5 tips om te dealen met feedback, meningen van anderen en kritiek als ondernemer

door | jul 17, 2023

De kans is groot dat je kritiek als ondernemer gaat krijgen. Je zet jezelf als ondernemer in de spotlight en zul je met veel (persoonlijke) ontwikkeling te maken krijgen. Niet iedereen uit je omgeving zal je begrijpen. Ook is de kans groot dat je op een gegeven moment je bedrijf gaat veranderen, omdat je hebt geleerd. Bij elke verandering kan je op onbegrip en kritiek stuiten. Daarnaast zul je ook kritiek als ondernemer kunnen krijgen van je klanten. Dat is allemaal niet altijd even makkelijk of leuk.

Ik wil je graag helpen om met deze feedback, meningen van anderen en kritiek die je krijgt om te gaan. Hoe je dat doet op een positieve manier ontdek je in deze blog!

5 tips om om te gaan met kritiek als ondernemer

Het belangrijkste is dat je werkt aan je mindset. Als je alles als negatief bestempeld zul je nooit op een positieve manier om kunnen gaan met feedback, andere meningen en kritiek als ondernemer. 

Kritiek-als-ondernemer-Studio-Rocket-Power

#1 Neem het niet zo persoonlijk

Vaak als we kritiek als ondernemer krijgen, zien we dat als een persoonlijk falen. Je kan iets niet goed, bent geen goede ondernemer, weet het niet goed, bent er niet de juiste persoon voor etc. Terwijl kritiek vooral wat zegt over de afzender en niet alleen maar wat over jou. 

Als je een hele bak kritiek over je heen krijgt, kan het namelijk nooit zo zijn dat alles aan jou slecht is. Misschien is de afzender wel gefrustreerd of boos over iets heel anders (meestal zichzelf), maar uit het bij jou. Vaak helpt het al om sympathie te tonen aan diegene om de angel eruit te trekken.

Daarnaast is het zo dat mensen heel weinig op anderen letten. Denk maar eens aan een gênant moment van iemand anders. Je kunt misschien wel iets benoemen, maar over onszelf weten we altijd veel meer negatieve dingen te zeggen. Als de afzender van de kritiek jou amper kent, dan kan diegene toch ook niks over jou persoonlijk zeggen? 

Kijk of de feedback dus echt op jou gericht is, of dat het vooral over iets of iemand anders gaat. Misschien maakt iemand een groot probleem van iets, terwijl het over een heel klein punt gaat. Laat het je zelfbeeld dan ook niet beïnvloeden!

#2 Weeg het niet te zwaar

Laat ik voorop stellen: kritiek als ondernemer krijgen betekent niet dat dat het einde van de wereld of je bedrijf is. Op het moment dat je iemand tegenover je hebt die het beter denkt te weten kan het heel overweldigend zijn en kan je dichtklappen. Of misschien word je wel boos of verdrietig. 

Let er alleen op dat je niet daaruit gaat handelen, dat kan een negatieve impact hebben. Als je heel veel emoties voelt, zeg dan dat je het even moet laten bezinken en er later op terugkomt. Dan kan je namelijk veel beter de feiten en je emoties uit elkaar houden en er rustiger en rationeler naar kijken. 

Daarnaast is niet alle feedback en kritiek even waardevol. Mensen mogen iets van je vinden, maar dat hoeft niet in te houden dat je er ook wat mee doet. Vaak geven mensen hun mening terwijl ze helemaal geen verstand van het onderwerp hebben. Waarom zou ik dan daar naar luisteren? Alleen de mensen die verder zijn dan ik of me goed kennen en het beste met me voor hebben, zijn een goede bron van feedback. De rest van de kritiek en meningen doe ik vrij weinig mee, want dan kom ik niet dichter bij m’n doel. Ik schrijf de andere feedback wel op en mocht ik het vaker horen, dan zit er misschien een kern van waarheid in.

Weeg voor jezelf af – na er even afstand van te hebben genomen – wat de feedback en kritiek daadwerkelijk inhoudt en hoe belangrijk je het vindt. 

#3 Zie de waarde ervan in

Als je kritiek als ondernemer krijgt kan je meteen in de verdediging schieten of het bestempelen als slecht. Maar dat is zonde! Want feedback en kritiek kunnen je enorm helpen met groeien. Niet alleen qua mindset en gedrag van jezelf, maar ook met je business. 

Ik vind het daarom belangrijk om open-minded erin te gaan en op zoek te gaan naar oplossingen. Waar komt de kritiek vandaan? Wat is eigenlijk de kern van het probleem? En hoe zou ik dit het beste kunnen oplossen? 

Dat betekent niet altijd dat je er dus iets mee moet, maar kritiek en feedback op waarde schatten helpt ook met nieuwe ideeën krijgen of verbeterpunten zien die je nog niet eerder wist. 

#4 Luister goed

Kritiek en feedback kunnen ontzettend waardevol zijn als je de kern van het probleem kan achterhalen. Hiervoor is het belangrijk om goed te luisteren en door te vragen. Durf te vragen waardoor iemand deze mening heeft en wat je ermee kunt doen. Dit draagt niet alleen bij aan de sympathie, maar geeft je ook de inzichten die je nodig hebt. 

Wees hierbij ook bereid om je eigen overtuigingen los te laten om het perspectief van de ander te begrijpen. Als je dit niet doet stuit je op veel weerstand bij jezelf en de afzender, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. 

Luister ook goed naar jezelf. Vind je rationeel dat je iets met de kritiek moet, maar voelt het niet goed? Durf dan naar je gevoel te luisteren!

#5 Reageer professioneel

Als je kritiek als ondernemer krijgt is het belangrijk om professioneel en sympathiek te reageren. Probeer dus te voorkomen dat je heel defensief reageert of direct de punten van de ander gaat weerleggen. Als je je openstelt en de ander bedankt voor hun input zul je niet alleen de angel eruit trekken, maar krijg je ook betere inzichten. De andere kant heeft in ieder geval moeite gedaan om naar je uit te reiken, dan kan je daar prima vriendelijk op reageren.

De ander bedanken geeft ook meteen de kans om de vragen te stellen om meer details te verkrijgen en de ander beter te begrijpen. Door op een respectvolle manier te reageren, toon je aan dat je openstaat voor feedback en serieus bent rondom de ander.

En nu?

Je zult ongetwijfeld feedback, meningen en kritiek als ondernemer krijgen. Dat is onvermijdelijk, maar ook een kans om te groeien. Probeer hier met een positieve mindset in te staan om er nuttig mee om te gaan. Probeer de kritiek niet persoonlijk te nemen en te zwaar te wegen. Zie juist de waarde ervan in, luister goed en reageer professioneel. 

Kan je wel wat hulp gebruiken om goed om te gaan met kritiek als ondernemer? Plan dan een gratis inspiratiesessie in en dan kunnen we lekker samen sparren over je bedrijf, aanbod, marketing en je dromen. Daar krijg je ook nog eens een enorme motivatieboost van! Helemaal gratis en inplannen op een moment dat voor jou uitkomt. Klik hier en plan direct jouw sessie in!