Een bedrijf starten met weinig geld: 10 stappen en tools

door | jan 25, 2022

Veel mensen denken dat je veel geld nodig hebt om een bedrijf te starten. In het begin moet je wel wat geld uitgeven, maar je kunt prima een bedrijf starten met weinig geld. 

Zelf zijn we ook zo begonnen. We hadden wat kleine klusjes en moesten ons daarvoor inschrijven. Veel geld heb je daarvoor niet nodig. Ik zou zeggen dat je met €100 een heel eind moet kunnen komen en het kan zelfs helemaal gratis.

Natuurlijk is het ook afhankelijk van het type bedrijf dat je start hoeveel geld je nodig hebt. Als je al veel ervaring hebt en de spullen om je werk uit te voeren heb je weinig meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan een laptop, telefoon of andere apparatuur. Moet je dat nog kopen of ga je producten verkopen, dan zul je wel meer geld nodig hebben om een bedrijf te starten.

Wil jij een bedrijf starten met weinig geld? Dan neem ik je met veel liefde mee in de stappen en tools die jou daarbij kunnen helpen!

Een bedrijf starten met weinig geld in 10 stappen 

#1 Inschrijving: €51,95

Je hebt officieel geen bedrijf totdat je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit kost je eenmalig €51,95. Deze kosten kan je later weer aftrekken bij de Belastingdienst. Je kunt er ook voor kiezen om in het begin jezelf nog niet in te schrijven, maar dan kan je ook niet echt factureren, btw rekenen en dit vervolgens weer terugkrijgen.

Dus een bedrijf starten met weinig geld kan altijd, maar onderzoek of je er echt een bedrijf van wilt maken of het meer als hobby wilt doen. Als je echt een ondernemer wilt zijn zul je jezelf ook moeten inschrijven bij de KvK. 

#2 Website: een paar euro per maand

Een website is cruciaal om potentiële klanten genoeg informatie te geven om bij je te gaan kopen. Als ik zie dat ondernemers geen website hebben neem ik ze vaak ook minder serieus. Bij een bedrijf starten met weinig geld kan je er voor kiezen om zelf je website te bouwen. Hier heb je dan weinig kosten aan.

Het domein en de hosting kosten je amper geld. Het domein kost meestal jaarlijks een paar euro en de hosting maandelijks ook een paar euro. Bij het bouwen van je website heb je geen tot weinig kosten. Je kunt gebruik maken van gratis thema’s en plugins. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om wat geld te investeren in een thema, dit kost meestal een paar tientjes. 

Mooie thema’s om te kopen vind je hier: https://themeforest.net/.

#3 Social media: gratis

Om jezelf zichtbaar te maken en je ideale klant te bereiken is het belangrijk om social media in te zetten. Dit zijn gratis platforms, dus bij een bedrijf starten met weinig geld kan je dankzij social media potentiële klanten bereiken zonder dat het je wat kost. Ik zou je dan ook aanraden om in de beginfase van je bedrijf je hierop te richten. 

Voeg de mensen toe die je al kent om je netwerk te kunnen benutten en maak jezelf regelmatig zichtbaar om nieuwe mensen te bereiken. Weet je niet hoe je moet starten met marketing? Bekijk dan vooral ook even deze blogs: Starten met marketing: in 5 stappen je marketingstrategie opzetten en 5 marketingstrategieën voor startende ondernemers.

Wat ik je ook nog zou aanraden is om je posts in te plannen via een tool. Wij werken zelf graag met Later en Hootsuite. Met deze tools kan je eenvoudig je berichten alvast klaarzetten zodat je consistent kunt posten, zonder dat je er steeds aan moet denken. Deze tools kan je gratis gebruiken als je niet heel veel posts inplant.

#4 Design: gratis

Bij een nieuw bedrijf hoort ook een passende huisstijl en design. Denk bijvoorbeeld aan de vormgeving van je logo, afbeeldingen bij je posts, een presentatie of documenten.

Het hebben van een goed logo ontwerp is waarschijnlijk een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt voor je bedrijf. Het moet opvallen en memorabel zijn. Er zijn verschillende manieren waarop je tegenwoordig een logo kunt maken. De handigste manier als je pas begint is om online een logo te ontwerpen. Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf inspiratie en het juiste logo sjabloon vinden. Het is de snelste, gemakkelijkste en meest kosteneffectieve optie.

Voor de afbeeldingen, presentatie en documenten zou ik je Canva aanraden. Dit is een online tool om eenvoudig verschillende bestanden in vorm te geven. Er staan al vele templates in Canva die je kunt gebruiken en aanpassen naar je eigen stijl. Door Canva te gebruiken kan je efficiënt al je bestanden mooi maken. 

Zeker bij een bedrijf starten met weinig geld is Canva dus een aanrader! Je kunt namelijk al heel veel ermee doen zonder dat het je ook maar iets kost. Canva kun je hier bekijken. Wil je wat hulp bij eenvoudig mooie templates maken? Bekijk dan ook even m’n webshop.

#5 Drukwerk: gratis

Veel mensen denken dat als ze een bedrijf starten dat ze meteen allemaal drukwerk moeten laten maken. Briefpapier, visitekaartjes, flyers, noem maar op. Maar heel eerlijk: wat doe je ermee? Ik heb nog honderden visitekaartjes liggen omdat ik er niks mee doe.

