Klanten via Instagram – 5 stappen voor een ijzersterk merk

door | apr 20, 2021

“Klanten via Instagram krijgen, hoe doe ik dat?” is een vraag die we regelmatig horen. Ik snap dat ook heel goed, want veel ondernemers hebben een account gemaakt op het sociale medium om hun klanten te bereiken. Toch gebeurt dat vaak niet.

Dit heeft helemaal niets te maken met onwil. Of je nou wel of niet regelmatig zichtbaar bent, als je geen goede fundering en strategie hebt zul je nooit je doel behalen. Daarom ga ik je in deze blog alles uitleggen over branding en strategie zodat jij wél klanten via Instagram kunt krijgen!

Waarom is branding belangrijk om klanten via Instagram te krijgen?

Allereerst wil ik je graag uitleggen waarom branding überhaupt zo belangrijk is voor jouw Instagram. Ik zal het even illustreren met een voorbeeld. 

Je herkent het vast wel: je zit lekker door Instagram te scrollen en ziet allemaal mooie content voorbij komen. Je besluit om vervolgens naar iemand zijn of haar profiel door te klikken. De bio spreekt je direct aan en als je scrollt door de feed denk je “wat een super interessant persoon, die ga ik volgen!”. Later als je de stories van diegene bekijkt krijg je nog meer waarde die je aanspreekt en krijg je een kijkje in het leven van deze persoon. Je hebt helemaal het idee dat je hem of haar kent. Zeker als deze persoon ook nog eens iets verkoop wat jij nodig hebt en aanspreekt ga je over tot een aankoop. Allemaal via Instagram!

Dit is natuurlijk een vrij kort voorbeeld, maar het laat wel zien waarom branding zo belangrijk is. Degene waarvan je iets hebt gekocht in het voorbeeld heeft namelijk een ijzersterk merk neergezet waarbij alles op elkaar aansluit. De post, bio, feed als geheel, de stories en het aanbod passen allemaal bij elkaar en jij resoneert ermee. Jij gelooft hierdoor dat deze persoon jouw probleem kan oplossen! En zeker omdat diegene zichzelf ook nog eens laat zien in stories heb je er alle vertrouwen in en voel je een persoonlijke connectie met hem of haar. Daarom ga je graag over tot een aankoop; het geeft je een goed gevoel om bij diegene te kopen!

En dat is toch wat jij ook wilt? Dat kan! Jij kan ook zo’n ijzersterk merk neerzetten met jouw account zodat jij ook klanten via Instagram krijgt.

Krijg klanten via Instagram door deze 5 stappen te volgen

Maar hoe doe je dat dan? Ik ga je de 5 stappen uitleggen hoe jij ook zo’n ijzersterk merk kunt bouwen op Instagram. Volg deze stappen en je zult ongetwijfeld een merk ontwikkelen wat volledig bij je past en wat resoneert bij jouw ideale klant.

Stap 1: Ontwikkel jouw Instagram strategie

Allereerst is het belangrijk om een eigen Instagram strategie te gaan bepalen. Hierin leg je vast wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Hierbij ga je ook kijken naar wat jou onderscheidend maakt ten opzichte van jouw concurrenten. Bepaal wat je waarden zijn, je unieke eigenschappen die je terug laat komen en wat je wilt bereiken met jouw account.

Stap 2: Weet wie jouw ideale volger is

Een belangrijk onderdeel van je Instagram strategie is om je ideale volger te bepalen. Als je weet wat je wilt gaan zeggen moet je gaan bepalen tegen WIE je dat gaat communiceren. Hierbij is het belangrijk dat je echt durft te kiezen voor een ideale volger. Als je niet kiest en dus iedereen wilt aanspreken, spreek je niemand aan.

Het is ook ontzettend belangrijk om jouw ideale volger vervolgens super goed te leren kennen. Wat zijn hun problemen, verlangens, overtuigingen en dromen? Hoe beter je jouw ideale volger kent hoe beter je jouw boodschap hierop kunt laten aansluiten en dus hoe beter jouw boodschap zal resoneren met ze.

Stap 3: Laat jezelf zien

Om aan de emotionele connectie met jouw volgers te werken is het zaak om je gezicht te laten zien. Jouw volgers moeten weten wie er achter het account zit! Dus laat je gezicht zien in foto en video in je posts maar ook in stories. Deel jouw kennis, maar ook je leven. Zo bouw je echt aan die relatie en zullen je volgers je gaan herkennen, groeit hun vertrouwen in je en zullen ze uiteindelijk overgaan tot een aankoop.

Extra tip: maak van je profielfoto een persoonlijke foto. Mensen volgen minder snel een account met een logo als afbeelding.

Stap 4: Vertel jouw boodschap

Tijd om jouw boodschap te gaan vertellen! Hierbij bepaal je wat jouw boodschap precies wordt en hoe je dat naar buiten gaat brengen. Durf jouw persoonlijke verhaal te delen. 

Om echt aan die herkenbaarheid en vertrouwen te werken is het belangrijk dat jouw boodschap consistent is. Hiervoor bepaal je een eigen Tone of Voice waarin je vastlegt wat jouw manier van communiceren is. Is dat heel persoonlijk of zakelijk? Gebruik je veel jargon of juist simpele termen? Als je dit helder hebt kan je ervoor zorgen dat alles op elkaar aansluit. Van posts, je bio en je stories.

Stap 5: Creëer jouw visuele identiteit

Als laatste stap komt jouw visuele identiteit aan bod! Hierbij geldt ook weer dat je consistent moet zijn in het gebruik van je typografie, kleuren en beeldgebruik. Om dit te doen kan het fijn zijn om voor jezelf een grid te ontwikkelen voor je feed en om templates voor je posts te maken. Zo weet je meteen hoe je post eruit moet komen te zien. Een paar mogelijke grids zie je hieronder.

Klanten via instagram - grids - Studio Rocket Power

Ook voor je stories is het belangrijk om consistent te zijn. Gebruik steeds hetzelfde lettertype voor de ondertiteling, dezelfde kleuren voor de tekst en het kan ook helpen om een bepaald filter te gebruiken. Je wilt dat mensen herkennen dat het van jou komt zonder dat ze nog maar je naam hebben gezien!

Als je deze stappen volgt zul je zeker een ijzersterk merk neerzetten zodat je klanten via Instagram aantrekt!

Wil je zien hoe wij onze Instagram inzetten? Check dan hier ons profiel om onze updates over branding, mindset en ondernemerschap te kunnen volgen!