In actie komen als ondernemer: in 7 stappen van dromen naar doen!

door | aug 14, 2023

Als ondernemer heb je ongetwijfeld grote dromen en ambities. Je wilt een succesvol bedrijf bouwen, veel mensen helpen en (meer dan) genoeg geld verdienen om leuke dingen mee te doen. Wat dan vaak het lastigste is: in actie komen als ondernemer! 

Misschien blijf je wel hangen in plannen maken, heb je geen idee waar te beginnen, wil je het perfect doen of heb je even geen inspiratie. Geen zorgen, dat hebben we allemaal wel eens. Rust is ook belangrijk, maar ik wil ook dat je wel echt een stap zet naar je dromen toe.

In deze blog deel ik 7 tips die je helpen met in actie komen als ondernemer! Dus laat die twijfels en excuses achter je, en laten we samen stappen zetten naar succes!

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

In 7 stappen in actie komen als ondernemer

#1 Maak het kleiner

In actie komen als ondernemer wordt al een stuk makkelijker als je niet overweldigd raakt door al je dromen en ideeën. 10 kleinere taken is overzichtelijker dan 1 groot project. Hoe kan je het allemaal in kleine stukjes opdelen? Wat is de kleinste stap die je kunt zetten om toch vooruitgang te boeken? Vervolgens kan je met die eerste stap beginnen om lekker bezig te gaan en krijg je ongetwijfeld een positieve energieboost om mee verder te gaan!

Uiteindelijk leiden alle kleine stappen naar grotere resultaten, zeker als je ervoor kunt zorgen dat het zo behapbaar blijft voor jezelf en je het kunt uitvoeren.

In-actie-komen-als-ondernemer-Studio-Rocket-Power

#2 Stel duidelijke doelen

Doelen kunnen enorm helpen met in actie komen als ondernemer. Van mij mag je zover gaan als je zelf wilt met doelen stellen. Sommige ondernemers vinden doelen stellen vreselijk (ik ook), maar ik weet hoe belangrijk het is om te weten waar je het voor doet. Zonder concreet beeld heb je geen focus en is je bedrijf een stuurloos schip.

Sta stil bij hetzelfde wat je wilt bereiken. Wat lijkt je tof om te realiseren? Wanneer wil je dat ongeveer hebben behaald? Wat heb je daarvoor te doen en wat kan je laten? Dit kan 1 hoofddoel zijn en hieronder kunnen nog meer doelen vallen.

Alles over doelen stellen lees je hier: In 4 stappen goede KPI’s opstellen voor je marketing – inclusief vele voorbeelden.

#3 Houd je vooruitgang bij

Bij doelen stellen hoort natuurlijk ook het meten. Voordat je denkt ‘maar daar heb ik helemaal geen zin in of tijd voor’: zonder data kan je geen bedrijf runnen. Je moet weten wat werkt en wat niet werkt, anders verspil je kostbare tijd, geld en energie. Daarnaast is het natuurlijk ook heel motiverend om te zien welke groei je hebt doorgemaakt. Dat helpt ook weer met het in actie komen als ondernemer!

Probeer in ieder geval elke maand even naar je doelen en cijfers te kijken. Ik doe dit zelf altijd aan het einde van de maand en dan kijk ik naar m’n boekhouding, klanten en data van m’n content (blogs, nieuwsbrief, podcast, social media, website, etc).

Ik durf te wedden dat je het zelf ook heel interessant vindt om te zien hoe het gaat met je bedrijf!

#4 Overwin je angsten en twijfels

In actie komen als ondernemer is spannend. Misschien ben je wel bang om onderuit te gaan, afwijzingen te krijgen, twijfel je over je eigen kwaliteiten, heb je last van perfectionisme of je eigen overtuigingen. Het hoort er allemaal bij!

Maar laat het je niet beïnvloeden. Luister niet naar die gedachten, maar ga het doen. Het is niet erg om dingen spannend te vinden, maar alleen door te doen kan je groeien. En vaak kom je erachter dat het helemaal niet zo moeilijk of eng was als je dacht. Wat ik vaak zeg: het mag ook met bezwete handen, spanning is oke.

