Wat is affiliate marketing en hoe zet je het in?

door | aug 15, 2022

Wil je extra geld verdienen door loyale klanten aan het werk te zetten? Dan is affiliate marketing echt wat voor jou! Ditzelfde trucje kan je ook doen voor andere bedrijven in ruil voor geld. 

Wat affiliate marketing inhoudt en hoe je het aanpakt ontdek je in deze blog!

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing betekent eigenlijk dat je in ruil voor je service geld krijgt. Jij helpt een bedrijf een bepaald product verkopen in ruil voor een percentage, ook wel commissie genoemd. 

Dit kan je inzetten op 2 manieren:

  1. Je kunt je eigen loyale klanten jouw product laten verkopen. In dat geval ben jij de eigenaar en zet je promoters in voor de verkoop. Deze promoters ontvangen een deel van de aanschafprijs. 
  2. Jij bent de promoter voor een ander bedrijf. Zo zou je bijvoorbeeld een link naar een product in je blog kunnen benoemen in ruil voor een paar euro. 

Hoe pak je affiliate marketing aan voor je eigen bedrijf?

Allereerst is het belangrijk om stil te staan bij je voorwaarden. Wat wil je verkopen? Wie mogen dit voor je verkopen? Wat staat er tegenover voor de verkopers? Wil je nog iets extra’s bieden aan de kopers? 

Als je je voorwaarden helder hebt wil je het systeem gaan neerzetten zodat mensen zich kunnen aanmelden. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Op dit moment werk ik met een gratis en simpel systeem: een formulier. Mensen vullen dit in, ik controleer het en geef ze een persoonlijke kortingscode. Je kunt ook een betaald systeem gebruiken, namelijk Plug & Pay. Hiermee is alles geautomatiseerd en krijgen promoters een eigen link. Zeker bij veel promoters is dit handiger om te automatiseren, maar als je er net mee begint is een formulier ook prima. Maak het zo simpel mogelijk om aan te melden als affiliatepartner!

Als laatste stap wil je het je promoters zo makkelijk mogelijk maken om te verkopen. Stuur een of meer mails met tips om te verkopen en geef alle informatie die ze nodig hebben. Denk hierbij aan praktische informatie, maar ook bepaalde afbeeldingen, links, templates een korte pitch of maak bijvoorbeeld een video die ze door kunnen sturen. Hierbij geldt ook weer: maak het zo simpel mogelijk, dan is de stap een stuk kleiner om voor je te gaan promoten.

Hoe pak je affiliate marketing aan voor andere bedrijven?

Zoals ik al zei kan je zelf ook extra geld verdienen door zelf als promoter op te treden voor een ander bedrijf. Dit klinkt misschien heel groot, maar dat is het eigenlijk niet. Het kan zo simpel zijn als een link naar een andere website in je blog te zetten. Ik vind het zelf een ideale manier om wat extra inkomsten te hebben zonder er veel voor te moeten doen.

Dus hoe krijg je dat voor elkaar? Het draait vooral om het aanmelden bij het platform of bedrijf dat je wilt promoten. Stel je hebt een boek gekocht bij Bol.com en je wilt hier wat reclame over maken en aan verdienen, dan kan je je bij het partnerplatform van bol.com aanmelden. Of als je zelf graag Canva gebruikt en wilt dit promoten, dan kan je je aanmelden bij het platform van Canva. 

Affiliate-marketing-bol.com-Studio-Rocket-Power

Veel grote bedrijven bieden affiliate mogelijkheden aan, dus ik zou je vooral aanraden om even te Googlen naar het bedrijf in combinatie met affiliate. Vaak is het wel belangrijk dat je een website hebt en je moet kunnen uitleggen hoe je ze gaat promoten. Veel meer stelt het niet voor.

Als je je hebt aangemeld moet je vaak even wachten op goedkeuring en vervolgens krijg je een persoonlijke link. Deze link kan je dan gebruiken in je eigen content. Dus zet deze link in je blog, nieuwsbrief of bijvoorbeeld op je social media. 

En nu?

Affiliate marketing is ideaal om extra omzet te krijgen zonder al teveel moeite te moeten doen. Er zijn 2 vormen: jij zet promoters in voor je eigen bedrijf of jij bent de promoter voor een ander bedrijf. 

Bij de eerste vorm is het belangrijk om je voorwaarden duidelijk te hebben, het systeem neer te zetten en de promoter van genoeg informatie te voorzien. Als je zelf gaat promoten ga je je aanmelden bij de relevante platformen en gebruik je je link of kortingscode in je eigen content.

Kijk vooral hoe je het zelf slim in kunt zetten en welke bedrijven er bij je passen. Ik vind het de moeite waard om er wat tijd in te steken omdat het daarna passief inkomen is. 

Wil je meer leren over affiliate marketing? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! Hierin leer je je marketing op je eigen manier aan te pakken met een duidelijke strategie. Meer informatie over deze cursus vind je hier.