Hoe kijk jij aan tegen doelen en specifiek Key Performance Indicators (oftewel KPI’s) formuleren? KPI’s opstellen voor je marketing is essentieel om te kunnen meten en inzicht te krijgen in de resultaten. Deze KPI’s opstellen is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom neem ik je in deze blog mee in de 4 stappen om goede KPI’s te formuleren voor je marketing en geef ik je ook meteen een flink aantal voorbeelden hiervan!
Weten wat de voor- en nadelen zijn van doelen stellen? Dat lees je hierrr!
Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!
In 4 stappen KPI’s opstellen
#1 Bepaal je bedrijfsdoelen
Voor KPI’s opstellen is het belangrijk dat je weet wat je bedrijfsdoelen zijn, anders weet je natuurlijk ook niet waar je naartoe werkt met je marketing. Zie het als de stip op de horizon.
Een paar voorbeelden hiervan zijn:
- Omzetgroei: het verhogen van de totale omzet van het bedrijf binnen een bepaalde periode.
- Merkbekendheid: het vergroten van de naamsbekendheid en het imago van het bedrijf om meer potentiële klanten te bereiken.
- Kostenbesparing: het verminderen van de kosten van het bedrijf om de winstgevendheid te verbeteren.
- Klanttevredenheid: het verbeteren van de klantervaring en -tevredenheid om de loyaliteit en het behoud van klanten te verhogen.
- Productontwikkeling: het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten om nieuwe klanten aan te trekken of bestaande klanten beter te bedienen.
Sta dus eerst stil bij het grotere doel voordat je gaat nadenken over je KPI’s voor je marketing.
#2 Specificeer je doelgroep
KPI’s opstellen wordt een stuk eenvoudiger als je je doelgroep goed begrijpt. Het is sowieso onmogelijk om met je marketing bezig te zijn als je niet goed weet op wie je je richt, maar dan kan je dus ook geen doelen hiervoor formuleren en kanalen kiezen. Het gedrag en verwachtingen van je marketing verschillen namelijk per doelgroep.
Een voorbeeld hiervan: een oudere doelgroep toont heel ander gedrag dan een jonge doelgroep. Bij jongeren wil je je richten op het aantal volgers op social media, videoweergaven, engagement en conversiepercentages bij online advertenties. Bij een oudere doelgroep ga je KPI’s opstellen voor websitebezoeken, openingspercentages van e-mails, eventueel telefoontjes of andere traditionele marketingkanalen.
Je doelgroep beter begrijpen begint bij deze blog: Doelgroep: 3 tips om je klanten beter te begrijpen
#3 Kies je marketingkanalen
De laatste stap voordat we je KPI’s opstellen: je kanalen kiezen! Afhankelijk van je kanalen kies je natuurlijk andere doelen.
Ik heb hier al een uitgebreide blog over geschreven, deze vind je hier: Marketing op je eigen manier aanpakken: tips en voorbeelden.
Het kiezen komt, in mijn ogen, op 2 punten neer:
- Welke kanalen passen er bij je? Geschreven of gesproken content? Wat volg je zelf graag?
- Welke kanalen passen er bij je doelgroep? Waar bevinden ze zich vooral of welke heeft hun voorkeur?
Ik raad altijd aan om te beginnen met 1 korte termijn kanaal (social media) en 1 lange termijn kanaal (zoals een podcast, blog, video). Op basis hiervan kies je voor bijvoorbeeld LinkedIn en een blog, of Instagram en een podcast etc.
#4 Formuleer goede KPI’s
Yes, we kunnen eindelijk je KPI’s opstellen! Hier ga je per kanaal kijken naar de relevante doelen die aansluiten bij je bedrijfsdoelen.
Om hier een voorbeeld van te geven: stel je hebt als kanaal e-mailmarketing. Als je bedrijfsdoel is om meer omzet te genereren, wil je als KPI’s vooral richten op openingspercentages, aantal conversies en click-through rate (dus hoeveel er wordt geklikt op je links). Als je bedrijfsdoel is om meer naamsbekendheid te krijgen, wil je als KPI’s vooral richten op het aantal abonnees, openingspercentages, bounce rate (hoeveel mails niet worden ontvangen) en opzeggingen.
Nog een voorbeeld: stel je hebt als kanaal Instagram. Als je bedrijfsdoel is om je naamsbekendheid te vergroten, richt je je KPI’s vooral op bereik, impressies (hoe vaak je berichten zijn weergegeven) en aantal volgers. Als je bedrijfsdoel is om verkopen te vergroten, zijn je KPI’s conversiepercentages (aantal aankopen na het zien van je content), gemiddelde bestelwaarde en kosten per acquisitie (dus hoeveel kost het je om 1 aankoop te krijgen via Instagram).
Je kunt je KPI’s ook nog koppelen aan de klantreis met het See, Think, Do, Care model van Google. Bij de fase see (eerste keer je bedrijf zien) heb je andere KPI’s dan bij de do fase (tot conversie overgaan). Dit is iets meer advanced en is vooral geschikt als je al veel met deze klantreis bezig bent.
Let er op dat bij KPI’s opstellen het belangrijk is dat je ze specifiek en meetbaar maakt. Zeg niet ‘meer websitebezoekers’, maar zeg ‘10% meer websitebezoekers t.o.v. [de vorige periode]’. Doe je dit niet, dan valt er niks te meten en bij te sturen en dat zou zonde zijn!
Voorbeelden van KPI’s
#1 Website
- Aantal unieke bezoekers
- Gemiddelde tijd op de website
- Bounce rate (hoeveel mensen je website verlaten na het zien van 1 pagina)
- Conversiepercentage
- Aantal pagina’s bekeken
- Positie in zoekmachines voor specifieke zoekwoorden
- Aantal bezoekers via organische zoekresultaten
- Aantal backlinks van externe websites (hoeveel andere websites een link naar je website hebben)
- Laadsnelheid van de website
#2 Contentmarketing (lange termijn)
- Downloads van whitepapers, checklists of e-books
- Aantal ingeschreven nieuwsbriefabonnees
- Openingspercentage van je mail
- Bounce rate (hoeveel mensen je mail niet hebben ontvangen)
- Volgers van je podcast
- Hoeveel afleveringen worden afgeluisterd
- Gemiddelde sessieduur (podcast of video)
- Aantal shares op social media
- Click-through rate (CTR, % hoeveel mensen hebben doorgeklikt naar een link)
- Aantal leads gegenereerd
#3 Social media
- Aantal volgers en likes
- Engagement rate (bijvoorbeeld aantal reacties en shares per post)
- Bereik van je posts
- Aantal klikken
- Conversiepercentage van social media-gebruikers
#4 Advertenties
- Aantal bereikte personen
- Aantal nieuwe volgers (op social media)
- Click-through rate (CTR, % hoeveel mensen hebben doorgeklikt naar een link)
- Conversiepercentage
- Kosten per duizend weergaven (CPM)
- Kosten per klik (CPC)
En nu?
Ga je KPI’s opstellen voor je marketing? Super slim! Dat doe je door te beginnen bij je bedrijfsdoelen, vervolgens ga je je doelgroep specificeren en je marketingkanalen kiezen. Als laatste formuleer je goede KPI’s. Deze kies je per kanaal en maak je specifiek en meetbaar.
Ben je er klaar voor om je doelen te behalen en alles uit je marketing te halen? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn. Alles over deze cursus vind je hier: Kickstart je online marketing.