Je money mindset verbeteren in 7 stappen + diverse voorbeelden

door | mrt 6, 2023

Het is inmiddels een hippe term, maar heeft wel een grote impact op je succes als ondernemer: je money mindset. Misschien ben jij heel bewust van je overtuigingen rondom geld, maar misschien ook niet. Ik ga je in deze blog helpen om money mindset te begrijpen en in 7 stappen een sterke mindset te ontwikkelen!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Wat is een money mindset?

Hoe denk jij over geld? Vind je dat leuk, lastig, stom, goed, moeilijk, makkelijk. Denk je dat er genoeg is voor iedereen of juist niet? Vind je dat geld mensen slecht maakt of juist veel kansen biedt? Ben jij het waard om veel geld te hebben of ben je er juist van overtuigd dat je nooit veel geld zou kunnen verdienen?

Al deze vragen zijn onderdeel van je money mindset. Het is puur hoe jij denkt en je gedraagt rondom geld. 

Deze mindset kan je vooruit helpen, maar ook enorm tegenhouden. Als je bijvoorbeeld ervan overtuigd bent dat je makkelijk geld kunt verdienen, het waard bent om veel geld te hebben en dat er genoeg is voor iedereen is het een stuk makkelijker om dat als waarheid te hebben. Alles wat je gelooft wordt namelijk de werkelijkheid.

Als je tegen jezelf zegt dat rijke mensen slecht zijn, je niet goed bent in geld verdienen en dat net genoeg prima is, dan zullen je hersenen er ook voor zorgen dat je leven er zo uit komt te zien. Dat doen ons brein niet om ons te pesten, maar onze hersenen houden er nou eenmaal van om ons veilig te houden. En wat we gewend zijn is veilig. Zo kom je vanzelf in een vicieuze cirkel omdat onze hersenen ons op dezelfde plek willen houden.

7 stappen om je money mindset te verbeteren

Maar niet getreurd: je kunt namelijk altijd je money mindset veranderen! Het is niet eenvoudig en kost ook aardig wat tijd, maar stapje voor stapje is het absoluut mogelijk. Ik neem je mee in de stappen om je money mindset te verbeteren.

#1 Onderzoek je huidige overtuigingen

Zoals alles begint je money mindset ook bij bewustwording. Daarom is het belangrijk om eerst je huidige overtuigingen over geld te onderzoeken. Denk eens aan hoe je denkt over geld verdienen, geld uitgeven, geld hebben, rijke mensen, de hoeveelheid geld dat er is in de wereld en wat voor jou de standaard is. Schrijf vervolgens hier je overtuigingen over op.

#2 Onderzoek de oorsprong van deze overtuigingen

Je money mindset komt ergens vandaan. Of je dat van je ouders hebt overgenomen, vrienden, bekende mensen die je volgt of dat je een situatie hebt meegemaakt: ergens ligt hun oorsprong. Van de ene overtuiging zal dit makkelijker zijn om te achterhalen, maar ga je lijst van overtuigingens eens na. 

Zodra je helder hebt waar je jouw money mindset aan te denken hebt geeft dit ook al ruimte om hier met een kritische blik naar te kijken. Stel dat een overtuiging van je ouders komt, wat vind je er eigenlijk zelf van als je nu weet dat deze overtuiging van je ouders is? Dit kan al helpen met je overtuigingen los te laten.

#3 Kies ervoor om je money mindset te veranderen

Nu je je overtuigingen weet is het tijd om met jezelf de commitment aan te gaan deze te veranderen. Dat klinkt misschien stom, maar als het vrijblijvend is verandert er niks. Als je naar je money mindset kijkt kan je helemaal klaar mee zijn, maar het kan ook zijn dat je het wel lekker veilig vindt. Spreek naar jezelf uit dat je nu eindelijk je money mindset serieus neemt en er regelmatig mee aan de slag gaat. Daarbij mag je ook best een beetje streng zijn naar jezelf om ervoor te zorgen dat je de afspraak ook met jezelf nakomt.

