Hoe kan je je onderscheiden als startende ondernemer? 6 tips & tricks

door | apr 26, 2022

Starten met ondernemen kan in het begin behoorlijk overweldigend zijn. Er zijn zoveel dingen die je moet regelen en dan krijg je ook nog eens de vraag ‘waarom moet ik bij jou zijn?’. Ehh… Zeker in het begin kan het lastig zijn om je te onderscheiden als startende ondernemer.

Misschien weet je nog niet wat jou anders maakt dan je concurrenten. Kan je nog niet uitleggen waarom mensen voor jou moeten kiezen. Dat is oké, dat is iets wat je gaandeweg steeds beter ontdekt en kunt uitleggen. Toch zijn er een aantal manieren waarop je je nu al kunt onderscheiden. Ik neem je graag mee in 6 manieren hoe je je kunt onderscheiden, ondanks dat je nog startend bent!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

6 manieren om je te onderscheiden als startende ondernemer

#1 Wees jezelf 

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar wees jezelf! Er is niemand zoals jij, dus als je echt jezelf bent en dat laat zien onderscheid je je al vanzelf. Klinkt misschien logisch, maar hoe doe je dat?

Het begint bij de basis: je purpose en je kernwaarden kennen. Waarom ben je gaan ondernemen? Wat is je passie? Wat vind je echt belangrijk? Lastige vragen, maar wel enorm helpend om jezelf beter te leren kennen. Zodra je hier meer inzicht in hebt zal je zien dat je veel meer ernaar gaat leven.

Deze basis kan je weer mooi naar buiten gaan communiceren. Deel jouw visie erop, maak jezelf zichtbaar op een manier die bij je past. Houd je bijvoorbeeld van grapjes maken? Doe dat dan ook in je communicatie. Laat zien wie je bent en waar je voor staat en je zult merken dat je daardoor automatisch mensen aantrekt die bij je passen. 

Het laatste onderdeel van je onderscheiden als startende ondernemer op je eigen manier is door een aanbod te creëren wat echt bij jou past. Misschien werk je wel graag 1-op-1 met mensen samen. Misschien vind je het veel leuker om cursussen te maken of met groepen te werken. Het maakt niet uit wat je kiest, zolang het maar voor jou werkt en jij je er goed bij voelt! 

#2 Wees open over dat je startend bent 

Om je goed te kunnen onderscheiden als startende ondernemer kan het heel goed werken om te benoemen dat je startend bent. Dit is niet een zwakte, maar juist een enorme kracht. Deel dat je nog aan het uitzoeken bent wat je wilt en neem mensen mee in je proces in je marketing

Zeker als je andere ondernemers als klanten wilt hebben werkt dat enorm in je voordeel. Je kwetsbaar opstellen maakt het heel persoonlijk en door die connectie krijg je veel sneller de gunfactor. Daarnaast vinden andere ondernemers het heel leuk om zich te ontfermen over startende ondernemers, dus gebruik dat vooral in je voordeel!

#3 Onderzoek wat anderen uniek aan jou vinden

Ontdekken hoe jij je kunt onderscheiden als startende ondernemer hoef je niet helemaal alleen te doen. Bekenden kunnen je vaak goed helpen met benoemen wat ze uniek aan jou vinden. Vraag aan vrienden, familie en (oud)collega’s wat ze fijn aan jou vinden. Ze kunnen je ongetwijfeld goed uitleggen waarom jouw potentiële klanten voor jou zouden moeten kiezen. 

Misschien vind je dit spannend om te vragen, maar stel in ieder geval de vraag aan 1 of 2 mensen die je goed kennen. Zo leer je ook nog eens wat over jezelf!

#4 Bied de beste service en extra waarde 

Wat vinden klanten fijn om te krijgen? De beste service en waarde voor hun geld. Ik vind eigenlijk dat je dit altijd mag verwachten, maar zeker als je net begint met ondernemen wil je 100% zeker zijn dat je klanten super blij met je zijn.

Je kunt je goed onderscheiden als startende ondernemer als je simpelweg hele blije klanten hebt die vervolgens weer reclame voor je maken. Kijk naar wat je klanten nodig hebben en lever dit. Dit betekent overigens niet dat je dag en nacht voor ze klaar hoeft te staan, maar laat zien dat je echt betrokken bent. Denk met ze mee, doe suggesties, probeer goed en snel te reageren. 

Om het extra leuk te maken: kijk of je iets extra’s kunt bieden. Dit kan een bonus zijn bij een cursus, een kaartje dat je stuurt of iets ander relevants aanbieden. Probeer de verwachtingen te overtreffen!

#5 Kies een niche en specialiseer je

Onderscheiden als startende ondernemer is makkelijker als je je op een heel specifiek gebied kunt uitblinken. Misschien heb je al hele specifieke skills, promoot die dan vooral. Heb je dat niet? Kijk dan of je echt een niche kunt pakken. Hoe specifieker en kleiner, hoe beter je deze mensen kunt bereiken. Zo bouw je zelf een specialisatie en wil iedereen in die niche van jouw expertise gebruik maken. 

Een niche is trouwens niet ‘vrouwelijke ondernemers’. Een niche is eerder ‘vrouwelijke ondernemers met een webshop met milieubewuste producten’. En het kan nog specifieker als je dat wilt. Wees niet bang om het super specifiek te maken.

#6 Kijk niet teveel naar je concurrenten

Een tip om je beter te kunnen onderscheiden als startende ondernemer is om niet teveel naar je concurrenten te kijken. Het is ontzettend verleidelijk om naar anderen te kijken in de hoop daar dingen van te leren. Het kan geen kwaad om heel eventjes te kijken, maar let er op dat je het niet gaat overnemen. Hoe meer je kijkt naar anderen, hoe sneller je letterlijk gaat kopiëren. Bewust of onbewust. Doe dit dus niet! Begin eerst bij jezelf en dan kan je gaan kijken hoe anderen zoiets aanpakken. Maar doe het niet andersom. Onderscheiden kan niet als je een van de duizenden bent die hetzelfde doen!

En nu?

Je wilt je gaan onderscheiden als startende ondernemer, heel goed! Er zijn 6 manieren om dit goed aan te pakken als je nog niet zoveel ervaring hebt als ondernemer. Wees jezelf, wees open dat je startend bent, onderzoek wat anderen uniek aan jou vinden, biedt de beste service en extra waarden, kies een niche en specialiseer je daarin en kijk niet teveel naar je concurrenten. 

Voor deze 6 manieren geldt allemaal: kijk wat er bij jou past. Je kunt ze alle 6 inzetten om echt een unieke positie aan te nemen, maar in het begin kan dit nog lastig zijn. Begin vooral bij jezelf en kijk daarna verder.

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn!