Het onderwerp bepalen voor je online product in 5 stappen

door | aug 21, 2023

Wil je een online product gaan maken maar weet je niet zo goed waarover? Ik help je graag met het onderwerp bepalen zodat je lekker aan de gang kunt gaan!

In deze blog neem ik je mee in de 5 simpele stappen om tot een goed onderwerp te komen waar vraag naar is.

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

In 5 stappen je onderwerp bepalen van je online product

#1 Breng je kennis in kaart

Je weet natuurlijk zoveel! Maar hoe kan je nou een onderwerp bepalen uit je enorme bak van kennis? Hiervoor is het fijn om stil te staan bij alle kennis die je bezit. Schrijf opleidingen, je werkervaring, interesses en hobby’s op. Dat mogen zoveel punten zijn als je zelf wilt. 

Vervolgens noteer je per onderdeel de onderwerpen waar je verstand van hebt en de vaardigheden die je hebt. Daarna kan je nog per onderwerp verder de diepte in gaan. Er zit geen max aan het aantal onderwerpen waar je kennis over hebt. Indrukwekkend wat je allemaal weet he!

#2 Verdiep je in je doelgroep

Zoals altijd en dus ook met je onderwerp bepalen geldt: ken je doelgroep! Je zult moeten weten waar er vraag naar is voordat je iets kiest wat niemand wil hebben. Het makkelijkste is om het te vragen en zoeken. 

Als je al een idee hebt, plaats bijvoorbeeld een oproep in een Facebookgroep om te checken of er behoefte aan je idee is. Of vraag het op je social media. 

Daarnaast kan je ook op beide plekken kijken waar er veel vragen over worden gepost. Zeker bij Facebookgroepen kan je eenvoudig zien waar de posts over gaan. Als je je onderwerp vaak voorbij ziet komen weet je dat er behoefte aan is en krijg je ook nog eens input voor de exacte inhoud!

Extra tip: met answerthepublic.com kan je zoeken welke vragen er worden gesteld aan Google over je vakgebied.

Alles over goed doelgroeponderzoek doen lees je hier: Goed doelgroeponderzoek doen in 5 stappen.

#3 Onderzoek de markt

Je wilt een onderscheidend online product maken, dan wil je ook weten wat er al voor aanbod bestaat. Zoek naar concurrenten binnen je vakgebied en kijk wat voor producten ze hebben of waar hun content vaak over gaat. 

Als je al een idee hebt voor een onderwerp kan je hier letterlijk op zoeken natuurlijk. Als je dat nog niet hebt, dan houd je je zoektocht meer gericht op je branche.

Let op: blijf niet hangen in eindeloos marktonderzoek doen! Dan ga je al snel zaken overnemen en kan je onzeker worden.

Onderwerp-bepalen-online-product-Studio-Rocket-Power

#4 Maak een overzicht

Ik vind het zelf altijd fijn bij je onderwerp bepalen om een lijst aan ideeën te hebben. Dan gaat het uit m’n hoofd en kan ik er altijd nog eens naar kijken. 

Hierbij gebruik ik de resultaten van de vorige stappen om een overzicht te maken van alle mogelijkheden. Dit kan je met een mindmap of in een document doen. 

#5 Kies!

Voor de twijfelaars onder ons de moeilijkste stap bij je onderwerp bepalen: kiezen! Ik zou je persoonlijk aanraden om het onderwerp te kiezen waar je zelf het meest enthousiast over bent. Natuurlijk moet het ook een onderwerp zijn waar je genoeg over weet en waarvan je hebt gezien dat er vraag naar is. 

Probeer een duidelijk onderwerp te kiezen wat niet te groot is. Je wilt tenslotte dat mensen begrijpen waar je product over gaat en dat het precies is wat ze nodig hebben. Durf te kiezen! 

En nu?

Heb je moeite met het onderwerp bepalen van je online product? Dat snap ik, dat kan ook overweldigend zijn door alle mogelijkheden! Begin met je kennis in kaart te brengen, verdiep je in je doelgroep, onderzoek de markt, maak een overzicht en kies! 

Kan je wel wat hulp gebruiken met kiezen en je product maken? Volg dan mijn cursus Maak je Online Product! Hierin leer je alles over de verschillende soorten online producten, hoe je goede inhoud maakt en hoe je alles kunt implementeren qua techniek. Ik leg alles op een praktische manier uit, inclusief vele tutorials en voorbeelden. Alles over de cursus vind je hier: Maak je Online Product.