Heb je last van je overtuigingen? Ga dan werken aan je mindset. Leer met uitdagingen om te gaan en ga er doorheen! Hoe dan ook kom je dichter bij je doel en ik weet zeker dat je dat enorm veel zelfvertrouwen geeft. Alles over mindset lees je hier: Belemmerende overtuigingen: wat zijn het en hoe ga je ermee om? Tips en voorbeelden.

#5 Zoek inspiratie en hulp

Als ondernemer kan het soms wel eenzaam zijn. Misschien heb je weinig mensen uit je omgeving die je begrijpen, dan kan het extra lastig zijn om je dromen achterna te gaan en in actie te komen.

Maar realiseer je dat je niet alleen bent. Er zijn zoveel ondernemers die zich herkennen in je! Je moet er alleen wel naar op zoek.

Dit kan je doen door met een coach te gaan werken, sparringpartners te zoeken, naar evenementen te gaan of zelf contact zoeken met andere ondernemers. Plaats bijvoorbeeld eens een oproepje in een Facebookgroep als Ambitieuze Meisjes of Business Babes NL. Of spreek een keer met mij af!

Anderzijds kan je ook online heel veel inspiratie vinden. Bekijk video’s, luister naar podcasts, lees blogs of boeken, kijk op social media. Er is genoeg te vinden! Extra tips voor inspiratie vind je hier: 8 tips en ideeën voor meer inspiratie als ondernemer.

Vergeet ook niet dat het niet erg is om hulp te vragen, dat is juist heel sterk. Je hoeft niet alles te weten of kunnen. Schakel een expert in als je ergens niet uitkomt, vraag of je met iemand even mag overleggen of stel je vraag online. Op die manier leer je enorm veel bij en ben je ook nog eens sneller klaar!

#6 Leer van je fouten en blijf doorgaan

Tijdens het in actie komen als ondernemer gaat er ongetwijfeld iets mis. Misschien verandert je plan, komen mensen hun afspraken niet na, is er een technisch probleem, het kan van alles zijn. 

Probeer in deze situatie flexibel te zijn en de waarde van je fout in te zien. Het is 100% normaal om fouten te maken. En heel eerlijk: als er niemand dood gaat, dan is het ook niet zo heel erg, toch? Zolang je vriendelijk blijft is er meestal niks echt aan de hand.

Leer van je fouten en zie ze als kansen om te groeien en jezelf te verbeteren. Accepteer dat niet alles volgens plan verloopt, maar dat je met veerkracht en aanpassingsvermogen sterker uit de situatie kunt komen.

#7 Wees trots op jezelf

We zijn altijd onze grootste criticus, des te belangrijker om stil te staan bij je vooruitgang! Vier de stappen die je hebt gezet, hoe knap is dat?! Elke stap is een stap. 

Wees super trots op jezelf en vier je successen! Hoe klein ze ook zijn, je hebt het toch maar geflikt. Trots zijn op je vooruitgang motiveert je om door te gaan en de volgende uitdagingen aan te gaan!

En nu?

In actie komen als ondernemer kan aardig lastig zijn, maar wel heel belangrijk om je dromen waar te maken. Probeer het allemaal wat kleiner te maken, stel duidelijke doelen, houd je vooruitgang bij en overwin je angsten en twijfels. Zoek ook hulp en inspiratie, leer van je fouten en vier je overwinningen! Ik weet zeker dat je het kunt!

Kan je wel wat extra hulp gebruiken? Plan dan gerust een gratis inspiratiesessie in zodat we kennis kunnen maken, lekker gaan sparren over jou en je bedrijf en kunnen kijken of we een match zijn. Het is helemaal gratis en vrijblijvend in te plannen in mijn agenda, dus ik hoop je snel te zien! Inplannen kan hier: Inspiratiesessie.