De 3 voor- en nadelen van doelen stellen voor je bedrijf en marketing

door | apr 17, 2023

Hoe kijk jij naar doelen stellen voor je bedrijf? Sommige mensen vinden het helemaal niks en merken dat het ze blokkeert, de ander vindt het juist heel prettig en motiverend. Persoonlijk vind ik het altijd goed om een richting te bepalen voor je bedrijf en je marketing, maar voor mij werken hele gedetailleerde doelen niet altijd goed. Als het voor mij vaststaat hoeveel posts ik moet maken raak ik eerder gefrustreerd dan geïnspireerd. Terwijl als ik geen aantallen bepaal ik zo een aantal posts maak. Dus kijk vooral naar wat voor jou werkt!

In deze blog ga ik in op de voor- en nadelen van doelen stellen voor je bedrijf en je marketing. 

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

De voordelen van doelen stellen voor je bedrijf

#1 Focus en prioriteit

Dankzij doelen stellen voor je bedrijf weet je precies wat je moet doen. Het zorgt ervoor dat je concrete taken kunt formuleren die ervoor zorgen dat je je doelen behaalt. Hierdoor krijg je natuurlijk een hele duidelijke focus. Je gaat je immers niet richten op werkzaamheden die niet bijdragen aan je doelen. 

Zeker bij de grootste/belangrijkste doelen kan je de bijbehorende taken de hoogste prioriteit geven. Als je moet kiezen tussen een taak die bijdraagt aan je voornaamste doel en een taak waarvan niet duidelijk is waar het bij hoort, weet je precies wat het eerste is wat je gaat doen. Deze focus kan enorm veel rust geven en duidelijk maken waar je wel en niet je tijd en energie in moet stoppen.

#2 Verantwoordelijkheid en commitment

Doelen stellen zorgt ervoor dat alle betrokkenen ook een heldere verantwoordelijkheid hebben. Of je nou in je eentje bent of met meer, als je doelen hebt en je haalt ze niet is het je eigen schuld. Dus als je ze wel haalt, is dat ook dankzij jezelf!

Duidelijke doelstellingen zorgen ook voor een commitment. Je hebt ze opgesteld, bent verantwoordelijk voor het resultaat en zult dus ook met jezelf de afspraak moeten maken er vol voor te gaan. Zo’n afspraak met jezelf kan een enorme motivatie zijn om te gaan knallen op je doel in plaats van maar wat te doen.

#3 Meten en bijsturen

Zonder doelen wordt het lastig om te weten waar je staat met je bedrijf en marketing. Want hoe ga je dat meten? Doelen stellen voor je bedrijf helpt om te kunnen bepalen wat goed gaat, wat je kunt verbeteren en welke acties je moet zetten om bepaalde resultaten te behalen.

Om een voorbeeld hiervan te geven: stel je wilt meer verkopen halen uit je e-mailfunnel. Het is makkelijker om te meten hoe dat gaat als je bijvoorbeeld 10 verkopen wilt halen in een kwartaal, dan wanneer je het houdt op ‘meer verkopen’. Als je tot nu toe 5 verkopen hebt gehaald kan je ervoor kiezen om meer mensen aan te trekken met advertenties, je opt-in pagina te verbeteren, de openingspercentages te verhogen of je salespage te verbeteren. Als je geen specifiek doel hebt is het ook minder motiverend en duidelijk wat je moet doen om meer resultaten te krijgen.

Doelen-stellen-voor-je-bedrijf-Studio-Rocket-Power

De nadelen van doelen stellen voor je bedrijf

#1 Verhoogde druk

Doelen stellen voor je bedrijf geeft ook druk om die doelen te halen. Voor sommige mensen is dit fijn om ze aan de gang te houden, voor anderen is dat juist frustrerend. Niet iedereen kan goed omgaan met druk.

Die druk komt niet alleen van het moeten behalen van de doelen, maar ook tijd moeten steken in het meten en verbeteren van acties. De ene ondernemer vindt het fantastisch om in data te duiken, de ander steekt liever z’n kop in het zand. 

Persoonlijk denk ik dat een beetje druk wel goed is, anders is het wel erg makkelijk om niks te doen en niet vooruit te komen met je bedrijf. Je bent toch niet voor niets gaan ondernemen?!

#2 Minder vrijheid

Door doelen te stellen bepaal je heel duidelijk wat je gaat doen om je doel te halen. Mocht je dan een keer een leuk idee hebben wat niet bijdraagt aan je doel kan je er eigenlijk niks mee. In principe geeft dat ook juist rust, om niet nog extra dingen te moeten doen, maar het kan soms ook jammer zijn. Dan kan je jezelf nog wel uitdagen om het alsnog aan je doel te koppelen, maar soms is het direct een nee. 

Aan de andere kant heb je natuurlijk wel vrijheid om de precieze invulling van de taken op je eigen manier aan te pakken. Stel dat je als doel hebt om een bepaalt aantal social media posts te maken, dan ligt het niet meteen vast wat de inhoud is van deze posts. 

#3 Consequenties

Het laatste nadeel van doelen stellen voor je bedrijf is dat het ook consequenties heeft als je je doel niet haalt. Omdat je de verantwoordelijkheid en commitment hebt genomen om je doelen te halen, kan het wel vervelend zijn als je je doel niet haalt. Misschien ben je wel teleurgesteld in jezelf of zijn anderen niet blij met je. Natuurlijk ligt dit ook aan de reden waarom het niet is gelukt of het heel erg is. Hierbij is het belangrijk om te reflecteren waarom het niet is gelukt en duidelijke plannen te maken om je doel te behalen of juist je doelen te veranderen (doe dit alleen als je visie verandert, niet uit angst!).

Aan de andere kant: als je je doel dik hebt gehaald is dat helemaal dankzij je eigen inzet! Dat kan natuurlijk een enorme boost geven voor je zelfvertrouwen. Way to go!

En nu?

Wil je aan de slag gaan met doelen stellen voor je bedrijf en marketing? Fantastisch! Ik zou je hierbij aanraden om te kijken wat voor jou werkt. Misschien wil je wel een duidelijke richting voor je focus, maar niet super specifieke doelen om nog vrijheid te hebben. Of misschien vind je het juist heel motiverend om exacte doelen te hebben en hier regelmatig op bij te sturen. Check bij jezelf wat je fijn vindt en ga het uitproberen!

Doelen hoeven niet in beton gegoten te zijn en de manier waarop je werkt ook absoluut niet. Dus ga lekker experimenteren maar daag jezelf wel uit!

Kan je wel wat hulp gebruiken met doelen stellen en hieraan werken? Plan dan een gratis inspiratiesessie met me in. Dan kunnen we samen even sparren over je bedrijf, marketing en dromen, vind ik altijd heel leuk! Niks te verliezen en je wint er heel veel mee. Het is volledig gratis, dus plan je sessie gerust in via deze link: Inspiratiesessie.