We herkennen het bijna allemaal wel. Dat moment dat je zelfvertrouwen een dieptepunt bereikt heeft en dat er opeens allerlei gedachten door je heen schieten: “Wie ben ik om dit te zeggen?”, “Ik ben niet expert genoeg om dit te kunnen doen”, “Anderen zijn veel beter dan ik”. Dit zijn allemaal gedachten die opspelen wanneer jij last hebt van het zogenoemde Imposter syndroom.
Wat is Imposter Syndroom?
Imposter syndroom is de angst om door de mand te vallen. Je bent bang om ontmaskerd te worden als oplichter. Daardoor ben je jezelf continu in twijfel aan het trekken. Tegenwoordig is het het Imposter syndroom iets wat steeds vaker voorkomt, bij mannen en bij vrouwen. Dit komt doordat je andermans leven constant kan volgen op social media. Een kleine glimp op iemand zijn Instagram profiel, kan er al voor zorgen dat jij je minder succesvol of adequaat voelt in jouw leven of business.
Tekenen dat jij aan Imposter syndroom lijdt:
- Je onderwaardeert jouw product/dienst. Je geeft veel te veel gratis weg. Je bent continu je strategie en prijzen aan het aanpassen.
- Je vergelijkt je dagelijks met anderen in jouw vakgebied.
- Je bent onzeker in je taalgebruik. Je gebruikt woorden zoals: “Ik denk”, “Ik weet niet zeker”, “Ik hoop”.
- Je vertoont uitstelgedrag bij het plaatsen van een artikel of een bericht op social media.
- Je kan niet goed omgaan met kritiek.
- Je vindt het moeilijk om keuzes te maken.
Ontstaan Imposter syndroom
Maar waar heeft dit dan mee te maken? Hoe ontstaan deze onzekere overtuigingen?
Er zijn zoveel mensen op de wereld die doen alsof ze heel slim zijn en alsof ze alles weten, maar in werkelijkheid weten ze helemaal niks. Anderzijds zijn er ook mensen die wel heel slim zijn, maar vervolgens super onzeker zijn.
Dit heeft te maken met de “Dunning-Kruger effect”. Wanneer je last hebt van dit fenomeen denk je dat je slimmer en capabeler bent, dan je in werkelijkheid echt bent. Dit zijn vaak mensen die ongeschoold of onwetend zijn en daarom niet in staat hun eigen incompetentie te herkennen. Mensen die daarentegen wel veel kennis hebben en goed geschoold zijn, onderschatten hun vaardigheden, omdat ze die van anderen veel hoger inschatten. Hoe hoger opgeleid, hoe sterker de imposter-gevoelens zijn. Ze wijden hun succes vaak aan geluk, toeval en externe omstandigheden.
Hoe kom je er vanaf?
De eerste stap om beter om te gaan met het Imposter syndroom is om te erkennen dat het er is, dat het bestaat en dat ook jij er last van hebt. Veel mensen gaan ervan dat deze gevoelens die ze over zichzelf hebben uniek zijn. Dat zij de enigen zijn die hiermee kampen. Maar deze onjuiste gedachten staan hun succes volledig in de weg.
Het is dus geen uniek gevoel, het is eerder een herkenbaar gedachtepatroon die veel effect hebben op jouw succes. Leer dit dus te herkennen.
Streef niet voor perfectionisme
Perfectionisme voedt het imposter syndroom juist. Wanneer je je weer eens een oplichter voelt, komt dit omdat je jezelf op dit moment vergelijkt met een veel te hoge standaard die onrealistisch is. Op een bepaald punt moet je jezelf afvragen: Wanneer is goed, goed genoeg? Als jij continu streeft naar perfectionisme ga je je alleen maar meer een oplichter voelen, omdat het simpelweg niet haalbaar is.
Weet dat je niet alleen bent
Weten dat er een naam is voor dit gevoel wat jij vaak ervaart, kan enorm bevrijdend zijn. Jij bent niet de enige met dit probleem. Er zijn ontzettend veel mensen die met dit syndroom kampen, in allerlei verschillende vormen. Je bent niet alleen. Besef je dat als je jezelf weer eens wijsmaakt dat je iets niet kan.
Schrijf op waar je bang voor bent
Als je iets niet durft, schrijf dan op waar je precies bang voor bent. Beschrijf waarom je dit voelt. Wees zo specifiek mogelijk. De kans is groot wanneer je dit opschrijft er een besef komt dat deze angst helemaal niet realistisch is.
Stap uit je comfortzone
Vaak wanneer we een super mooie kans krijgen voorgeschoteld, weerhouden we onszelf ervan om deze kans aan te grijpen, omdat we denken dat we hier nog niet klaar voor zijn. Maar onthoud, door uit je comfortzone te stappen, ontstaan er zoveel meer kansen. Deuren worden geopend voor je. Laat je imposter syndroom je hier niet van weerhouden. Richard Bransons zou zeggen: “If someone offers you an amazing opportunity and you are not sure you can do it, say yes. Then learn how to do it later.”
Benoem waar je goed in bent
Schrijf eens op waar je echt goed in bent en waar je misschien nog beter in kan worden. Op die manier herken jij in welke gebieden jij het goed doet en waar er ruimte is voor verbetering. Zo kun je nog meer leren in dat gebied, zodat je zekerder wordt van jezelf.
In deze blog heb ik je verteld wat het imposter syndroom is, hoe je het herkent bij jezelf en hoe je er vanaf komt. Ik hoop dat je beseft dat je niet de enige bent en dat veel kennis en een hoge opleiding juist tot imposter syndroom kan leiden.