7 tips om je te helpen met keuzes maken als ondernemer

door | nov 21, 2022

Ik had laatst een gesprek met een klant over het kiezen voor een positionering. We hadden een super sterke klantbelofte geformuleerd waarvan helemaal van zat te stralen. Maar toch bleef ze maar twijfelen en te twijfelen. Is het nou dit of dat? Terwijl ze diep van binnen al lang wist wat het zou zijn. Dus toen ze vroeg wat ik haar zou aanraden zei ik ‘Je weet prima wat je moet doen, dus geef daar maar aan toe’. Keuzes maken als ondernemer is lastig, maar we maken het onszelf ook vaak veel te ingewikkeld.

Dat herken ik zelf ook. Ik vind het nog wel eens lastig om dingen los te laten, zeker als het veel werk is geweest. Denk aan een bepaald aanbod of bepaalde klant. Ik weet ook wel dat het beter is om er dan mee te stoppen, maar daaraan toegeven is soms eng. 

Toch zijn er een aantal zaken die mij helpen met keuzes maken als ondernemer. Wat die precies zijn ontdek je in deze blog!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

7 tips om je te helpen met keuzes maken als ondernemer

#1 Besef je dat het erbij hoort en dat het oké is om het lastig te vinden

Keuzes maken als ondernemer wordt al 10x makkelijker als je met compassie naar jezelf kunt kijken en beseffen dat het onderdeel is van wie je bent. Misschien ben je altijd al een twijfelaar geweest, maar het kan ook aan de situatie liggen.

Zeker bij het maken van grote keuzes is het logisch dat je het lastig en eng vindt. Denk maar eens aan het starten met ondernemen, een bepaald aanbod lanceren, een samenwerking starten of stoppen of ergens in investeren. Dat zijn kwetsbare momenten waarvan je niet weet hoe ze gaan uitpakken. 

Sta even stil bij het gevoel dat je het eng vindt en zeg tegen jezelf dat het oké is. Ongetwijfeld voel je je dan al een stuk lichter i.p.v. stom of zwak dat je geen keuze kunt maken.

#2 Weet waarom je niet durft te kiezen

Wat houdt je op dit moment tegen om een keuze te maken? Durf dat toe te geven aan jezelf. Misschien komt het wel omdat je bang bent wat anderen van je keuze vinden, twijfel je aan je eigen capaciteiten of vindt je het een te groot risico. Maar het kan ook zijn dat je een mening van iemand anders hebt overgenomen, heb je het ergens voorbij zien komen of zit er een beperkende overtuiging onder. 

Keuzes maken als ondernemer is ook werken aan de diepere laag waarom je jezelf tegenhoudt.

#3 Weet waar je uit kunt kiezen

Soms is keuzes maken als ondernemer onmogelijk omdat je voor je gevoel niet alle keuzes helder hebt. Wat mij daarbij helpt is om de mogelijkheden op te schrijven en tegen elkaar af te wegen. Als je het gevoel hebt dat er nog meer keuzes mogelijk zijn kan je natuurlijk ook met een expert praten voor advies.

Realiseer je overigens wel dat het veel lastiger is om keuzes te maken als je uit 10 dingen moet kiezen dan wanneer je tussen 2 opties kunt kiezen. Schrijf de mogelijkheden op, eventueel met de voor- en nadelen en streep de opties weg waar je niet enthousiast van wordt. Als je gevoel zegt dat het niks is, is het per definitie geen goede keuze.

#4 Besef dat je het nooit 100% zeker weet

Heel eerlijk: je kunt nog zo lang twijfelen en zaken overdenken, je weet toch nooit wat eruit komt. Ook al heb je een 99,9% kans van slagen, het zegt niet alles. Pas zodra je iets doet zul je ontdekken of het de beste keuze was. Voor mij maakt dit besef het al veel makkelijker om te kiezen, want ik hoef geen uren te besteden aan kiezen als ik toch nooit zeker zal weten wat de perfecte keuze is.

