.

Kosten: gratis.

Bekijk Google Fonts hier.

Fontjoy

Een andere fijne gratis tool om zelf mee te ontwerpen is Fontjoy. Heb je geen inspiratie voor een mooi lettertype of wil je zien welk lettertype er mooi bij staat? Gebruik dan deze tool! 

Fontjoy werkt vergelijkbaar met Coolors. Als je de website opent zie je direct een combinatie van fonts. Zie je een mooie? Dan zie je welke dit is en kan je deze vastzetten. Door op spatie te drukken wordt er een nieuwe combinatie geladen. De lettertypes kan je niet downloaden vanaf de website, maar zijn vaak wel te vinden bij Google Fonts.

Kosten: gratis.

Bekijk Fontjoy hier.

Iconen

The noun project

Een belangrijk onderdeel van vormgeven is om beeldmateriaal te gebruiken. Met The Noun Project vind je vele zelfgemaakte iconen. Ze hebben meer dan 3 miljoen iconen, dus er zit ongetwijfeld wat voor je tussen. 

Heb je een mooie gezien? Dan kan je eventueel de kleur aanpassen en het icoon downloaden als png of svg. 

Kosten: wil je het icoon commercieel gebruiken? Dan moet je $2,99 per icoon betalen of je kunt een Pro account nemen van $39,99 per jaar waarna je alle iconen verder gratis kunt gebruiken.

Bekijk The Noun Project hier.

En nu?

Wil jij zelf dingen gaan ontwerpen zonder dat het je (veel) geld kost? Gebruik dan een van deze tools! Met Canva en Lucidpress kan je verschillende bestanden vormgeven, met Coolors en Make tints and shades ontdek je mooie kleuren. Met Google Fonts en Fontjoy vind je toffe lettertypes die bij elkaar passen en met The Noun Project kan je mooie iconen downloaden.