Hoe neem je persoonlijk leiderschap in je bedrijf? 5 tips

door | jun 7, 2022

Persoonlijk leiderschap is o zo belangrijk in het ondernemerschap. Ik geloof dat persoonlijk leiderschap nemen key is om echt blij te zijn met je bedrijf en je leven.

Persoonlijk leiderschap betekent heel letterlijk de regie nemen over je leven. Door je eigen talenten, kernwaarden, behoeftes en patronen te kennen kan je je leven hierop aanpassen. Zo zorg je ervoor dat je bedrijf ook volledig bij jou past en dat je niet aan jezelf voorbij loopt. Jij neemt de touwtjes in handen in plaats van het te laten bepalen door anderen.

Weet dat je leven 100% je eigen verantwoordelijkheid is. Als je wat wilt, moet je er zelf mee aan de slag. Dat is nooit aan een ander om voor jou te doen. Daarom biedt persoonlijk leiderschap prachtige kansen als je weet hoe je dat aanpakt.

Ik geef je 5 tips die mij hebben geholpen om persoonlijk leiderschap te pakken in mijn bedrijf!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

5 tips voor meer persoonlijk leiderschap als ondernemer

#1 Doe waar je plezier in hebt

Hoeveel tijd besteed jij aan taken waar je eigenlijk geen zin in hebt? Of misschien zelfs wel een hekel aan hebt. Natuurlijk is het ondernemen niet altijd leuk, maar het is wel belangrijk om bewust te kiezen voor dingen waar je wel heel blij van wordt.

Hoe doe je dat? Allereerst helpt het om je kernwaarden en je purpose te weten. Dit zorgt er namelijk voor dat je op basis hiervan kunt bepalen wat je gaat doen. Stel je vindt verbinding heel belangrijk, waarschijnlijk wil je dan graag met mensen in contact zijn. Kies dan ook de dingen uit die daarmee te maken hebben. Als je dan een keer iets moet doen wat je niet leuk vindt, maar wel bijdraagt aan je kernwaarden en purpose, weet je in ieder geval waar je het voor doet en wordt het ook makkelijker. 

Wat voor mij ook goed werkt is om even stil te staan bij de vraag ‘waar heb ik zin in?’. Meestal hebben we genoeg te doen, maar door even te voelen waar ik op dat moment zin in heb kan ik beginnen bij een taak die ik leuk vind. Zo wordt het niet alleen veel makkelijker, maar dan zit je ook al direct in een positieve flow met werken en wordt de rest daarna ook makkelijker.

#2 Geef je grenzen aan

Persoonlijk leiderschap is weten wat je wel en niet wilt en hiervoor kiezen. Stel je wilt op een bepaalde manier werken, communiceer dit dan ook naar klanten. Dit werkt niet alleen makkelijker voor jezelf, maar klanten vinden dit ook prettig. Zij weten immers ook niet hoe jij het liefste werkt.

Als er iets gebeurt wat je niet fijn vindt, durf dit ook aan te geven. Zeg het liever meteen als het gebeurt en op een vriendelijke manier in plaats van het op te kroppen. 

Neem dat leiderschap over je leven en zet jezelf op #1, anderen zullen dat niet doen. Kies voor je eigen behoeften en geef aan wat je wilt.

#3 Let op je energie 

Je energie is enorm belangrijk. Het bepaalt hoe je in je vel zit en hoeveel je gedaan krijgt. Hier persoonlijk leiderschap in nemen heeft dan ook een enorme invloed op je bedrijf.

Om te beginnen maak je een overzicht van wat je energie geeft, neutraal is en wat je energie kost. Houd een week lang al je taken bij en schrijf op wat het met je energie doet. Onderzoek dan ook waardoor dit komt. Misschien vind je het stom als het heel repetitief is, is het niet je expertise of vind je het juist fantastisch omdat je creatief bezig kunt zijn. 

Zodra je dit overzicht hebt gemaakt ga je kijken hoe je meer kunt doen van de dingen die je energie geven en minder van de energieslurpers. Moet je een bepaalde taak die je veel energie kost blijven doen? Kan je het automatiseren of versimpelen? Delegeren? Door minder te doen wat je energie kost heb je niet alleen meer tijd maar ook meer energie over voor leuke dingen!

