In het vorige artikel over wat onboarding is en waarom het belangrijk is, is het tijd om patronen te gaan herkennen en voorbeelden erbij te pakken. Er zijn verschillende soorten onboarding, maar we gaan er hier 8 bekijken.
8 patronen van onboarding
1. Welkomstbericht
De meeste onboardingflows beginnen met een simpele ‘Hallo’. Zo zorg je ervoor dat de gebruiker zich, natuurlijk, welkom voelt en feedback krijgt dat de aanmelding is gelukt. Hier heb je ook meteen een mogelijkheid om een zogenoemde Call to Action te tonen om bijvoorbeeld een video te bekijken.
2. Product tour
Bij een product tour laat je kort zien wat je product inhoudt door middel van tips. Zo kan je op verschillende punten een korte uitleg tonen wat de gebruiker ermee kan doen. Meestal worden product tours gebruikt om belangrijke functies te tonen of gebruikers mee te nemen in een bepaalde workflow.
3. Voortgangsbalk
De gebruiker ervaart het als motiverend om te zien als ze een bepaald percentage zijn opgeschoten. We blijven uiteindelijk geprogrammeerd tot het afronden van onze taak, maar dan is het wel belangrijk om te zien waar jij je bevindt in het proces.
4. Checklist
Oh wat is het toch heerlijk om taakjes af te strepen (voeg jij ook wel eens een item aan je to do lijst toe om het meteen af te kunnen strepen?). Een checklist is een visuele weergave van het managen van verwachtingen en het motiveren van de gebruiker. Ze worden meestal gebruikt als gebruikers meerdere stappen moeten doorlopen, zeker als dit complexe stappen zijn.
5. Actiegedreven tooltip
Het online handje vasthouden, oftewel de tooltip helpt de gebruiker bepaalde acties te nemen om verder te gaan naar de volgende stap. Door te highlighten waar de gebruiker moet klikken en vervolgens een kleine uitleg te geven maak je het makkelijk om een flow te doorlopen.
6. Hotspot
De hotspot is het lieve broertje van de tooltip en toont zich alleen als de gebruiker daar gebruik van wilt maken. Deze hotspots zijn voor functies die niet essentieel zijn en verschillen per context. Met mooie animaties kan je ervoor zorgen dat deze hotspots wel opvallen, maar de gebruiker niet uit zijn/haar flow halen.
7. Uitgesteld account aanmaken
Vrij uniek, maar wel heel gebruiksvriendelijk: het uitstellen van het aanmaken van een account. Hoe vaak denk jij wel niet ‘moet ik hier weer een account voor aanmaken?!’. Wij wel regelmatig in ieder geval, waardoor we ook wel eens afhaken. Waarom niet eerst aan de gebruiker laten zien wat jouw waarde is voor hen, voordat ze hun gegevens aan je geven? Belangrijk is wel om goed te communiceren dat ze uiteindelijk een account moeten aanmaken om hun voortgang op te slaan, voordat ze alles kwijt zijn.
8. Persoonlijke onboarding
Last but definitely not least: persoonlijke onboarding! Dit kan natuurlijk heel persoonlijk door middel van een demo in real life of bijvoorbeeld telefonisch, maar dit kan ook door persoonlijke interesses op te slaan. Sommige gebruikers weten waarschijnlijk al heel goed wat ze met je product willen doen, waarom dan niet de eerste ervaring zo relevant mogelijk maken voor de persoon? Let op dat je niet teveel opties geeft. Het beste is tussen de 2 en 5 opties.
Herken je een van bovenstaande patronen? En welke vind jij zelf fijn als je nieuwe software gebruikt? ?
Meer lezen over onboarding? Hier lees je wat het is. Ook hebben we een blog geschreven over hoe je onboarding kunt verbeteren.