Parttime ondernemen: hoe pak je dat aan? Voor- & nadelen en tips

door | okt 5, 2021

Parttime ondernemen kan ontzettend leerzaam zijn, maar ook een uitdaging. Je hebt een veilig vangnet bij je werkgever, maar ook minder tijd om aan je bedrijf te werken. 

Dat herken ik. De eerste jaren dat ik aan het ondernemen was deed ik een fulltime studie en daarna had ik 3 dagen in de week een baan in loondienst.

Dat heeft me veel geleerd, met vallen en opstaan. Wat zijn nou precies de voor- en nadelen van parttime ondernemen en vooral: hoe pak je het aan? In deze blog deel ik m’n lessen zodat jij alles uit het parttime ondernemen kunt halen!

Liever luisteren dan lezen? Check dan deze aflevering!

Wat zijn de voor- en nadelen van parttime ondernemen?

Allereerst wil je misschien kunnen afwegen waarom parttime ondernemen überhaupt wel of niet iets voor je is.

De voordelen van parttime ondernemen zijn:

 1. Je verdient gewoon je salaris bij je werkgever. Je krijgt natuurlijk minder als je parttime in loondienst bent dan bij fulltime, maar als het al je uitgaven dekt zit je goed. Je het dus geen financiële uitdaging als je gaat ondernemen naast je baan.
 2. Je kunt kijken of ondernemen wat voor je is. Je hebt niks te verliezen, dus je kunt alles proberen wat je wilt. Misschien kom je er wel achter dat je ondernemen veel te spannend vindt of geen idee hebt wat je moet doen op je vrije dagen. Maar de kans bestaat natuurlijk ook dat je het fantastisch vindt en je volledig op het ondernemen wilt storten.
 3. Je hebt de tijd om een basis voor je bedrijf neer te zetten. Omdat je je geen zorgen hoeft te maken over je financiën biedt dit de ruimte om je volledig te richten op het neerzetten van een sterk bedrijf. Je hebt er alle tijd voor en kunt keuzes maken o.b.v. wat jij wilt i.p.v. omdat je het geld nodig hebt. Als je wilt blijven ondernemen is het ontzettend handig als je op deze manier een solide basis hebt met klanten om dan de stap te maken volledig voor jezelf te gaan werken.
 4. Je hebt verzekerd bij je baas. Stel je raakt arbeidsongeschikt, dan moet je werkgever voor je betalen. Als je volledig wilt ondernemen moet je zelf voor verzekeringen betalen, maar als je een werkgever hebt val je onder diens verzekering.

De nadelen van parttime ondernemen zijn:

 1. Je hebt weinig tijd en focus. Als je parttime voor jezelf werkt heb je niet elke dag de hele dag de tijd om aan je bedrijf te werken en beschikbaar te zijn voor je eigen klanten. Zeker als er spoedklussen van je eigen klanten voorbij komen kan het best wel lastig zijn om je loondienst werk en je eigen werk te combineren. En ben je niet voor je baas aan het werk? Dan kan het soms best wel lastig zijn om dat werk los te laten. Je zult in je achterhoofd met verschillende bedrijven bezig zijn waardoor het soms lastig is om je volledig te focussen op je eigen bedrijf.
 2. Soms moet je toestemming vragen aan je baas of je mag gaan ondernemen. Het is natuurlijk sowieso belangrijk om het te overleggen met je werkgever, maar niet alle werkgevers zijn er even happig op als je minder bij ze wilt gaan werken om voor jezelf te beginnen. Wees open over waarom je het wilt gaan doen en wat je gaat doen, dan komt het vast wel goed.
 3. Je bent veel aan het werk. Hier heb ik mezelf wel schuldig aan gemaakt. Ik was vaak nog ‘s avonds of in het weekend aan het werk om werk in te halen. Het was niet tot diep in de nacht, maar na een lange werkdag nog een paar uurtjes achter je laptop te gaan zitten werken is niet heel goed voor je mentale rust kan ik je vertellen. Ik vond het altijd ontzettend leuk om nog te ondernemen, maar het is ook belangrijk om tijd te hebben voor andere dingen.
 4. Je hebt geen recht op ondernemersvoordelen. Er zijn verschillende regelingen voor ondernemers bij bijvoorbeeld de inkomstenbelasting. Om hier recht op te hebben moet je echter het urencriterium van 1225 uur per jaar halen dat je aan je bedrijf besteedt. Dit betekent dat je per werkweek zo’n 24 uur aan het ondernemen bent. Terugkomend op punt 3 betekent dat je dus veel tijd kwijt bent aan je bedrijf naast je baan om van de voordelen gebruik te mogen maken.

Als je hebt besloten om parttime te ondernemen hebben we nog een aantal tips voor je om er alles uit te halen wat erin zit!

Tip 1: Overleg met je werkgever

Parttime ondernemen naast je baan kan vaak wel in goed overleg met je werkgever. Als je nu fulltime werkt en minder wilt gaan werken is dat natuurlijk belangrijk om te bespreken, maar ook als je voor jezelf gaat beginnen als je al parttime werkt is het verstandig om dit te overleggen. 

Soms staat er in je arbeidscontract dat het niet mag om nevenactiviteiten te hebben, maar in overleg is er natuurlijk veel mogelijk. Vertel waarom je wilt gaan ondernemen en wat je gaat doen. Zeker als het in hetzelfde straatje zit is het belangrijk om afspraken te maken met je baas wat er wel en niet mag.

