Een goede visualisatie maken in 5 stappen – van opbouw tot techniek

door | okt 9, 2023

Een visualisatie maken is super leuk om te doen en kan mensen enorm helpen. Misschien vind je het zweverig, maar ik vind meditaties en visualisaties super fijn. Ze kunnen enorm goed helpen met ontspannen, verbinden met jezelf en waardevolle inzichten krijgen. 

In deze blog leg ik je uit wat een visualisatie is, hoe je deze goed opbouwt en hoe je het maakt!

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

Wat is een visualisatie?

Een visualisatie focust zich op de verbeeldingskracht. Door de luisteraar een beeld te laten schetsen, probeer je diegene inzichten en inspiratie te geven om hun leven te verbeteren. Door voor je te zien hoe je wilt dat een bepaald aspect uit je leven is, kan dat enorm bijdragen aan het doorvoeren van veranderingen. Het gaat hierbij niet alleen om het zien van de toekomst, maar ook om hier een gevoel bij te krijgen. Visualisaties draaien om thema’s, zoals bepaalde doelen voor succes, gezondheid, zelfbeeld, relaties etc. 

Bij visualisaties kan het helpen om stap voor stap stukjes uit het beeld te schetsen. Bijvoorbeeld ‘je loopt door een bos. Je kijkt om je heen en ziet een prachtig dier staan dat je aankijkt.’ Je geeft op die manier een richting, maar ook genoeg ruimte om de details zelf in te vullen.

Het leuke aan visualisaties is dat je ze op verschillende manieren kunt aanbieden. Als gratis weggever, je kunt ze los verkopen, als pakket of als onderdeel van een groter aanbod. 

Hoe bouw je een goede visualisatie op?

Voordat je een goede visualisatie kunt maken is het belangrijk om stil te staan bij de opbouw. Zo kan je de luisteraar op een prettige manier er doorheen loodsen. 

De opbouw voor een visualisatie kan er zo uitzien:

  1. Welkom heten. Dit hoeft niet langer te duren dan alleen welkom zeggen, maar bij een eerste visualisatie van een reeks of gratis weggever kan je jezelf nog eventueel kort voorstellen.
  2. Uitleg geven. Bij een visualisatie is het fijn om te weten wat je kunt verwachten. Denk aan bepaalde gevoelens die naar boven komen of een lichamelijke sensatie. Vertel ook eventueel hoe lang de visualisatie duurt en dat alles er mag zijn.
  3. Visualisatie zelf. Tijdens de inhoud ga je in op het thema, speelt er achtergrondmuziek en zorg je ervoor dat de luisteraar zich veilig voelt en in stapjes aan het onderwerp werkt. 
  4. Terugkomen. Bij een goede visualisatie begeleid je de luisteraar ook weer terug naar het hier en nu. Bijvoorbeeld door hun lichaam rustig te bewegen of de verschillende stappen weer terug naar het begin af te lopen.
  5. Optioneel: tip, opdracht of vraag. Het kan natuurlijk zijn dat er bepaalde gedachten, beelden of gevoelens worden getriggerd tijdens de visualisatie. Dan kan het fijn zijn om dit op te schrijven. Je kunt ook nog een extra tip geven, over extra zacht zijn naar jezelf, of een vraag stellen om mensen over na te laten denken. Dit moet wel bij het onderwerp van je visualisatie aansluiten. Of zeg bijvoorbeeld dat de luisteraar nog even kan blijven relaxen.
  6. Afsluiting. Sluit de visualisatie op een rustige manier af door mensen te bedanken voor het luisteren. Laat het geluid langzaam zachter worden totdat er niks meer te horen is.

Een visualisatie maken

#1 Doe inspiratie op

Voor je visualisatie maken is het leuk om wat inspiratie op te doen van andere visualisaties. Je kunt ze eigenlijk overal vinden. Op Spotify, YouTube en er zijn diverse apps voor. Denk aan Headspace en, mijn persoonlijke favoriet, InsightTimer.

Luister naar de opbouw, bekijk de onderwerpen en luister wat voor muziek goed werkt. Inspiratie voor muziek vind je bijvoorbeeld in de YouTube audiobibliotheek.

#2 Bereid je voor

Een visualisatie maken kan vanuit niks als je veel ervaring hebt, maar ik zou je aanraden om je altijd even voor te bereiden. Kom in een goede energie, zorg dat je de opbouw helder hebt en muziek hebt uitgekozen. Let er ook op dat je in een rustige omgeving zit zodat je niet gestoord wordt en de luisteraar geen last kan hebben van achtergrondgeluid. 

#3 Gebruik goede apparatuur

Om een goede visualisatie te maken is de apparatuur belangrijk. Je wilt natuurlijk wel dat de luisteraar je goed kan verstaan en dat er geen afleidingen te horen zijn. Om dit te doen raad ik je aan een goede microfoon te kopen en op te nemen met professionele software. 

Een goede microfoon zijn bijvoorbeeld deze: Blue Snowball of Nuvance. Voor de software raad ik je aan om Audacity te gebruiken, daarmee kan je het na het opnemen ook mee bewerken. En het is gratis te gebruiken!

#4 Bewerk de audio

Nadat je je visualisatie hebt opgenomen ga je de audio bewerken. Knip eventueel stukjes eruit die je storend vindt, maar let er op dat het nog wel natuurlijk blijft. De muziek voeg je pas toe tijdens het bewerken, anders verspringt het als je knipt in het geluid.

Check ook of het geluid overal even hard is en dat het goed te horen is. Aan het begin en einde is het fijn als het geluid rustig in komt en afloopt, dat noem je ook wel een fade. 

#5 Upload je bestand

Als je visualisatie af is gaan we het bestand uploaden zodat mensen er naar kunnen luisteren! Je kunt het op Spotify zetten als het een gratis weggever is. Je kunt het op Soundcloud zetten bij een betaald product. Of je kunt je bestand uploaden op je website en het op een pagina gebruiken, of upload het bijvoorbeeld op Google Drive om vervolgens de link te delen. 

#6 Gebruik je visualisatie

Een visualisatie maken doen we niet om er vervolgens niks mee te doen. Afhankelijk van je doel wil je het gebruiken. Promoot het als betaald product of gratis weggever als het op zichzelf staat. Je kunt er een kassakoopje van maken. Of stuur het op naar klanten als het ter ondersteuning is. 

Je hebt zowel werk erin gestoken om je visualisatie te maken, geef het dan ook de verdere aandacht die het verdient! 

Visualisatie-maken-Studio-Rocket-Power

En nu?

Wil je een visualisatie maken? Super goed! Een goede visualisatie kan enorm goed werken voor klanten! Je kunt een goede visualisatie maken door inspiratie op te doen, bereid je goed voor en bouw je visualisatie op. Bij het opnemen is het belangrijk om goede apparatuur te gebruiken. Na het opnemen bewerk je je visualisatie, upload je deze en gebruik je ‘m waar je wilt! 

Wil je meer leren over visualisaties en andere soorten online producten? Volg dan mijn cursus Maak je Online Product! Hierin leer je alles over de verschillende soorten online producten, hoe je goede inhoud maakt en hoe je alles kunt implementeren qua techniek. Ik leg alles op een praktische manier uit, inclusief vele tutorials en voorbeelden. Geen zorgen over de inhoud of techniek! Alles over de cursus vind je hier: Maak je Online Product.