#4 Droom en formuleer nieuwe overtuigingen

Je weet hoe je huidige money mindset is, maar waar ga je naartoe werken? Het kan heel goed werken om te gaan dromen. Hoe ziet je ideale leven eruit? Hoeveel geld heb je? Hoe verdien je je geld en hoeveel? Hoeveel geld geef je uit en waaraan? Hoe denk je over geld?

Op basis hiervan is het tijd om nieuwe overtuigingen te gaan formuleren. Een paar voorbeelden:

 • Van ‘geld is moeilijk om te verdienen’ → ‘geld komt eenvoudig naar me toe’.
 • Van ‘net genoeg geld om van rond te kunnen komen is prima’ → ‘ik verdien elke maand €5000 en kan hier goed van sparen’.
 • Van ‘geld is lastig’ → ‘geld is fijn en helpt mij om m’n ideale leven te leven’.
 • Van ‘rijke mensen zijn slecht’ → ‘ik verdien het om veel geld te hebben en uit te geven’.

Schrijf voor jezelf je overtuigingen in een positieve vorm en alsof het al zo is, zodat ze je verder helpen. Deze nieuwe overtuigingen noem je affirmaties, meer hierover lees je hier: De kracht van affirmaties: tips en 23 krachtige voorbeelden!

#5 Maak er een routine van

1 keer je nieuwe overtuigingen opschrijven verandert helaas je money mindset niet, daar zal je elke dag voor moeten werken. Onze huidige overtuigingen zitten namelijk in ons onderbewuste. Om je nieuwe overtuigingen echt te geloven moeten er nieuwe verbindingen worden gelegd in je hersenen en dat kost tijd.

Hiervoor is het belangrijk om zoveel mogelijk met je nieuwe money mindset bezig te zijn. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je hier routines voor ontwikkelt. Voor iedereen werken routines weer anders, maar een selectie van wat ik zelf doe en wat je zou kunnen proberen is het volgende:

 • Elke vrijdag heb ik finance friday. Hier ben ik bezig met m’n boekhouding, liquiditeit en m’n money mindset. Elke week schrijf ik op wat m’n huidige overtuigingen zijn, wat m’n ideale situatie is en hoe ik wil denken over geld. Hierbij helpt het me ook om helemaal te voelen hoe ik me zou voelen met m’n nieuwe overtuigingen, dat versterkt ze namelijk enorm!
 • Elke werkdag begin ik met een rondje te wandelen om wakker te worden en in de werksfeer te komen. Tijdens dit rondje oefen ik dankbaarheid voor m’n leven en herhaal ik m’n affirmaties. Het liefst ook weer met veel energie!
 • Maak een liedje van je affirmaties. Ik heb de kracht van een liedje in je hoofd gebruikt voor m’n affirmaties. Op dit moment is het het deuntje van ‘Zachtjes gaan de paardenvoetjes‘ en met als tekst ‘Geld is goe-hoed, geld is fijn. Geld wil altijd bij mij zijn’. Ik merk dat het regelmatig in m’n hoofd zit en ook bij m’n vriend, dus ik denk dat het werkt! Haha.
 • Ik heb een geldboom gekocht. Ik ben sowieso dol op planten, maar als ik me wil onderdompelen in geld geeft zo’n boom me net een extra zetje. Nu zeg ik ‘geld groeit niet op m’n rug, maar aan m’n geldboom’. Elke dag op kantoor kijk ik naar m’n geldboom, bij factureren geef ik ‘m water en ik kijk er met heel veel liefde naar. Misschien vind je dat suf, maar voor mij werkt het in ieder geval!

Bij al deze routines geldt: ga experimenteren en kijk wat het beste bij jou werkt. Probeer in ieder geval elke week iets te doen, anders is het weinig herhaling. Als doelen goed voor je werken kan je die natuurlijk ook mooi toevoegen aan je routines om daarop te meten.