Ik zou je dan ook absoluut afraden om geld te steken in drukwerk. Bij een bedrijf starten met weinig geld is het geen prioriteit om drukwerk te hebben. Dus ga er niet aan beginnen en mocht je toch het echt een keer nodig hebben dan kan je het altijd nog maken. Je kunt het altijd zelf printen of een kleine oplage bestellen bij bijvoorbeeld Vistaprint of een lokale printshop. Het ontwerp kan je zelf gratis maken in Canva. 

#6 Zakelijke rekening: paar euro per maand

Een grote aanrader bij het starten van je bedrijf is om een zakelijke rekening te openen. Het is ontzettend fijn voor je eigen overzicht en het staat ook een stuk professioneler. Je kunt in een oogopslag je zakelijke kosten en inkomsten zien als het op een aparte rekening binnenkomt. 

Bij een bedrijf starten met weinig geld kan je overwegen om later de rekening te openen, maar ik zou je aanbevelen om het direct te doen. Een zakelijke rekening kost je een paar euro per maand. De meeste banken bieden ook nog aan dat je als starter de eerste 6 maanden gratis krijgt als je je net hebt ingeschreven. Dus zeker de moeite waard om het te bekijken. Wij zitten zelf bij Knab en dat bevalt super goed! 

#7 Boekhouding: gratis

Een belangrijk onderdeel van je bedrijf is de boekhouding. Niet de favoriet van elke ondernemer, maar je zult er toch aan moeten geloven. Bij een bedrijf starten met weinig geld zijn er gelukkig ook genoeg gratis opties. Je kunt er altijd voor kiezen om in Excel je boekhouding bij te houden, maar ik zou je zelf een boekhoudprogramma aanraden. Hiermee heb je het beste overzicht en kan je eenvoudig facturen maken en je kosten registreren. 

Als starter zou ik je Moneybird aanraden, zij bieden ook een gratis pakket aan. E-boekhouden biedt 15 maanden gratis aan als je net bent ingeschreven. Veel andere boekhoudprogramma’s bieden ook een korting aan als je net bent gestart, dus doe vooral onderzoek wat er voor jou het beste werkt. 

#8 Juridisch: gratis

Nog zo’n onderdeel wat belangrijk is: juridische zaken. Denk aan je algemene voorwaarden, privacy statement op je website of overeenkomsten met opdrachtgevers. Je kunt ervoor kiezen om ze zelf te schrijven zodat je ze helemaal begrijpt, je kunt bij je conculega’s kijken of je kunt gebruik maken van online tools zoals Ligo.

Ik heb zelf een combinatie gebruikt van allemaal, dat kan natuurlijk ook haha. Verdiep je in de materie zodat je weet wat je rechten zijn. Afhankelijk van de manier is het gratis of kost het je een paar euro. Uitbesteden aan een jurist is in ieder geval een stuk duurder!

#9 Persoonlijke ontwikkeling: gratis

Als alles is geregeld wil je jezelf als ondernemer ook nog blijven ontwikkelen. Gelukkig is er in deze tijd alles online te vinden en is het daarom niet perse nodig om veel geld te investeren. Wil je snel veel leren, dan is het overigens wel verstandig om te investeren in een expert.

Als je gratis of voor een kleine investering wilt leren kan je overal zoeken. Kijk op social media, youtube en andere platformen voor experts. Er valt ook genoeg te downloaden, zoals een ebook over een specifiek onderwerp. Daarnaast zijn er talloze online cursussen te volgen, vaak voor een kleine investering. Ook bij een bedrijf starten met weinig geld is er genoeg gratis te leren!

#10 Werkplek: gratis

Yes, je bent nu echt aan de slag met je bedrijf! Waar ga je werken? Bij een bedrijf starten met weinig geld heb je geen budget voor een eigen kantoor. Dat is alleen geen enkel probleem. Je kunt natuurlijk gewoon thuiswerken, maar er zijn ook genoeg gratis flexplekken.

Veel ondernemers zitten graag in koffietentjes te werken. Dat is ontzettend gezellig, maar de drankjes en lunch kunnen aardig prijzig zijn. Natuurlijk kan je dat soms doen ter afwisseling, maar er zijn dus nog genoeg andere mogelijkheden. De meest bekende flexwerkplek is Seats2Meet, hier kan je gratis gebruik van maken. Ze zitten door het hele land, maar er zullen ongetwijfeld ook bij jou in de buurt soortgelijke flexplekken zijn. Probeer vooral uit wat voor jou het beste werkt!

En nu?

Ga jij een bedrijf starten met weinig geld? Geen probleem! Je kunt veel zaken al gratis voor elkaar krijgen en anders met een kleine investering. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in het begin je bedrijf nog niet officieel te registreren, dan blijven er vrij weinig kosten over. Laat je in ieder geval niet tegenhouden om voor jezelf te beginnen omdat je denkt dat het veel geld kost! Je hebt vrijwel niks te verliezen 🙂

Wil je al direct starten met jezelf online zichtbaar maken zodat je nieuwe klanten bereikt? Download hieronder mijn Ultieme Online Marketing Checklist om te zien hoe sterk je ervoor staat en welke stappen je nog te zetten hebt!