#5 Besef dat je altijd kunt bijstellen en aanpassen

Dit inzicht heeft me zo enorm veel geholpen met keuzes maken als ondernemer! Ik maak een keuze, zeker ook omdat ik toch niet weet of het goed is of niet, en ga vervolgens gewoon proberen. Onderweg leer ik of het bij me past, wat misschien niet helemaal goed werkt of wat beter kan. Daar kom je alleen achter in de praktijk.

Stel dat ik ervoor heb gekozen om een e-book te maken over een bepaald onderwerp. Tijdens het maken kom ik erachter dat het toch niet zo leuk is om te maken en het onderwerp minder aanspreekt dan ik dacht. Dan stop ik er toch gewoon mee! Of ik kies voor een ander onderwerp of andere vorm bijvoorbeeld.

Als ondernemer heb je op elk moment de vrijheid om een andere keuze te maken. Je kunt altijd besluiten om het iets anders aan te pakken of er helemaal mee te kappen. Hoe fijn idee is dat?!

Keuzes-maken-als-ondernemer-Studio-Rocket-Power

#6 Durf te voelen en luisteren naar je hart

Veel mensen kunnen niet voelen. We leven met z’n allen alleen maar in ons hoofd en staan geen seconde stil bij wat we voelen. Super zonde! Heel vaak weten we namelijk perfect wat we wel en niet willen. Je lichaam geeft dit subliem aan.

Wat hierbij helpt is om de verschillende keuzes door te nemen en te voelen. Wordt je veel enthousiaster van 1 optie en voel je bij de rest niks in je onderbuik? Dan weet je exact wat je moet gaan doen. Probeer dus echt even uit je hoofd te komen zodat die niet alles kan gaan lopen rationaliseren. Ga mediteren, een stukje wandelen of even bewegen. Luister naar dat fluisterstemmetje en voel wat het met je doet. Dat brengt pas echt pure magie!

#7 Durf risico te nemen en te kiezen voor de ideale situatie

Keuzes maken als ondernemer wordt pas echt leuk als je gaat denken vanuit de ideale situatie. Wat zou de beste versie van jezelf voor keuze maken? Wat voor beslissing durf je eigenlijk niet te maken omdat je bang bent voor succes? 

Ondernemen is een spel met risico’s. Je moet het durven spelen en all-in durven gaan om je dromen waar te maken. Persoonlijk zou ik niet zover gaan als al je geld en je huis erop inzetten, maar wat heb je nou eigenlijk echt te verliezen? Wat als het wel zo’n enorm succes wordt? 

Mijn motto is ook wel: ik heb liever spijt dat ik iets wel heb gedaan, dan dat ik het niet heb durven proberen. Je leert er hoe dan ook van, dus durf ook eens een bold move te maken!

En nu?

Vind jij keuzes maken als ondernemer lastig? Dat is helemaal niet erg, maar wel lastig. Er zijn gelukkig wel een aantal zaken die je kunt doen om het voor jezelf makkelijker te maken om te kiezen. 

Allereerst helpt het als je je realiseert dat het erbij hoort en dat het oké is om het eng te vinden. Weten waarom je niet durft te kiezen en waaruit je kunt kiezen kan ook al enorm helpen. Probeer je te realiseren dat je nooit 100% zeker weet wat er uit je keuze komt en dat je altijd kunt bijsturen. Als laatste: durf te voelen wat je het liefste wilt en kies voor de ideale situatie.

Kan je wel wat hulp gebruiken met een belangrijke keuze te maken voor je bedrijf? Met m’n VIP-dag duiken we samen in 1 dag in je bedrijf, gaan we brainstormen, keuzes en plannen maken en direct aan de slag met de uitvoering. Of het gaat om een nieuw bedrijf of je huidige bedrijf verbeteren: ik leg je in de watten en help je om een groeispurt te maken! Kijk voor meer informatie over de VIP-dag hier.