Onboarding: de eerste date met je gebruiker

door | jan 28, 2020

Onboarding: weet jij nog je eerste date? Of het nou met een persoon of een (software)product was, de eerste indruk is belangrijk. Je wilt een positieve indruk maken om ervoor te zorgen dat de ander je mag. Hoe pak je dat aan? In de designwereld noemen we de eerste date, oftewel het eerste gebruik van software, onboarding.

Wat is onboarding?

Kort gezegd helpt onboarding gebruikers kennis te maken met het product. Het is een serie van interacties die de gebruiker de voordelen van het product laten zien. Deze serie kan bestaan uit een simpele begroeting maar kan ook bestaan uit diverse taken die de gebruiker moeten uitvoeren.

Onboarding Slack

Onboarding Slack

Heb je wel eens een nieuwe app geopend waarbij je door een aantal vriendelijke zinnen en iconen werd geholpen? Waarschijnlijk had je daarna het gevoel dat je wist waar de app voor is en wat het doet.

En heb je wel eens gebruik gemaakt van Pinterest? Als je een account aanmaakt wordt er gevraagd wat je voorkeuren zijn en welke onderwerpen je interesseren. Zo wordt er meteen content getoond die bij je past en daardoor begin je niet bij 0.

Het is met name belangrijk om een goede onboarding te bieden aan je gebruikers als je website of software anders is dan de gebruiker gewend is. Hierbij kan je denken aan een nieuwe interactie of een nieuw product.

Waarom is het belangrijk?

“You never get a second chance to make a good first impression.”

De quote zegt het al, je kan maar één keer je eerste indruk maken. En eerste indrukken zijn lastig. 1 op 4 van de gebruikers haakt af na het eerste gebruik. Damn. En als ze weg zijn, zijn ze weg. Daarom is het zo belangrijk om het eerste gebruik op ze aan te passen zodat ze meteen de waarde zien van jouw product.

Als mensen zich aanmelden voor jouw product of je app downloaden is de kans groot dat ze verwachten dat het hun leven gaat verbeteren. Hoewel jij natuurlijk weet dat het zo is, moet je de gebruikers meteen overtuigen van hun keuze. Want als je dat niet doet, proberen ze wel een ander product uit.

Onboarding is niet iets wat je ‘ooit wel gaat oppakken’. Je moet er altijd rekening mee houden, bij elke fase van de ontwikkeling. Zowel voor je conversie als voor de klantloyaliteit, elke date wil je laten slagen!

Er zijn verschillende patronen te gebruiken met onboarding. Hier lees je er meer over! Ook hebben we een blog geschreven over hoe je onboarding kunt verbeteren.

Heb je vragen of wil je samen brainstormen over onboarding? Laat het ons weten!