Zakelijke bankrekening voor ondernemers – 4 banken uitgelicht

door | apr 10, 2023

Heb jij als ondernemer al een zakelijke bankrekening? Sommige ondernemers twijfelen er in het begin over om er een te maken. Ik vind het zelf juist een van de fijnste zaken om te hebben als ondernemer, dus ik zou het je absoluut aanraden! In deze blog vertel ik je waarom een zakelijke bankrekening voor ondernemers verstandig is om te hebben en welke banken ik zou aanraden.

Waarom een zakelijke bankrekening voor ondernemers verstandig is

Ik wil graag beginnen met uitleggen waarom een zakelijke bankrekening aan te raden is voor ondernemers. Het heeft in mijn ogen 3 grote voordelen:

  1. Voor je eigen overzicht. Ik vind het zelf heel fijn dat er een scheiding is tussen zakelijke en privé transacties dankzij de verschillende bankrekeningen. Als ik wil zien wat voor afschrijvingen er zijn geweest voor m’n bedrijf, dan kan ik simpel op de zakelijke bankrekening kijken. Zo is er geen onduidelijkheid wat waar bij hoort. 
  2. Het staat professioneel. Als je een factuur stuurt staat daar je bankrekening bij. Ik vind het er zelf wel zo professioneel uitzien als daar een bedrijfsnaam bij staat i.p.v. een persoonsnaam. Als je jezelf serieus neemt als ondernemer hoort daar gewoon een zakelijke bankrekening bij.
  3. Je kunt een koppeling leggen met je boekhoudpakket. Het is natuurlijk afhankelijk van je boekhoudprogramma, maar voor je boekhouding is een zakelijke bankrekening ook aan te raden. Dan kan je heel eenvoudig je transacties importeren in je boekhoudprogramma en alles correct boeken. Als je alleen maar een persoonlijke rekening hebt kan je vaak geen automatische koppeling leggen en staan alle transacties door elkaar. Ik ben altijd voor slim werken, daar hoort ook een koppeling met je boekhoudprogramma bij!

Waar je een zakelijke bankrekening kunt aanmaken

Voordat we gaan kijken naar de banken waar je een zakelijke bankrekening kunt aanvragen wil ik je vooral aanraden om te kijken naar wat jij belangrijk vindt. Misschien heb je al een persoonlijke rekening bij een bank en wil je daar zakelijk ook graag bij. Misschien wil je vooral een digitale bank, duurzame bank, goedkope bank of heb je nog andere voorwaarden. Doe vooral onderzoek wat jou het meeste aanspreekt en wat anderen erover zeggen.

Knab

Mijn persoonlijke favoriet en die van vele andere ondernemers voor een zakelijke bankrekening als ondernemer is Knab. Ik zit zelf al jaren bij Knab en ik vind hun service vooral heel fijn. Je kunt online een bankrekening openen zonder nog langs te moeten gaan bij een fysieke bank. Ik vind ze daarnaast ook ontzettend klantvriendelijk. Ik moest wat dingen regelen en ik werd daarbij heel snel en vriendelijk geholpen. Je kunt met ze bellen, maar ook heel makkelijk met ze chatten vanuit de app.

Ik vind de app van Knab ook heel fijn. Het werkt heel gebruiksvriendelijk en is overzichtelijk. Je ziet in een oogopslag al je rekeningen en kunt vanuit de app nieuwe spaarrekeningen aanmaken. Ik vind het sowieso een voordeel dat je oneindig veel spaarrekeningen kunt hebben bij Knab, dus het is een ideale bank als je met Profit First werkt. 

Kosten: vanaf €7 per maand bij 1 rekeninghouder, met meer kost het €9 per maand.

Lees hier meer over Knab.

ING

De tweede populaire bank voor een zakelijke bankrekening is de ING. Ik heb hier zelf een privé rekening, maar geen zakelijke rekening. Voor privé vind ik het heel fijn. Ze hebben een goede klantenservice en een fijne app. Het verschil met Knab is alleen dat je fysiek langs moet gaan bij een bank om een account te openen. Als je er privé al zit is dit niet nodig als je er ook een zakelijke rekening wilt openen.

Verder kan je vanuit de app en desktop ook diverse potjes aanmaken, bij ING noemen ze dit spaardoelen. Je kunt tot 10 doelen aanmaken. Per doel bepaal je waar het voor is en hoeveel je wilt sparen (je kunt dit allebei later nog aanpassen). Deze potjes staan dan onder je rekening om te bekijken en gebruiken. Maak bijvoorbeeld een potje voor je BTW-aangifte, onvoorziene kosten en een bepaalde investering. 

Een ander voordeel van een zakelijke bankrekening bij ING hebben is dat je vrij eenvoudig een zakelijke Creditcard kunt aanvragen. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen, maar als alles akkoord is kan je dit beheren vanuit hetzelfde account.

Kosten: €9,90 per maand, als starter krijg je de eerste 6 maanden gratis.

Lees hier meer over ING zakelijk.

Rabobank

De derde populaire bank voor een zakelijke bankrekening is Rabobank. Ik heb hier persoonlijk nooit een rekening gehad, maar de Rabobank is wel populair onder ondernemers. 

Rabobank biedt 2 verschillende pakketten aan: een gewone zakelijke rekening voor €9,95 per maand. Als je net bent gestart met ondernemer krijg je de eerste 6 maanden gratis met dit pakket. Als tweede mogelijkheid bieden ze de Rabo ZZP Rekening. Hiermee betaal je alleen voor wat je gebruikt: €0,39 per transactie, geen maandelijkse kosten. 

Ben je geïnteresseerd in Rabobank? Reken dan eerst uit welk pakket voor jou het meest interessant is!

Lees hier meer over een zakelijke rekening bij Rabobank.

Bunq

De laatste bank voor een zakelijke bankrekening die ik nog wil benoemen is Bunq. Deze bank is snel aan het stijgen onder de ondernemers. Het grote voordeel van Bunq is dat alles digitaal is. Je kunt binnen 5 minuten een rekening aanmaken met hun app. Ook kan je maar liefst 25 spaarrekeningen aanmaken waarmee je kunt betalen. 

Alles draait om de app bij Bunq. Daarom is deze ook heel gebruiksvriendelijk. Als je een voorkeur hebt voor een digitaal georiënteerde bank zou ik je zeker aanraden om Bunq en Knab even te bekijken!

Kosten: €4,99 per maand. De goedkoopste van de 4 dus!

Bekijk hier meer over Bunq.

En nu?

Er zijn natuurlijk nog veel meer banken waar je een zakelijke bankrekening kunt aanvragen. Bovenstaande 4 worden het meeste gebruikt door ondernemers in Nederland. Ik zou je vooral adviseren om rond te kijken bij de verschillende banken. Open een rekening bij de bank die je het meeste aanspreekt, uiteindelijk kan je altijd nog overstappen als het toch niet zo perfect is als je dacht. 

Welke bank heeft jouw voorkeur voor een zakelijke bankrekening?