8 tips om jouw onboarding te verbeteren!

door | mrt 3, 2020

Oké, we weten nu wat onboarding is en welke patronen er zijn en wat handig is per soort. Wij geven je graag nog wat meer tips om de onboarding nog beter te maken!

8 tips om onboarding te verbeteren

1.Begrijp je gebruiker

Tja, wat verwacht je dan van user experience designers. Alles begint bij je doelgroep! Als je snapt welk doel de gebruiker wilt behalen, kan je de onboarding zo optimaliseren dat de gebruiker overtuigd is dat jij hem/haar hierbij kan helpen. Zo móéten ze wel klant worden! Leef je in, praat, onderzoek, optimaliseer, pak alles aan om de onboarding te verbeteren!

2. Maak keuzes en laat de onboarding niet te lang duren

De gebruiker wilt zien of jouw product zijn/haar leven kan verbeteren, dus de onboarding moet niet te lang duren. Maak keuzes met wat je wilt laten zien en maak niet meer dan 3 tot 5 stappen.

3. Geef feedback over de voortgang

 MoneyMonk onboarding voortgangsbalk

Niets is zo demotiverend als niet weten hoe lang je nog bezig bent. Geef daarom feedback over de voortgang van de stappen zoals bij een checklist of een flow. Op hoeveel procent zitten de gebruikers en hoeveel stappen moeten ze nog doorlopen? Maak het extra motiverend om door te gaan door bij de eerste stap al een percentage te tonen, dan begin je niet helemaal bij 0.

4. Dwing de gebruiker niet de onboarding te gebruiken

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij elke handleiding denk ik altijd dat ik het zelf wel kan. Niet elke gebruiker heeft zin in wat voor vorm van onboarding dan ook, dus dwing ze dan ook niet. Het kruisje of linkje om weg te klikken moet te vinden zijn, maar hoeft misschien niet heel opvallend in beeld ;).

5. Maak het herhaalbaar

Maaaar! Misschien denk je later toch ‘hoe moest dat ook alweer?’, dan is het wel handig om op een later tijdstip alsnog de onboarding te kunnen bekijken of deze nogmaals te kunnen doen. Maak het dan ook herhaalbaar, scheelt jou ook weer tijd met support!

6. Maak het eenvoudig

Communiceer duidelijk over functionaliteiten en taken die de gebruiker moet uitvoeren. Niets is zo frustrerend als een taak te moeten volbrengen als je die niet snapt. Dit klinkt misschien makkelijk, maar stiekem is het heel lastig om iets eenvoudig te maken. Schrap wat je kunt schrappen en leg het uit in normale taal met beeld erbij als dat mogelijk is. Nog beter is het om het vaak te testen en te kijken of de gebruiker begrijpt wat de bedoeling is!

7. Maak het persoonlijk

Het wordt steeds belangrijker om persoonlijk te communiceren met je doelgroep. Gebruik bijvoorbeeld de naam van de gebruiker, vraag naar zijn/haar situatie of interesses en gebruik deze input dan ook verder in de flow. Hoe beter de gebruiker zich herkent in jouw product, hoe eerder ze geneigd zijn om verder met je te gaan!

8. Maak het leuk en een feestje

MoneyMonk onboarding einde

Wie houdt er nou niet van een feestje?! Probeer de onboarding ook gewoon leuk te maken, al is het maar dat diegene een glimlach op zijn gezicht krijgt. Gebruik positieve taal, leuke plaatjes, confetti, whatever, gewoon om het leuk te maken! En vergeet natuurlijk ook niet om de gebruiker op het einde te feliciteren met de geslaagde onboarding :).

Zo, dat waren ze alweer. 8 tips om jouw onboarding te verbeteren. Wil je tips die op jou van toepassing zijn? Wij vinden het heel leuk om met jou te praten over jouw product! Stuur ons een berichtje en we helpen je graag verder!

Meer lezen over onboarding? Hier lees je wat het is. Ook hebben we een blog geschreven over de verschillende patronen.