Waarom investeren als ondernemer? 3 redenen en 5 tips

door | mrt 24, 2021

Investeren als ondernemer vond ik altijd enorm eng. Geld uitgeven zonder dat je garanties hebt van de resultaten, dat deed ik liever niet. Ik zocht het zelf wel uit als zelfstandige meid die ik ben. 

Maar laten we eerlijk wezen: je kunt nooit alles zelf perfect leren en uitvoeren. Uiteindelijk kom je op een punt dat je iemand nodig hebt. Iemand die je helpt groeien, iemand met de expertise zodat je veel sneller en beter wordt. Maar dat kost natuurlijk geld.

Ik kocht altijd al graag boeken en soms een goedkope cursus, maar meer dan dat durfde ik niet. Mijn money mindset was totaal niet goed en ik dacht alleen maar in tekorten.

Terwijl je op die manier natuurlijk niet kunt groeien. Dus ik moest aan m’n money mindset werken en die stap zetten om te gaan investeren. Inmiddels hebben Denise en ik samen al wel €10.000 geïnvesteerd in onze persoonlijke ontwikkeling en de groei van ons bedrijf.

Ik ben ontzettend blij dat we die stap hebben gezet want het heeft echt enorm veel opgeleverd. De enorme groei die we nu hebben doorgemaakt was anders niet gebeurd of het had heel lang geduurd. Super zonde!

In deze blog wil ik je dan ook 3 redenen vertellen waarom het belangrijk is om te investeren als ondernemer en geef ik je nog een paar tips om ermee aan de slag te gaan!

Waarom investeren als ondernemer?

1.Zonder investeren geen groei

Ik geloof niet dat het mogelijk is om echt enorm te kunnen groeien als persoon of als bedrijf zonder te investeren. Zeker als je kiest om te investeren in datgene wat je nu enorm belemmerd in je leven of bedrijf.

Het maakt niet uit of je al lang aan het ondernemen bent, net bent begonnen of nog gaat starten. Er is altijd wel iets waar je je in kunt ontwikkelen. Of het betekent dat je hulp inschakelt van een expert of werk uitbesteedt, het gaat je zo enorm veel opleveren. 

Realiseer je dat je investeringen zich uiteindelijk altijd terugverdienen. Misschien is dat al direct, maar het kan ook zijn dat je iets langer moet wachten tot je resultaat ziet. Hoe dan ook levert het je winst op, in geld, persoonlijke groei of bijvoorbeeld vrijheid.

2. Tijd is geld

Het is een beetje een standaard uitdrukking, maar het is wel echt zo. Tijd is geld en door te investeren kan je een beetje meer tijd kopen. Je kunt bijvoorbeeld investeren in het uitbesteden van werk, maar je kunt ook investeren in een hogere productiviteit.

Dit kan door te leren over bepaalde processen, maar je kunt natuurlijk ook investeren in apparatuur zoals een snellere laptop of systemen die je helpen om productiever te zijn zoals je boekhoud- of mailprogramma.

3. Word een expert

Door te investeren in jouw kennis word je natuurlijk een expert in dat vak. Dit zorgt er niet alleen voor dat je als een autoriteit wordt gezien vanwege al je kennis, maar het geeft je ook een voorsprong op je concurrent.

Als jouw skills beter zijn dan die van je concurrent zullen klanten enorm tevreden over jou zijn. En een hogere klanttevredenheid zorgt natuurlijk weer voor meer klanten, dus dat is alleen maar win-win!

Tips voor investeren als ondernemer

Misschien ben je al aan het investeren, maar misschien durf je het net zoals ik eerst nog niet. In dat laatste geval wil ik je graag nog wat tips geven hoe je toch die stap kunt gaan zetten om te gaan investeren in jouw persoonlijke en zakelijke groei!

#1 Werk aan je money mindset

Ik benoemde het in de inleiding al even, maar je money mindset heeft echt enorme invloed op jouw investeringen. Hoe staat het met jouw money mindset? Durf jij te investeren of ben je bang voor de gevolgen? Denk je in een tekort van geld of denk jij juist vanuit overvloed?

Door je bewust te worden van jouw money mindset kan je deze gaan aanpakken zodat het bijdraagt aan jouw droomleven. Hier staan tips hoe je dit kunt aanpakken.

#2 Maak doelen

Doelen formuleren helpt enorm met het creëren van toekomstperspectief en een plan. Als je namelijk weet waar je naartoe wilt kan je uit jouw huidige routine ontsnappen en echt gaan werken naar waar jij naartoe wilt.

Durf grote doelen te stellen, alleen zo kan je groeien. En als je merkt dat je met jouw huidige skills en mindset niet jouw doelen kunt behalen weet je dat het tijd is om te investeren. Zodra je weet wat je wilt bereiken is het al veel makkelijker om die investering te maken!

#3 Kijk naar wat het je oplevert

Deze borduurt een klein beetje voort op de vorige tip, namelijk als je weet waar je het voor doet is het makkelijker om de investering te maken. Onderzoek welke resultaten het je gaat opleveren en weeg af of je het de investering waard vindt. Houd wel in je achterhoofd: er zijn resultaten voor de korte en voor de lange termijn, maar die op lange termijn zouden veel zwaarder moeten wegen!

#4 Begin klein

Als je nog nooit echt geïnvesteerd hebt in jezelf is het natuurlijk een enorme stap om in iets te investeren van een paar duizend euro. Daarom kan het enorm helpen om te beginnen bij een kleine investering. En realiseer je ook dat een investering niet alleen in de vorm van geld is, maar ook van tijd. 

Begin eens met het kopen van een boek, goedkope cursus of bijvoorbeeld een uurtje sparren met iemand. Zo kan je een beetje proeven van het resultaat. 

Wat ook kan helpen is om gewoon eens een uurtje in te plannen voor jezelf om aan je eigen ontwikkeling of plannen te werken. Dit is natuurlijk ook een hele waardevolle investering in jouw toekomst en groei!

#5 Gun het jezelf

Misschien vind je deze een beetje cheesy, maar het is wel ontzettend belangrijk. Wees lief voor jezelf en gun het jezelf om jouw mooiste leven te leven. Jij bent het waard om de beste versie van jezelf te zijn en jouw droomleven te creëren! En daarbij weet je dat het nodig is om zaken op te offeren en te investeren in datgene wat je nodig hebt. Voel je diep van binnen dat je hulp nodig hebt? Geef jezelf die kans! 

Conclusie: blijf in jezelf investeren en je zult gegarandeerd groeien als persoon en bedrijf! 

Hoe kijk jij naar investeren als ondernemer?