6 Ondernemerslessen van 2023

door | dec 25, 2023

Elk jaar lijkt het weer sneller te gaan en is het alweer de laatste week van het jaar. Dat betekent dat het tijd is voor m’n jaarlijkse reflectie! Een van m’n favoriete dingen om te doen. En misschien vind ik het nog wel leuker om het van andere jaren terug te lezen. Dan zie je pas echt je groei en dat is zo mooi!

In deze blog lees je dan ook de lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd.

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

#1 Volg je ‘inspired action’

Ik weet niet meer waar ik de term vandaan heb, maar het omschrijft perfect mijn visie. Soms krijg je ineens een idee waar je zó enthousiast over bent dat het je niet meer loslaat. Dit zijn de gouden ideeën die je moet volgen. Je zit dan zo in de flow en het komt recht uit je hart. 

Vaak is het ook nog eens heel moeiteloos om met deze plannen aan de gang te gaan. Het enige gevaar is dat je zo in je plan kunt opgaan dat je de tijd vergeet haha. En uit eigen ervaring kan ik je ook vertellen dat deze ideeën ook de beste resultaten geven, juist omdat het zo natuurlijk komt en dus heel authentiek en sterk is.

#2 Durf risico’s te nemen

Een quote waar ik naar probeer te leven de afgelopen tijd is ‘speel om te winnen, in plaats van niet te verliezen’. Veel mensen proberen te voorkomen dat ze verliezen, maar dat is een heel andere mindset dan echt willen winnen. Dat geldt voor mij ook, maar daar wil ik vanaf. Dus kies ik ervoor om risico’s te nemen en bijvoorbeeld te investeren in advertenties, software, cursussen, experts en coaching. Voor mij de perfecte manier om aan m’n money mindset te werken, te leren en uit m’n comfortzone te gaan!

#3 Durf nee te zeggen

Sommige samenwerkingen lijken in theorie fantastisch, terwijl je gevoel wat anders zegt. Ik heb wel echt geleerd: als het niet goed voelt, niet doen. M’n intuïtie heeft er nog nooit naast gezeten, dus als ik van tevoren al dacht dat het niks zou worden, werd het ook niks. 

Het is niet altijd even makkelijk om een klant af te wijzen, maar je zult erna zo opgelucht zijn. Of dat je nee zegt tegen een last-minute vraag, een samenwerking of taak die niet echt in je straatje ligt. Durf het aan te geven en kies voor jezelf! Luister naar je gevoel.

#4 Vertrouw op jezelf

Hoe meer je uit je comfortzone gaat, hoe meer je gaat twijfelen aan jezelf. Ik heb nog wel eens last gehad van het imposter syndrome dat zei dat ik niet genoeg wist en kon en dat ik klanten niet optimaal kon helpen. 

Ik denk persoonlijk niet dat dat stemmetje ooit weggaat, maar ik probeer er in ieder geval niet naar te luisteren! Mijn les is dan ook dat ik erop mag vertrouwen dat ik genoeg weet en kan. Of het voor m’n klanten is of voor mezelf: ik kom er wel uit. Ik hoef ook niet alles tot in detail te weten of kunnen, ik mag het leren. 

En als ik dan van klanten hoor hoe waardevol ze de coaching vinden en hoe uitgebreid m’n cursussen zijn, dan wordt het al helemaal bevestigd dat ik expert genoeg ben! 

#5 Ga echt de commitment aan met jezelf

Hoe vaak heb je wel niet op het punt gestaan om op te geven? Of misschien zelfs om niet eens echt te beginnen? Veel (startende) ondernemers denken dat alles maar van een leien dakje gaat en dat klanten vanzelf hun kant op komen. Of dat ze na 1x posten wel genoeg hebben verteld over hun aanbod. 1 ding: dat is niet zo.

Het afgelopen jaar heb ik bijvoorbeeld met Julia een nieuw concept neergezet: Content Buddies. We hadden een maand de tijd voor promotie en ik kan je vertellen dat dat lang is. Op een gegeven moment ben je wel even klaar met het onderwerp, maar dat kan niet! De meeste klanten zijn in de laatste 2 dagen ingestapt. En nog specifieker, de laatste 24 uur. Als ik was gekapt met promoten hadden we die laatste klanten niet gehad. 

Daarnaast wilde ik een masterclass gaan geven. Het stond al helemaal klaar met mails, de presentatie, aanmeldpagina. Maar het daadwerkelijk inplannen van de sessies bleef ik uitstellen. Het kwam niet zo goed uit, ik voelde het niet zo, blablabla. Ik betrapte mezelf erop dat ik het liep uit te stellen, en waarom? Tijd was echt niet het issue, je kunt altijd wel iets inplannen. Maar ik vond het gewoon spannend. Dat mag wel, maar ik hield mezelf er te lang door tegen. Dus heb ik met mezelf afgesproken om het gewoon te gaan doen. Niks uitstellen, maar juist kiezen om de stap te zetten. Blij dat ik dat heb gedaan!

#6 Geef jezelf de tijd en ruimte

In het afgelopen jaar is m’n opa overleden en heb ik m’n bedrijf omgegooid. Eerst liep ik vast dat ik een andere richting op wilde, maar ik durfde niet zo goed ervoor te gaan staan. En terwijl ik bezig was om met een coach zaken te veranderen, overleed m’n opa. 

Ik heb echt moeten leren om zaken te laten liggen. Ik hoef niet alles te doen. Dingen hebben ook tijd nodig. De antwoorden komen vanzelf. Forceren werkt niet, zeker niet als je er niet de ruimte voor hebt.

Ik ben mezelf hierdoor flink tegengekomen, maar ben daardoor ook veel dichter bij mezelf gekomen. Heb mezelf beter leren dragen, aanvoelen wat ik nodig heb en daarvoor te kiezen. In plaats van alleen maar dingen moeten. Het gaat met vallen en opstaan, maar dat maakt het proces ook mooi.

Ik ben dankbaar dat ik weer zoveel heb mogen groeien het afgelopen jaar en ben klaar voor het nieuwe jaar. Voor Roos 2.0 en Studio Rocket Power 2.0. Trots op het afgelopen jaar, zin in de volgende stappen!

Ik wil je heel hartelijk bedanken voor je onderdeel van m’n leven. In welke vorm dan ook: dat betekent veel voor me.

Op naar 2024! Hele fijne feestdagen en een gelukkig en succesvol nieuwjaar gewenst!

Veel liefs,

Rosalie