#6 Daag jezelf uit

Aan je overtuigingen werken is leuk, maar het werkt nog beter om ze in actie te brengen! Je wilt meer geld hebben, meer geld uitgeven en veel met geld bezig zijn. Ga dat dan doen!

In het begin kan het wel spannend zijn, want je gaat uit je comfortzone. Maar weet dat je enorme stappen kunt zetten door jezelf uit te dagen. Een paar dingen die je kunt doen:

 • Geef geld uit. En dan bedoel ik niet aan noodzakelijke dingen, maar aan spullen, mensen of activiteiten die je dichterbij je doel brengen. Huur bijvoorbeeld iemand in voor je bedrijf, ga shoppen, koop die stoel waar je verliefd op bent, trakteer jezelf op een etentje, maak een stedentrip met je beste vriend(in). Het maakt niet uit, maar laat het geld rollen en voel wat het met je doet! Doe alsof je al die persoon bent met veel geld.
 • Probeer meer geld te verdienen. Wat zou je kunnen doen om wat extra inkomsten te verdienen? Misschien ken je wel iemand die je hulp voor een uur zou kunnen gebruiken, kan je een laagdrempelig online product maken, kan je iets verkopen wat je niet meer gebruikt of kan je iets verkopen wat je al op de plank hebt liggen. Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, maar probeer met een creatieve blik te kijken en ga het dan doen!
 • Maak een plan om je dromen waar te maken en zet de eerste stap. Het is heel makkelijk om te blijven hangen in dromen en overtuigingen opschrijven. Maar je doet het om verder te komen! Wat moet je daarvoor doen? Misschien wil je wel een huis kopen, plan een gesprek in met een makelaar en bij de bank. Misschien wil je wel coaching krijgen, plan een kennismakingsgesprek in. Misschien wil je wel gaan beleggen, open dan een rekening en koop boeken om te leren. Er is genoeg te doen, dus ga het doen! Niks te verliezen. Er is geen ruimte meer voor smoesjes 🙂

#7 Wees veel met geld bezig

Je zult merken dat als je aan je money mindset gaat werken je een steeds betere band met geld krijgt. Natuurlijk is je money mindset nooit af en zul je nog wel eens in angsten schieten, dat is oké. Hoe meer je bezig gaat met je mindset, hoe makkelijker het is om jezelf daarop te betrappen. Praat met anderen over geld, lees erover, luister video’s en podcasts, kijk dagelijks naar je bankrekening, oefen dankbaarheid en je affirmaties. 

Geld is niet eng of de vijand, het is je beste vriend naar je dromen. Behandel het goed en je zult de vruchten ervan plukken! Ik weet zeker dat je je money mindset kunt verbeteren en dat het je mooie dingen gaat brengen.

Money-mindset-Studio-Rocket-Power

En nu?

Hoe denk jij over geld? Je money mindset heeft een grote invloed op je overtuigingen en gedrag rondom geld. Het kan je enorm helpen, maar ook tegenhouden. Door aan je money mindset te werken kan je het jezelf een stuk makkelijker maken.

Je money mindset verbeteren doe je door je huidige overtuigingen te onderzoeken. Wat zijn ze en waar komen ze vandaan? Vervolgens maak je met jezelf de commitment om je money mindset te verbeteren en ga je nieuwe overtuigingen formuleren o.b.v. je ideale situatie. Om ze echt in je onderbewuste te krijgen ontwikkel je een routine, ga je jezelf uitdagen en ga je veel met geld bezig.

Kan je wel wat hulp gebruiken met je money mindset? Plan dan een gratis inspiratiesessie met me in. Dan kunnen we samen even sparren over je mindset en dromen, vind ik altijd heel leuk! Niks te verliezen en je wint er heel veel mee. Het is volledig gratis, dus plan je sessie gerust in via deze link: Inspiratiesessie.