Wat zijn online producten en wat zijn de voordelen ervan?

door | aug 22, 2023

Online producten zijn fantastisch! Ik vind het niet alleen leuk om te maken, maar er zitten ook vele voordelen aan. In deze blog leg ik je uit wat online producten zijn en wat deze voordelen precies zijn! 

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

Wat zijn online producten?

De naam zegt het al: online producten zijn middelen die zich online bevinden. Denk aan een cursus, maar ook aan een webinar, e-book of template die je kunt downloaden. Deze kan je gratis aanbieden als weggever, onderdeel van een samenwerking of betaald om er een (semi)passief inkomen mee te verdienen.

Er zijn zoveel vormen mogelijk, voor iedereen is er wel iets te bedenken om je kennis in te stoppen en zo je doelgroep te helpen! Alles over deze vormen lees je hier: 10 soorten online producten die je zou kunnen maken – inclusief diverse voorbeelden!

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2 soorten: online producten en kennisproducten.

Een online product is een breed begrip dat elke vorm van digitaal product omvat dat online kan worden verkocht en geleverd. Denk aan bijvoorbeeld software, digitale cursussen, e-books, webinars, media, enzovoort. Het doel van een online product is vaak om de klant te helpen een bepaalde taak te volbrengen, zoals het beheren van hun financiën, het optimaliseren van hun workflow of het verbeteren van hun gezondheid.

Een kennisproduct is een specifiek type online product dat gericht is op het delen van kennis en expertise. Dit kan bijvoorbeeld een online cursus zijn die iemand leert hoe hij een bepaalde vaardigheid kan ontwikkelen, zoals het bouwen van websites of het maken van online producten. Het doel van een kennisproduct is om de klant te helpen hun kennis te vergroten en hun vaardigheden te verbeteren.

Wat zijn de voordelen van online producten?

Voor mij zijn er 3 grote voordelen aan het aanbieden van digitale producten.

#1 Je kunt meer verdienen

Als je nu vol zit met je tijd door 1-op-1 werk is het interessant om een online product te maken. Je hebt geen plafond meer voor je omzet omdat je het product 1 keer maakt en doorlopend kunt verkopen. 

Dit wordt vaak bestempeld als passief inkomen, maar daar ben ik zelf niet zo’n fan van. Je zult er namelijk altijd werk in moeten stoppen. Denk aan het verkopen, verbeteren of de klantenservice van je product. Wel is het natuurlijk veel schaalbaarder dan je eigen tijd.

Daarnaast kan je extra geld vragen voor een samenwerking als je klanten ook toegang geeft tot een kennisbank of andere producten.

#2 Je kunt meer mensen helpen

Je bestaande klanten kunnen wel gebruik maken van jouw expertise, maar dat is afhankelijk van je tijd. Zodra je digitale product af is, is het schaalbaar. Dit betekent dat je zoveel mogelijk mensen kunt helpen zonder dat je daar meer werk in moet stoppen. 

Je kunt je online product dus inzetten om je huidige klanten nog beter te helpen met bijvoorbeeld een databank van je kennis. Daarnaast kan je ook nieuwe mensen helpen met je kennis omdat je je expertise al gebundeld hebt in een product.

#3 Het is een goede eerste stap in de klantreis 

Waarschijnlijk is je 1-op-1 aanbod een stuk duurder dan je digitale product. Door gebruik te maken van je online product kunnen mensen op een goedkopere manier kennis met je maken. Als dit bevalt zal de kans groter zijn om door te stromen naar een volgende stap in je aanbod. 

Iedereen heeft ook een andere behoefte. Sommigen zullen direct 1-op-1 met je willen samenwerken, maar anderen willen eerst zelf beginnen. Met je online producten kan je op elke behoefte in de klantreis inspringen.

Als potentiële klanten enkel de keuze hebben uit een duurder aanbod is die drempel veel hoger dan wanneer ze bij een goedkoper en laagdrempeliger online product kunnen beginnen.

Online-producten-Studio-Rocket-Power

En nu?

Online producten zijn dus digitale middelen waarmee je je boodschap overbrengt. Er zijn diverse mogelijkheden. Het fijne aan online producten is dat je meer kunt verdienen, meer mensen kunt helpen en dat het een goede eerste stap in de klantreis is. Echt perfect dus! 

Overtuigd van online producten en wil je een ijzersterk product maken? Volg dan mijn cursus Maak je Online Product! Hierin leer je alles over de verschillende soorten online producten, hoe je goede inhoud maakt en hoe je alles kunt implementeren qua techniek. Ik leg alles op een praktische manier uit, inclusief vele tutorials en voorbeelden. Alles over de cursus vind je hier: Maak je Online Product.