Zeker als je kunt overleggen met de eigenaar van het bedrijf is er wel het e.e.a. mogelijk aangezien die persoon ook een ondernemer is en het vast wel tof vindt als jij ook voor jezelf gaat beginnen. Leg in ieder geval jullie afspraken vast zodat er geen verwarring kan ontstaan!

Tip 2: Werk efficiënt

Bij parttime ondernemen heb je nou eenmaal minder tijd voor je bedrijf dan wanneer je 40 uur ervoor hebt. Daarom is het belangrijk om slim om te gaan met de tijd die je beschikbaar hebt. Plan goed in waar je aan wilt gaan werken zodat je een goede focus hebt.

Heel vaak zijn we geneigd om on the spot te bedenken wat we gaan doen, maar dan verval je heel snel in ad hoc taken die geen zoden aan de dijk zetten. Bepaal van te voren voor jezelf wat echt belangrijk is en plan dat direct in in je agenda, zo weet je zeker dat je ermee bezig gaat. En laat je ook niet gek maken door klanten dat iets echt super belangrijk is en direct moet worden gedaan, vaak valt dat wel mee. Nu je de belangrijkste taken voor je bedrijf in je planning hebt staan kan je direct aangeven aan je klant wanneer je ze kunt helpen.  

Tip 3: Werk vooruit

Met parttime ondernemen komt vaak ook parttime zichtbaarheid kijken, maar dat hoeft niet! Je kunt met heel veel zin al vooruit werken, net zoals met je marketing. Het helpt enorm als je taken in bulk gaan aanpakken. Zeker social media posts, blogs, e-mails, video’s en podcasts kan je al ruim van te voren maken. 

Plan er een moment voor en ga dan in een keer heel veel van de content maken en plan het in. Bijvoorbeeld met social media posts kan je ze heel eenvoudig inplannen met Later of Hootsuite. Zo hoef je er niet meer naar om te kijken, maar ben je toch zichtbaar. 

Ditzelfde geldt ook voor stories. Deze kan je ook al eerder opnemen en opslaan op je telefoon of als concept in Instagram (dan blijven ze 7 dagen bewaard). Let erop dat je dan even een ander shirtje aantrekt zodat het niet al teveel opvalt dat je ze op hetzelfde moment hebt gemaakt. 

Tip 4: Schakel hulp in

Met parttime ondernemen heb je minder tijd, maar wel een financieel vangnet. Het kan daarom interessant zijn om hulp in te schakelen voor gebieden die jou veel tijd kosten. Investeer bijvoorbeeld de inkomsten die je verdient aan je business weer terug in je bedrijf of investeer wat geld van je vaste baan om de volgende stap te gaan zetten.

Misschien heb je wel een extra handje nodig voor je e-mail of social media, dan is een VA heel handig. Of misschien wil je juist kunnen sparren over je business, branding en marketing. Dan zijn wij bijvoorbeeld weer handig om in te schakelen zodat je die stevige basis neerzet en alleen maar je kostbare tijd besteedt aan dingen die er echt toe doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar ons 1:1 traject 🙂

Tip 5: Blijf spelen en maak het leuk voor jezelf

Elke ondernemer herkent dit en met parttime ondernemen kom je het ook ongetwijfeld tegen: het wordt ineens serieus. Je voelt de druk om de beste posts te plaatsen, elke dag even je gezicht te laten zien, met iedereen af te spreken en ook nog gewoon je werk te doen. 

Zeker als je al niet alle tijd van de wereld hebt is het belangrijk om het voor jezelf leuk te houden en er vooral lol in te hebben. Kijk naar waar jij goed in bent en energie van krijgt. Focus je op de dingen die het verschil maken en heb plezier! Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker en lichter om vol te houden.

Tip 6: Plan vrije tijd in en blijf flexibel

Met parttime ondernemen zal je het liefst elke vrije minuut die je hebt willen besteden aan je bedrijf. Let er wel op dat je ook tijd voor jezelf houdt en ontspant. Je wilt geen burn-out krijgen doordat je zoveel werkt. 

Misschien vind je dit heel lastig of juist totaal niet: maar als iemand spontaan wat leuks met je wilt gaan doen zeg dan vooral ja! Juist die spontane uitstapjes helpen je ook met nieuwe ideeën. 

Ondernemerschap geeft je de mogelijkheid om je eigen tijd in te delen, dus maak daar ook gebruik van! Gun dat jezelf, je zult merken dat het zich erna direct uitbetaald.

Conclusie

Parttime ondernemen biedt verschillende voor- en nadelen die je voor jezelf zult moeten afwegen. Heb je het altijd al willen proberen? Ga het doen! Zeker naast een baan in loondienst heb je eigenlijk niks te verliezen. 

De tips die het jou makkelijker kunnen maken om alles te halen uit het parttime ondernemen zijn:

 1. Overleg met je werkgever
 2. Werk efficiënt
 3. Werk vooruit
 4. Schakel hulp in
 5. Blijf spelen en maak het leuk voor jezelf
 6. Plan vrije tijd in en blijf flexibel

Ik hoop dat je met deze tips ook de stap zet om voor jezelf te gaan beginnen als je dat nog niet deed. Ik geloof er namelijk in dat het je zoveel gaat brengen, ook als het parttime is. Als wij het kunnen, dan kan jij het ook!

Ben jij al parttime aan het ondernemen? En zo ja, hoe gaat dat?