Waar voldoet een goede website aan? 4 tips!

door | mrt 25, 2020

Tegenwoordig weet iedereen wel een en ander van een website af. Bijna iedereen en elk bedrijf heeft er wel een. Maar daarmee is nog niet gezegd dat het ook een goede website is. Wij zien dagelijks vele websites, de een beter dan de ander. Maar wat zorgt ervoor dat een website ook daadwerkelijk goed is? En waarom? Tijd om daarin te duiken!

Web·site (de; v(m); meervoud: websites)

locatie op internet, bestaand uit een of meer pagina’s met informatie, foto’s, geluid enz.

Wat is een ‘goede’ website?

Misschien is het goed om stil te staan bij de definitie van ‘goed’. Het belangrijkste is dat het waarde biedt aan de bezoeker. Mensen komen met een reden naar je website. Belangrijk is om dan ook de oplossing op hun vraag te bieden. Maar wat is de reden dat mensen jouw website bezoeken? Als je dit weet kan je je hier op focussen om de meeste waarde voor te bieden.

 

De doelgroep

We beginnen altijd bij de doelgroep. Wie gaat uiteindelijk de website bezoeken? Wat is dat voor persoon? Wat zijn zijn/haar interesses? Binnen welke doelgroep valt die persoon? Wat voor stijl spreekt zo iemand aan? Via welk apparaat? Zomaar wat vragen, maar zeker niet onbelangrijk om aan je voorbij te laten gaan. Dit soort vragen, en met name de antwoorden erop, zorgen ervoor dat jij een duidelijk beeld krijgt van de doelgroep voor jouw website. Je wilt tenslotte wel dat jouw bezoeker zijn/haar doel bereikt op jouw website.

 

Duidelijke boodschap

Oke, nu we weten voor wie we de website gaan maken, is het tijd om te bepalen welk verhaal je wilt vertellen. Als je iemand over wilt laten gaan op actie, is het belangrijk dat je de bezoeker weet mee te nemen en vast te houden. Van introductie, naar meer informatie, naar actie! Maak het persoonlijk en authentiek. Maak het kort, maar krachtig. Maak het visueel en laat het spreken! Creëer dus content wat bijdraagt aan jouw verhaal, maar wat de bezoeker aanspreekt. Houd er rekening mee dat de bezoeker in eerste instantie jouw website scant. Vermijd dus oneindige lappen tekst. We snappen dat je veel te vertellen hebt, maar houd het concreet!

 

Consistent design

Tijd om jouw boodschap visueel te maken! Pas je huisstijl op een consistente manier toe in je website. Denk hierbij aan typografie, kleurgebruik, knoppen en iconen. Consistentie zorgt vertrouwen, rust en overzicht. Naast een aantrekkelijk design is het nog belangrijker dat het voor de bezoeker vanzelfsprekend is hoe de website werkt. Om dit te doen is het goed om een duidelijke informatiestructuur te maken en witruimte te gebruiken. Dat biedt focus en zorgt ervoor dat de gebruiker zijn doel sneller behaalt. Maak duidelijk waar op geklikt kan worden en gebruik micro-interacties voor veranderingen. Maak het zo aantrekkelijk mogelijk voor je bezoeker!

 

Werkend en veilig

Nu je een mooie website hebt met een sterke boodschap moet alles wel goed werken! Anders doet dit af aan de ervaring. Hoe snel laadt ie? Is ie veilig? Werken alle formulieren en knoppen? Blijf testen, testen, testen!

Kijk ook goed hoe je website er op verschillende apparaten uitziet. Het aantal mobiele bezoekers blijft stijgen, in 2018 was dit al 40%. Vergeet dit niet! Je kan het ook juist als startpunt gebruiken om je website zo minimaal mogelijk op te zetten en verder uit te breiden naar desktop. Simplicity is key!

 

Waar voldoet een goede website aan?

Waar voldoet een goede website aan?

De doelgroep, de boodschap, het design en de werking ervan zijn allemaal belangrijke voorwaarden voor een goede website. Concrete tips om echt mee aan de slag te kunnen? Dat krijg je in onze volgende artikel!

Wil je een frisse blik op jouw website? Dat kan! Stuur ons een berichtje en wij geven je graag feedback!