Meer over energie krijgen lees je hier: Heb je een lage energie? Probeer deze 5 stappen voor meer energie.

#4 Houd zelf de controle over je agenda

Veel ondernemers laten hun klanten hun agenda beheren. Ik heb hier zelf ook wel eens last van gehad, terwijl ik er niks mee deed. Persoonlijk leiderschap is ook de controle houden over je agenda.

Bepaal voor jezelf wanneer je wel en niet werkt. Ik plan bijvoorbeeld nooit afspraken op vrijdagmiddag, dat is tijd voor mezelf. Houd je vervolgens ook aan je eigen planning, anders heeft het nog geen zin. Om dat makkelijker te doen kan je blokken in je agenda zetten voor wanneer je niet beschikbaar bent voor klanten.

Plan ook direct vakanties in. Ik hoor zo vaak ondernemers zeggen “Ik weet nog niet wanneer ik op vakantie kan, want dan heb ik misschien een klus”. Ik vind dat eerlijk gezegd zonde en ook nergens op slaan. Iedereen kan gemist worden, dus plan gewoon die vakantie in. Je hebt het verdiend! Zeker als je het op tijd regelt kan je klant er rekening mee houden.

Dit geldt ook voor een vrije dag nemen. Als je merkt dat je dit echt nodig hebt, neem dan ook die vrije dag. Zeker als je geen afspraken hebt is dit heel eenvoudig en anders kan je vragen of je een afspraak kunt verplaatsen. Je zult merken dat je beter die ene dag vrij kan nemen dan door blijven ploeteren. Je zult je namelijk de dag erna 10x beter voelen. Soms heb je dat gewoon nodig!

#5 Maak tijd om AAN je bedrijf te werken

Dit punt is een beetje de samenvatting van het geheel. Als jij je bedrijf en persoonlijk leiderschap serieus neemt, dan moet je ook tijd maken om aan je bedrijf te werken. 

Ik hoor zo vaak mensen zeggen dat ze geen tijd of energie hebben om aan hun bedrijf te werken, maar dat ze ook niet heel veel plezier hebben in hun bedrijf. Tja, daar schiet je ook niks mee op. Je was toch gaan ondernemen vanuit een bepaalde passie of droom? Werk daar dan ook aan!

Maak tijd voor je bedrijf, al is het maar 1 uurtje per week. Plan op maandagochtend het eerste uur in voor jezelf, dan heb je die meteen in the pocket. Bepaal een doel waar je aan wilt werken, zoals je website verbeteren, een product ontwikkelen, je marketing aanpakken, noem maar op. Kies wel iets waar je ook enthousiast over bent, anders wordt het weer een ondergeschoven kindje. Focus je vervolgens dan ook op dit doel en neem het serieus. Je hoeft echt niet hele dagen vrij te blocken voor je bedrijf, maar gun jezelf wel die tijd. Wedden dat je iets moois kunt opbouwen in die tijd?!

En nu?

Persoonlijk leiderschap is ontzettend belangrijk om te kunnen ondernemen op jouw voorwaarden. Neem je niet de touwtjes in handen, dan geef je de controle aan anderen. Voor mij zijn er 5 onderdelen die hebben geholpen om meer leiderschap te nemen als ondernemer.

Ik kies ervoor om zoveel mogelijk te doen waar ik plezier in heb, geef m’n grenzen aan bij anderen, let op m’n energie, houd zelf de controle over m’n agenda en ik maak tijd om aan m’n bedrijf te werken. Ik weet zeker dat als je hier meer bewust van wordt en het gaat implementeren, je veel meer energie en plezier hebt in het ondernemen!

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Ik vind het altijd leuk om hierover te sparren hoe je dit het beste kunt aanpakken. Bij mij is persoonlijk leiderschap met ups en downs gegaan, dus ik weet dat het een leerproces is. Stuur gerust een mailtje of DM op Instagram en pak dat persoonlijk leiderschap! Je kunt het!